Borsada iki günlük Apo primi yüzde 17

Güncelleme Tarihi:

Borsada iki günlük Apo primi yüzde 17
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetebaşının yakalanmasının ardından piyasalardaki zafer coşkusu devam ediyor. Dün de yüzde 7.9 oranında artarak 3 bin 621 puana fırlayan borsada, hisseler, iki günde tam yüzde 17 oranında prim yaptı. Bono faizleri de iki günde yüzde 125'ten yüzde 117'ye kadar geriledi.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin piyasalarda yolaçtığı zafer coşkusu sürüyor. Faizler düşerken, borsadaki tırmanış dün de sürdü.

Önceki gün yüzde 8.4 oranında primle 3 bin 355 puandan kapanan İMKB endeksi, dün 265 puan daha artarak, 3 bin 621 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 7.9 oranında prim yaptı. Borsa son iki günde ise ortalama yüzde 17 oranında artış kaydetti.

İMKB Endeksi, dünkü kapanışı itibariyle, 10 Ağustos 1998'deki 3 bin 715 puanlık düzeyinden sonraki en yüksek puanına ulaşmış oldu. Rusya krizinin etkisiyle Temmuz 1998 sonunda 4 bin 500 puan seviyesinden hızlı inişe geçen İMKB, 10 Ağustos'ta 3 bin 700 puan seviyesine gerilemişti. Borsada daha sonraki aylarda devam eden çöküşle, endeks 2 bin puanın da altına 1850 puana kadar düşmüştü.

Uzun bir aradan sonra geçen hafta çarşamba günü, 11 Şubat'ta, 3 bin 5 puandan kapanan borsa tam bir hafta sonra 616 puan birden artış kaydetmiş oldu. Aslında kriz nedeniyle büyük yaralar alan pek çok borsa, kayıplarının büyük bir bölümünü çok daha önce yerine koyarken, siyasi kavgaların da etkisiyle İKMB uzun süre düşük seyrini sürdürmüştü. Öcalan'ın yakalanmasının da yarattığı dopingle bu açığın büyük bölümü kapandığı söylenebilir.

İŞLEM HACMİ

Borsada endeksteki artışın yanısıra, taze para girişiyle işlem hacminde de patlama yaşandığı söylenebilir. İşlem hacmi dün sadece birinci seansta 83 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. İkinci seansta ise işlem hacmi biraz daha artarak 97.7 trilyon lirayı buldu. Böylece günlük toplam işlem hacmi de 180.4 trilyon (521 milyon dolar) liraya ulaştı. Çok değil, bir kaç ay öncesinde böyle işlem hacimleri, bir haftada gerçekleşen rakamlardı.

Bölücübaşının yakalanmasının yanısıra faizlerdeki düşüş de, borsadaki yükselişte etkili oldu. Gecelik faizler 1-2 puanlık düşüşler yaşanırken bono oranları dün 4-5 puna daha geriledi. Çeşitli vadelerde bono oranları yüzde 117'ye kadar geriledi.

Borsanın yükselişinde, henüz dış etkenler, yani yabancı fonlar devreye girmedi. Sadece yerli alımlarla yükselen borsaya, yabancıların da girmeye başlaması ile endeks yakın zamanda 4 bin puanı görebilir. Seçim öncesinde İMKB'ye girme konusunda pek istekli görünmeyen yabancılar, siyasetin biraz daha netleşmesini bekliyorlar.

Bu arada borsadaki hızlı yükselişle birlikte, bazı aracı kurumların kredileri de açmaya başladığı konuşuluyor. Kredili işlemlerin artması borsada tekrar büyük iniş çıkış dalgasına, yolaçabilir. Bundan en fazla etkilenecek olan küçük yatırımcıların bilgisine sunulur.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!