Borsaya sanal takip

Güncelleme Tarihi:

Borsaya sanal takip
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 17:17

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, yeni uygulamaya konulacak bir sistem ile hisse senetlerinin sanal ortamda izleneceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Cansızlar, işadamlarının ülkede yatırıma yöneltilmesi için vergi teşvikleri getirilmesini istedi. Hazine Müsteşarlığı Mensupları Vakfı ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Türkiye'de Sermaye Piyasasının Dünü, Bugünü, Yarını'' konulu panelin açılışında konuşan Cansızlar, son 20 yılda mali sistemdeki kamu ağırlığının sermaye piyasalarını olumsuz etkilediğini söyledi.

1980'li yılların başından itibaren artan kamu harcamalarının finansmanı için borçlanma yoluna yönelinmesi ile zaten kısıtlı olan tasarrufların kamu kağıtlarına kaydığını kaydeden Cansızlar, bunun da özel kesimin kullanımında bulunması gereken tasarrufların kamu tarafından emilmesi anlamına geldiğini anlattı.

Daha öncekilerde olduğu gibi son 2 krizin de sermaye piyasalarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Cansızlar, ekonomideki canlanma ile birlikte bu durumun da yavaş yavaş düzelmeye başladığını ifade etti.

MEVCUT SORUNLAR

SPK Başkanı, daha sonra sermaye piyasalarındaki mevcut sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Cansızlar, yüksek enflasyonun sermaye piyasalarına olumsuz yansıdığını, yüksek kamu borçlanması ihtiyacının devam ettiğini, muhasebe düzenlemelerinin uluslararası standartlara uymadığını ve  kurumsal yönetim kültürümüzün zayıf olduğunu belirtti.

Türkiye'de halka açıklık oranının da düşüklüğüne dikkat çeken Cansızlar, ''Bu oran yüzde 28 denilmektedir. Ancak bu yanıltmasın. Ortalama halka açıklık oranı yüzde 15-20'dir. Bu da çok azdır. Bunun nedenlerinden biri de kayıt dışı ekonominin varlığıdır'' dedi.

Günümüzde en büyük 500 şirketin sadece 121'inin Borsaya kote olduğunu da bildiren SPK Başkanı, KOBİ'lerin küçük piyasalar yoluyla kaynak toplamasına da ülkemizde itibar edilmediğini söyledi. Cansızlar, KOBİ'lere yönelik bölgesel pazarlar kurulması çalışmalarının sonuç aşamasına geldiğini de vurguladı.

NELER YAPILMALI ?

Sık sık vergi değişikliklerine gidilmesinin de şirketlerin sermaye piyasalarına yönelmesini engellediğini anlatan Cansızlar, bu konulardayapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

- Halka açık anonim ortaklıkların mali yükleri hafifletilmeli. Eğitime katkı payı, özel işlem vergisi gibi ek maliyetlerin sermaye piyasalarıyla ilgilendirilmemesi gerekir. Bu ortaklıkların kurumlar vergisi oranı da yüzde 33 yerine yüzde 10'lara düşürülmelidir.

- Bireysel emeklilikte sınır kaldırılmalı. Bireysel emeklilik gönüllülük esasına dayanır. Bu konuda asgari ücret sınırı getirirsen sistemi orta ve üst gelir gruplarının sağlayacağı ilave imkanlardan mahrum bırakırsın. Ayrıca buradaki yüzde 10'luk oranın 20'ye çıkarılması gerekir.

- Gayrımenkul yatırım ortaklıkları çok önemli. Burada yüzde 18'lik KDV yüzde 1'e çekilmelidir. Yine bu ortaklıkların tapu harcı ve damga vergileri düşürülmelidir.

- Risk sermayesi yatırım ortaklıklarının fonlar dahil yüzde 33 olan kurumlar vergisi oranı da aşağı çekilmelidir.

- Menkul kıymetlerin vergilendirilmesinde 3 aylık süre var. Bu düzenleme yıl sonunda sona eriyor. Bu da 2010'a kadar devam etmelidir.

- Halka açık bankalarla ilgili de yeni düzenlemeye gidilmelidir.

MERKEZİ KAYIT KURULU FAALİYETE GEÇİYOR

SPK Başkanı Cansızlar, son dönemde hayata geçirdikleri bazı düzenlemeler hakkında da bilgi verdi ve Yatırımları Koruma Fonu ile tedrici tasfiyeyi başlattıklarını, İMKB'de dövize dayalı vadeli işlemler piyasasını açtıklarını söyledi.

İzmir Vadeli İşlemler Borsası'na dönük çalışmaların tamamlandığını, oluşturulan Merkezi Kayıt Kurulu'nun yakında faaliyete geçeceğini kaydeden Cansızlar, bundan böyle hisse senetlerinin de sanal ortamda izleneceğini belirtti. Cansızlar, yeni sistemde fiziki olarak basımı yapılan hisse senedinin yerini elektronik ortamda işleyen bir hisse senedine bırakacağını ifade etti.

Cansızlar, erken uyarı, piyasa gözetimi ve uzaktan erişim sisteminin de önümüzdeki yıl sonuna doğru işlemeye başlayacağını bildirdi.

YURTDIŞINA SERMAYE KAÇIŞI

Daha sonra soruları yanıtlayan SPK Başkanı, uzman sayısı ve bilgisayar altyapısı açısından bir sorunları bulunmadığını vurgularken, spekülasyon ile manüpülasyonun da ayrılması gerektiğine dikkat çekti. Cansızlar, manüpülasyon konusunda önemli tedbirler aldıklarını, bu konuda yeni bir yöntemi de denemeye başladıklarını söyledi.

20'ye yakın şirketin işlem sırasının halen kapalı olduğuna da işaret eden Cansızlar, İMKB ile bu konuyu enine boyuna tartışmaya devam ettiklerini anlattı. 

SPK Başkanı, Türk işadamlarının Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde yatırıma yönelmesine ilişkin bir soru üzerine de şu değerlendirmede bulundu:

''Türkiye'de girdi fiyatları yüksek. İşgücü maliyeti de yüksek. Böylesi bir maliyet oluşumu karşısında bazı yatırımcıların yurtdışına gitmesi müteşebbis açısından haklı olabilir. Bunu engellemek için vergi teşvikleri getirilmesi lazım. Çünkü maliyetlerin, dışarı ile rekabet edebilir boyutta olması lazım.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!