Borsalarda düzeltme tamam, yola devam

Güncelleme Tarihi:

Borsalarda düzeltme tamam, yola devam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünya borsaları, yeni ekonomi darbesini şimdilik atlatmaya başladı. Dün Asya borsaları yeniden yükselişe geçerken, Avrupa'da Londra dışındaki önemli borsalar küçük düşüşler yaşadı.

DÜNYA borsaları ABD'de Nasdaq borsasında teknoloji şirketlerinin hızlı değer kaybıyla yaşanan ‘‘kara cuma’’ ve ‘‘kara pazartesi’’nin etkisinden kurtulmaya başladı. Dün, başta Asya borsaları olmak üzere hemen hemer tüm borsalar yeniden yükselişe geçti. ABD sonrasında dünya borsalarının önceki gün yaşadığı düşüşü ‘‘düzeltme’’ olarak nitelendiren yatırım uzmanları, piyasaların artık normal seyrine döndüğü görüşünde birleşiyorlar.

Yatırım uzmanlarının, bu değerlendirmesine ilk doğrulama dün Asya piyasalarından geldi. ABD'de Nasdaq ve New York borsalarının önceki gün yeniden yükselişe geçişiyle moral bulan Asya borsaları, düşüşte olduğu gibi, yükselirken de ABD'yi izlediler.

Dün Asya'da sadece Tokyo Borsası'nda hafif bir düşüş yaşandı. Tokyo Borsası'nda Nikkei'nin dışındaki diğer tüm Asya Borsaları Wall Street'te yaşanan yükselişle rahatlayarak günü artışla tamamladı.

Tokyo Borsası'nda Nikkei Endeksi'nin yüzde 0.21 puanlık düşüşünün dışında dün en büyük Asya Borsaları yüzde 2 ve 4 oranında yükseliş kaydetti.

Nikkei Endeksi önceki gün yüzde 6.98 kayıpla 19 bin 8 puana geriledikten sonra dün günü yüzde 0.21 puanlık hafif bir kayıpla 18 bin 969 puandan tamamladı.

Bölgenin diğer önemli borsası Hong Kong'da önceki yüzde 8.6'lık şiddetli bir düşüş gösteren Hang Seng Endeksi ise dün yüzde 3.5'luk önemli bir yükselişle günü 15 bin 278 puanda tamamladı. Güney Kore Borsası da günü yüzde 5.6 puanlık artışla tamamlarken, Avustralya S6P-ASX 200 Endeksi ise yüzde 2.3 puan artış kaydetti.

AVRUPA KARARSIZ

ABD piyasalarındaki yükseliş Asya'a net olarak yansırken, Avrupa borsaları ABD ve Asya'daki gelişmelere kararsız bir tepki gösterdi. Avrupa'nın önde gelen borsaları güne küçük dalgalanmalarla başladı. Zaman zaman artıya geçen borsalar, öğlen saatlerinde küçük düşüşler gösterdi.

Yeni ekonomi tartışması alevlendi

ABD'de teknoloji şirketlerinin yoğunlaştığı Nasdaq borsasında geçtiğimiz cuma günü yaşanan ve ardından dünya borsalarını da etkileyen yüzde 10'luk düşüş, ‘‘yeni ekonomi’’ konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

Nasdaq'da hafta boyunca süren düşüşler, e-ticaretin hepsinin de iyi iş olmadığı görüşünü güçlendirdi.

Yankee Group'un şirketten şirkete ticaret ve uygulamaları birimi şef analisti Jon Derome de, e-ticaret şirketlerinin, yeni ekonominin birçok bakımdan eski ekonomi gibi işlediği, kalabalık pazarda sadece en güçlülerin hayatta kalabileceği fikriyle yüzleşmek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.

Internet'in devrim değil, evrime dair olduğunu yıllardır tartıştıklarını hatırlatan Derome, ‘‘Bu sektörde herbiri kárların sadece yüzde 1 veya 2'sini alabilen 600 şirketin mevcudiyetini sürdürebilmesi artık mümkün değildir’’ dedi.

Boş yazıcı kartuşlarının yeniden doldurulmasına yarayan paketleri imal eden JR Inkjet şirketinin başkanı Tim Gallant, ‘‘Batacak birçok şirket olacağı kesin, fakat, bu ABD'de küçük ölçekli işletmeciliğin bir parçası ve bu yıllardır böyle süregeliyor’’ dedi.

ABD borsaları yüksek açıldı

NEW York Borsası dün güne yükselişle başladı. Endekslerin cuma günkü büyük düşüşünden sonra önceki günkü yükselişiyle dünya piyasalarına rahat nefes aldıran Wall Street dünkü seansa da yükselişle başladı. Borsanın temel göstergesi Dow Jones Endeksi ilk saat içinde 14.27 puan artışla 10,596.78 puana, geçen haftalardaki asıl korkutucu düşüşlerin kaydedildiği, teknoloji ağırlıklı ‘‘yeni ekonomi’’nin göstergesi Nasdaq Endeksi de 59.83 puan artışla 3,598.99 puana yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!