Borusan: Tabanı değil halkı dinleyin huzuru bozmayın

Güncelleme Tarihi:

Borusan: Tabanı değil halkı dinleyin huzuru bozmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2003 01:59

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ‘‘AKP'nin Türkiye'yi kendi tabanının arzusuna göre değil, toplumun yüzde 90'ının beklentisine göre yönetmesini bekliyoruz. Aksi durum, Türkiye'de huzuru bozar’’ dedi. Kocabıyık, 2003'te daha yüksek büyüme beklediğini vurguladı.

BORUSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2001 yılında alınan önlemlerin sonucunda grubun 2002'yi daha iyi geçirdiğini, 2003 yılında daha yüksek bir büyüme ve düşük enflasyon beklediklerini söyledi.

2003 yılında AKP'nin Türkiye'yi, tabanının arzusuna göre değil, Türk halkının yüzde 90'ının beklenti ve arzularına göre yönetmek zorunda olduğunu vurgulayan Kocabıyık, ‘‘Aksi, Türkiye'de huzurun bozulması anlamına gelecektir’’ dedi.

Kocabıyık, AKP Hükümeti'nden 2003 yılına ilişkin genel beklentilerini, şöyle aktardı:

‘‘Hükümet yüzde 34.3 oyla iktidar oldu, Parlamentodaki tek muhalefet partisi ise yüzde 19.4 oy aldı. Oyların yüzde 46.3'ü Meclis'te temsil edilmiyor. Bu durumda AKP, tabanını temsil eden ve takriben yüzde 10 oy potansiyeline sahip 'Milli Görüş'çülerin arzusuna göre değil, Türk halkının diğer yüzde 90'ının beklentilerine ve arzularına göre Türkiye'yi yönetmek zorunda. 2003'te kararları ve uygulamaları ile bunu Türk halkına göstermek zorunda olduklarını düşünüyorum. Aksi, Türkiye'de huzurun bozulması anlamına gelecektir.’’

KREDİ SIKINTISI

Reel sektörün yeni Hükümetten en önemli beklentisinin, finans sektöründeki gelişmelerin devam etmesi olduğunu vurgulayan Kocabıyık, ‘‘Türkiye'deki finans sektörünün, Avrupa'daki finans sektörlerine uygun ve benzer bir yapıya getirilmesi süreci henüz tamamlanmadı’’ dedi.

Türkiye'de özellikle küçük şirketlerin kredi bulmakta büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen Kocabıyık, şöyle konuştu:

‘‘Bu şirketlerin kredi maliyetinde de bazı sıkıntıları var. Finans sektöründe yeniden yapılanma sürecinin tamamlanması için yabancı bankaların ilgisini çekmek ve Türkiye'ye gelmelerini sağlamak gerektiğine de inanıyorum. Bu görev, 2003 yılında Hükümete düşüyor. Reel sektörün üretiminde artış olduğunu görüyoruz. Eğer finansman konusunda da bir düzelme olursa, bunun arkasının geleceğine inanıyoruz.’’

YATIRIMLARA DEVAM ETTİK

Borusan'ın cirosunun 2002 yılında yüzde 30 artışla, 700 milyon dolara ulaştığını belirten Ahmet Kocabıyık, krizin en ağır yaşandığı 2000 ve 2001 döneminde bile yatırımlarını sürdürdüklerini hatırlattı. Kocabıyık, şunları söyledi:

‘‘Uluslararası ortaklarla yeni şirketler kurduk, yeni alanlara girdik. Yabancı sermayeye en çok ihtiyaç duyulduğu dönemde Borçelik'te, son yılların en büyük yabancı sermayeli yatırımını başlattık. Bilgi teknolojisi alanına yatırım yapmaya devam ettik. Bu yıl da, geçen yıl attığımız adımları geliştirdik. Teknoloji grubumuzda çok önemli atılımlar yaptık. Kurumsal Internet Servis Sağlayıcılar arasında lider konumunda olan Bnet, bu alanın güçlü ismi Comnet'i satın aldı.’’

En azından iki yıl için, mevcutlardan tamamen farklı bir alana yatırım yapma planı bulunmadığını söyleyen Ahmet Kocabıyık, ‘‘Bundan sonra sadece şu an bulunduğumuz sektörlerde büyümeyi düşünüyoruz’’ dedi.

AB için 2004 sonu beklenmemeli

AHMET Kocabıyık, 2002 yılının en önemli ekonomik olayının, 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizlerinin ardından Türkiye'nin büyüme, enflasyonun ise düşme trendine girmesi olduğunu söyledi. 2002 yılında ülkenin geleceğine damgasını vuracak en önemli gündem maddelerinden birinin Kopenhag Zirvesi olduğunu hatırlatan Kocabıyık, şöyle devam etti: ‘‘Türkiye, şimdi 2004 yılı sonuna kadar Kopenhag Kriterleri'ni hayata geçirerek müzakere gününü belirleme olanağına sahip oldu. Hükümetten beklentim, Türkiye'nin Kopenhag Kriterlerini, 2004 sonunu beklemeden, her alandaki başarılı uygulamalarla 2003 sonunda yakalamasını sağlamasıdır.’’

Krizde başarımızın üç anahtarı vardı

TÜRKİYE'nin yaşadığı en ağır kriz döneminde bile Borusan'ın başarılı olmasında üç önemli etken olduğunu belirten Ahmet Kocabıyık, bunları şöyle özetledi: ‘‘Birincisi sağlam finansal yapısı, ikincisi uluslararası standartlarda ürün ve hizmet üretmesi, üçüncüsü de uzun vadeli bakış açısına sahip olması. Uzun vadeli bakış, bizim, küresel markalar ve uluslararası güçlü ortaklarla yeni iş alanlarında ortak yatırımlar gerçekleştirmemizin temelinde yatan özelliğimiz. Bu sayede, 2002 yılında, üretimde önceki yıllara göre kayıp vermedik. Çünkü daralan iç pazar için yaptığımız üretimi dış pazarlara aktarabildik. Ancak iç pazardaki daralma, özellikle Caterpillar işimizi etkiliyor. Altyapı yatırımlarının yavaşlamasının bu sektör üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor.’’

Borçelik'te üretim 140 milyon dolarlık yatırımla katlanacak

BORUSAN
bünyesindeki Borçelik'in, dünyanın en büyük çelik üreticisi Arcelor ile birlikte yaptığı yatırım, mevcut yassı çelik üretimini iki katına çıkarmayı ve yeni galvanizleme hattının kurulmasını içeriyor. 140 milyon dolara mal olacak yatırımın yeni galvanizleme hattı, bu yıl kasımda devreye alınacak. Borçelik'in yassı çelik üretim kapasitesini iki katına çıkaracak olan yeni tesisi de Mayıs 2004'te hizmete girecek.

Borusan, 2002'nin son günlerinde de İspanya'da kurulu ÇelikServis Merkezleri Bamesa Aceros'un yüzde 35 hissesini satın alarak, çelik borunun ardından yassı çelik işinde de Avrupa'ya açılma stratejisine hız verdi. Borçelik'in toplam yatırımının 47 milyon dolarlık bölümünün 2002 yılında yapıldığını hatırlatan Ahmet Kocabıyık, İspanya'daki yatırımla birlikte, tüm grup şirketlerinin yatırımlarının 100 milyon dolar olacağını söyledi.


YARIN: YAŞAR HOLDİNG
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!