Borsayı ABD verileri yükseltti, Suriye yükselişi sınırladı

Güncelleme Tarihi:

Borsayı ABD verileri yükseltti, Suriye yükselişi sınırladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2013 15:33

ABD Ağustos ayında tarım dışı sektörlerde 162 bin kişi istihdam yarattı. Veri borsa ve dolarda önce olumlu etki yarattı. Ancak G20 zirvesi sonrası Rusya ve ABD liderlerinin açıklamaları piyasalardaki yükselişi sınırladı. Piyasalar kapandığında dolar 2,0550 TL seviyesine yerleşti. Borsa da haftayı sınırlı bir yükselişle yüzde 0,78 artarak 67232 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Piyasaların önümüzdeki günlerdeki gidişatını belirleyecek ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Ağustos ayında ABD 169 bin kişi tarım dışı istihdam yarattı. İşsizlik oranı ise yüzde 7.3 olarak gerçekleşti.

ABD tarım dışı istihdam verisinin Temmuz ayında 162 bin olarak gerçekleştiği açıklanmıştı. Bu rakam da büyük bir revizyona uğradı. Bugün açıklanan rakamlara göre ABD Temmuz ayında sadece 104 bin kişi tarım dışı istihdam yarattı.

Piyasada Ağustos ayı için beklentiler ise 180 bin kişi ve üstü olacağı ve işsizliğin yüzde 7.4'te kalacağı yönündeydi.

ABD bu yıl aylık ortalama olarak 192 bin civarında bir istihdam yaratmıştı.

SURİYE YÜKSELİŞİ SINIRLADI
Bu verinin açıklanmasının ardından piyasalarda ilk anda olumlu yönde hareketlilik gözlendi. Veriler açıklanmadan önce dolar 2.060 TL seviyesindeyken veriler açıklanır açıklanmaz 2.05 TL seviyelerinin altına kadar geriledi. Borsa ise veri öncesi günlük yüzde 0,22 kazançla 66 bin 862 puandan seyrediyordu. Borsada günlük kazanç istihdam verilerinin hemen ardından yüzde 2'yi aştı.

Haberin Devamı

Ancak seans sonuna doğru piyasalara ABD istihdam verileri yerine Suriye hakim oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dış müdahale olması halinde Suriye’ye yardım edeceğini açıklaması uluslararası borsalarda düşüşler yaşanmasına sebep oldu. Ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’deki krizin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde çözülemeyeceğini açıklamasıyla iki lider arasında derin fikir ayrılığı kesinlik kazandı. Bu konuşmalar piyasaları olumsuz etkiledi. Piyasalar kapandığında dolar 2,0550 TL seviyesine yerleşti. Borsa da haftayı sınırlı bir yükselişle yüzde 0,78 artarak 67232 puandan kapattı.
ALTIN DA YÜKSELDİ

Altının onsu ise uluslararası piyasalarda 1369 dolardan işlem görüyordu. Altın da gelen veriler üzerine yükselişe geçerek 1384 dolardan işlem görmeye başladı. Şu dakikalarda altın 1387 dolardan işlem görüyor.

İŞSİZLİK İŞGÜCÜNE KATILIM ORANIYLA DÜŞTÜ

Diğer taraftan ABD'de istihdam rakamlarının beklenenden az gelmesine rağmen işsizliğin yüzde 7.3'e düşmesi de dikkat çekti. Bu oranın düşmesinde işgücüne katılım oranının düşmesi gerekçe gösterildi. Genel işgücüne katılım oranı 330 bin kişi düşüş gösterdi. ABD işgücüne katılım sayısının tüm nüfusa oranı yüzde 63.2 ile 1978'den beri en düşük seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD 10 YILLIK TAHVİL FAİZLERİ HIZLI DÜŞTÜ

Bu verilerin açıklanmasının ardından, son haftalarda dolar/TL kuru üzerinde de büyük etkide bulunan ABD 10 yıllık tahvilleri faizinde de büyük düşüşler yaşandı. Doların TL karşısında rekor kırdığında yüzde 3'e yaklaşan ve daha sonra yüzde 3'ü gören 10 yıllık tahvil faizler 12.5 baz puan düşerek yüzde 2,87'ye kadar geriledi.

ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdam verisinin beklenenden düşük gelmesi piyasada Fed tahvil alım azaltımı hamlesinin gecikebileceği yorumlarına yol açtı. Uzmanlar Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamında da yapılan büyük revizyona dikkat çekerek ABD ekonomik toparlanmasında soru işaretlerinin yeniden canlanabileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!