Borsada erken bayram

Güncelleme Tarihi:

Borsada erken bayram
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 23:01

SON altı aydır yükselişini sürdüren ve rekoru üst üste deneyen Borsa İstanbul, bayramı erken yaşadı. Bu yıl yüzde 28 değer kazanarak dünyanın en fazla kazandıran borsaları arasında bulunan Borsa İstanbul dün günü yüzde 0.69 yükselişle 100 bin 72 puandan kapattı ve tarihi kapanış rekorunu kırdı. Yabancı yatırımcının da son haftalarda artan tercihi de rekorda etkili oldu. Nitekim, Merkez Bankası verilerine göre 16 Haziran’la biten haftada yabancılar net 1 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvil alımı yaptı. Bu Mart 2016’dan sonra görülen en yüksek alıma işaret ediyor. Borsa şirketlerinin değeri de 780 milyar lirayı aştı. Dolar da dün sakin bir gün geçirdi ve bankalararası piyasada son işlemler 3.5221 puandan yapıldı.

Haberin Devamı

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, tatilin yaklaşması ile beraber yurtiçi piyasaların oldukça rahat bir havada bulunduğunu söyleyerek “Sabah saatlerindeki pozitif açılıştan sonra BİST 100 ilk seansta gerilese de, 100 binin üzerini görerek rekor tazeledi. Dolarda 3.53’lerden 3.51 liraya doğru bir gerileme var. İki gündür süregelen Brent petroldeki sert düşüş dün biraz tepkisini verdi ve Brent petrol 45 doların üzerine geçti. Bu biraz riskli varlıklara yönelimi artırdı görüntüsünde. Sıkı likidite koşulları ve yüksek fonlama maliyetleri, gelişen ülkelere eğilim arttığı zaman Türk varlıklarını ön plana çıkarıyor. Türk Lirası’ndaki değer kazancının da bu bağlamda endekse yardımcı olduğunu belirtmekte fayda var” dedi.

HEDEF 102 BİN

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ da bu hafta, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün global endekslerin seyrini kısa süreli de olsa olumsuz etkilemesine rağmen dün endekslerde toparlanmalar izlendiğini belirterek şöyle konuştu: “ABD endekslerinde ılımlı seyirlerin olduğu dün doların da 3.51-3.52 lira aralığına sıkışması BIST 100 endeksinin yukarı yönlü hareketini destekliyor. Yavaş yavaş Türkiye’ye yönelik beklentilerinde güçleniyor olması yurtiçi piyasalar tarafından pozitif fiyatlanıyor ve global görünümdeki kısa süreli bozulmalar bile endeksteki risk iştahının yüksek olmasına engel olamıyor. Aynı zamanda, haziran ayında Fed ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara rağmen gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik fon girişlerinin sürüyor olması da endeks açısından olumlu bir durum. Endeks cuma günü 100 bin psikolojik direnç seviyesinin üzerinde tutunmayı başarırsa ilk etapta 102 bin seviyesine doğru yükselişini korumak isteyebilir. Dolar bazında ana direncimiz olan 106 bin seviyesine doğru orta vadede yükseliş beklenebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!