Borsaya kupa yetmedi

Güncelleme Tarihi:

Borsaya kupa yetmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

GALATASARAY'ın UEFA Şampiyonluğu, tüm Türkiye'yi sevince boğarken, İMKB yatırımcısını üzdü. İMKB-100 Endeksi, önceki güne oranla yüzde 2.81 değer yitirerek 16.449 puandan kapandı. 19 Mayıs tatili nedeniyle bugün tatil olan borsanın haftalık kaybı yüzde 6.31 oldu.

TÜRKİYE, Galatasaray'ın UEFA şampiyonluğu ile sevinirken, borsa yatırımcısını üzdü. İMKB-100 Endeksi, önceki güne oranla yüzde 2.81 değer yitirerek 16.449 puandan kapandı. İşlem hacmi 329 trilyon 562 milyar lira oldu. İMKB geçen dört günlük kısa haftada, haftalık bazda yüzde 6.31 oranında değer yitirdi.

Dünkü işlemlerden sonra İMKB-100, 11 Nisan'da gördüğü 16.558 puan seviyesine bir hayli yaklaştı. Bugün, 19 Mayıs tatili nedeniyle işlem yapılmayan İMKB'de, dünkü seanslar sırasında genel olarak satış baskısı vardı. Piyasada geçen nisan ayından itibaren hissedilen nakit sıkışıklığı geçen hafta da İMKB'nin en önemli sorunları arasında yer aldı. Bir yandan halka arzların piyasadan çektiği nakit, diğer yandan da yerli spekülatörlerin piyasadar çekilmesinin nakit darlığına neden olduğu belirtildi.

SPEKÜLATÖR BEKLİYOR

İMKB'deki nakit sıkışıklığına uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle İMKB'den çekilen yabancı yatırımcılar olumsuz yönde etkili olmayı sürdürdü. Bununla birlikte yerli spekülatörlerin, mevcut hisse fiyatlarını yüksek buldukları için hisse senedi yatırımlarını durdurmaları da yaşanılan nakit sıkışıklığının önemli nedenleri arasına girdi. Piyasada, yerli spekülatörlerin İMKB-100 endeksinin 15.500 seviyesine çekilinceye kadar yeniden alım yapmaya başlamayacakları da ileri sürülmeye başlandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin Türkiye ekonomisi hakkındaki olumlu açıklamaları da dünkü seanslar sırasında İMKB'nin toparlanması için yeterli olmadı. Para piyasalarında artan bono ve repo oranları da borsayı tedirgin eden gelişmeler arasında yer aldı. İMKB repo piyasasında gecelik faizler ortalama yüzde 70.20, TL İnterbank'ında ise ortalama yüzde 22 olarak gerçekleşti. ABD doları dün İstanbul Piyasası'nda 622.500-621.500 aralığında hareket etti. Dolar kapanış itibariyle 621.800 düzeyinde kalarak, önceki güne oranla gediledi. Dolardaki bu gerilemeye piyasalardaki nakit sıkışıklığından kaynaklanan döviz satışının neden olduğu belirtildi.

MORGAN STANLEY

Morgan Stanley Capital International (MSCI)'ın gelişmekte olan piyasalar endeksinde İMKB'nin payının yüzde 5.17'den yüzde 4.26'ya düşürüldüğü açıklandı. MSCI'nın gelişmekte olan piyasaları izlemekte takip ettiği ve ülke borsalarının ağırlığını zaman zaman değiştirdiği endeks, yabancı yatırımcıların öncü gösterge niteliğinde kullandıkları bir veri niteliğini taşımakla ünlü. Bu endeksteki İMKB ağırlığının gerilemiş olması, yabancı yatırımcıların bir süre daha İMKB'den uzak kalacaklarının belirtisi olarak yorumlandı.

Dış borsalar hálá tedirgin

ABD Merkez Bankası FED'in faiz ayarlamasından sonra dalgalanmayı sürdüren dünya piyasaları açısından dün değişiklik yoktu. Avrupa piyasaları dünkü seanslar sırasında önceki günlere oranla nispeten durgunlaştıkları için yatay seyir görüntüsü verdiler. Avrupa piyasalarında da aynı İMKB'deki gibi düşük işlem hacimleri gerçekleşti. Gözlemciler, yatırımcıların bir süre daha temkinli davranacaklarını ifade ettiler. Euro, son bir kaç gün içindeki toparlanma görüntüsünü dün dolar karşısında sürdürme gayreti içindeydi. Ancak yen karşısında yeniden zayıflamaya başladı. ABD piyasaları ise açılıştan itibaren dalgalı seyir sürdürerek küçük oranlarda değişmiler gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!