Borsada ‘sweat-shirt’le gongu çaldı, 104 milyar dolara Facebook’u halka arz etti

Güncelleme Tarihi:

Borsada ‘sweat-shirt’le gongu çaldı, 104 milyar dolara Facebook’u halka arz etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 00:00

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook, beklenen halka arzını Nasdaq Borsası’nda gerçekleştirdi. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, takım elbiseli Wall Street çalışanlarının arasında, Facebook armalı kapşonlu sweat-shirt’üyle girdi ve açılış gongunu çaldı.

Haberin Devamı

Yüzlerce Facebook çalışanıyla borsanın açılış törenini gerçekleştiren Zuckerberg, borsa binası önünde toplanan kalabalık tarafından da coşkuyla alkışlandı. Nasdaq’ta halka açılan Facebook hisseleri ‘FB’ kısaltmasıyla işlem görmeye başlarken, 38 dolardan işleme koyulan 421 milyon hisse ile şirketin piyasa değeri 104 milyar dolar oldu. 104 milyar dolarlık piyasa değerinin, dünyanın en büyük iki endüstriyel devi Ford ve Boeing’in toplamından bile fazla olduğu belirtilirken, halka arzla birlikte 1000 yeni milyonerin doğacağı ifade edildi. Teknoloji şirketleri arasında bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük halka arz işlemine imza atan Facebook, hisse satışından 18.4 milyar dolar gelir elde edecek. Facebook ulaştığı 104 milyar dolarlık piyasa değeriyle, ABD’nin en değerli şirketlerinden Amazon (98 milyar dolar) ve Cisco’yu (89 milyar dolar) geride bıraktı. Facebook, Silikon Vadisi’nin devlerinden Google (203 milyar dolar) ve Apple’ın (765 milyar dolar) ise gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

Kaliforniya’ya 2.1 milyar dolar

Google’ın 2004’te gerçekleştirdiği halka arz işleminden bu yana hiç bir şirketin bu kadar büyük bir ilgiyle karşılaşmadığı bilgisi verilirken, sadece Kaliforniya eyaletinin bu işleme bağlı olarak alınacak vergilerden 2.1 milyar dolar gelir sağlayacağı kaydedildi. ABD’li finans şirketi Visa’nın 2008 yılında gerçekleştirdiği halka arzdan sonra bugüne kadar en fazla gelir elde eden şirket olmaya hazırlanan Facebook, 180 milyonu şirketin 241 milyonu daha önce elinde şirket hissesi bulunduranlardan olmak üzere toplamda 421 milyon hisseyi yatırımcılara açtı. Şirket dışından olup, elinde Facebook hissesi bulunduran kişilerin de Wall Street kurallarına göre ellerindeki hisseyi satmak için 6 ay beklemesi gerektiği hatırlatıldı.

Facebook’un halka arzı ABD borsalarının da yüzde 1’in üzerinde değerlenerek açılmasına neden oldu. Yatırım uzmanları, Facebook hisselerinin ilk günden alınmasının mantıklı olmadığını, hisselerin açılış fiyatının yüksek talebiyle olması gereken değerin çok üzerinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

44 doları gördü, 38,23’den kapandı

Nasdaq’da 38 dolardan güne başlayan hisseler borsada bir ara 44 doların da üzerine çıktı. Kapanışta gelen kâr satışlarıyla 38.23 dolardan günü
tamamladı.  Önümüzdeki günlerde şirket hisselerinin düşebileceği uyarısını yapan analistler, hisselerin gerçek değerine ulaşmasının ardından yatırım yapmanın mantıklı olacağı bilgisini verdi. Şirketin en başta borsada işlem görmek üzere 337 milyon hisseyi halka açmayı planladığı ancak daha sonra, gelen yüksek taleple birlikte bu sayıyı 421 milyona çıkardığı bildirildi.

28 yaşında 19.1 milyar doları var

FACEBOOK CEO’su Mark Zuckerberg de elinde bulundurduğu hisseler sayesinde 19.1 milyar dolarlık kişisel servete ulaşarak, 28 yaşında olmasına rağmen dünyanın en zengin 23’üncü ismi oldu. 2004 yılında Harvard Üniversitesi’ndeki arkadaşlarıyla sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kuran Zuckerberg, şirketin yüzde 55.8’lik kontrol hissesini elinde bulunduruyor. 900 milyon kullanıcısı olan Facebook, 2011’de 3.6 milyar dolar ciro yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!