Borsada "al-sat"çının günü

Güncelleme Tarihi:

Borsada al-satçının günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Deniz BAYRAMOĞLU
dbayramoglu@cnnturk.com.tr
Haberin Devamı

Borsanın yüzde 1,89 oranında değer kazandığı Salı günü kelimenin tam anlamıyla "al-sat"çıların günü oldu.

Borsa tatil havasını iyice sindirdi. Dün yüzde 1,89 değer kazanarak 9346 puana çıkan borsa haftanın son iki gününü beklemeye başladı. Bir yandan takas avantajı nedeniyle gelmesi beklenen alımlar, öte yandan çarşambadan sonra artması beklenen gecelik faiz oranları yatırımcıya yılın son iki kazanç şansını sunmaya aday olarak görülüyor. Fakat bu iki kazanç şansının yanı sıra bir de borsada seans içi al-sat tuzağının kurulduğunun da altınız çizmek gerek.

Al-sat kıskacı

Borsayı kısa vadede etkileyecek gelişme artık kalmadı. Yabancı yatırımcılar ve büyük oyuncular geçen haftadan itibaren 2001 yılı için uygun pozisyonları alıp beklemeye başladı. Bu iki gelişme borsanın kendi iç dinamikleri ile birleşince endeksin yılın son üç işlem gününde gidecek çok fazla yolunun olmadığı ortaya çıkıyor. Teknik analizciler de İMKB 100 Endeksi'nin 9.000-9.700 puan bandı arasında dalgalanabileceğini belirtiyor. Haftanın ilk iki işlem günü de bu görüşü teyit ediyor.

Fakat gün içi hisse hareketlerine bakıldığında, özellikle piyasa derinliği küçük, likit olmayan hisse senetlerinde önemli oranlarda hareket yaşandığı görülüyor. Borsada bu tip hisse senetleri "oyun kağıdı" ismiyle anılıyor. Yani elinde yeterli nakit bulunduran bir oyuncu bu hisse senetlerin çok az bir bölümünü bile kullanarak yapay fiyat oluşturabiliyor. Yani hisse senedeni belli bir fiyata kadar getirip bu fiyatan satıyor, sonra da daha düşük fiyatlardan yeniden satın alarak önemli oranda kar ediyor.

Neden şimdi?

Borsada al-sat işlemlerinden para kazanmak neredeyse her zaman yapılan bir işlem. Fakat bu dönemde yoğunlaşmasının bir kaç nedeni var. Öncelikle şu an endeksin yönünü etkileyecek bir beklenti yok. Ayrıca neredeyse bütün hisse senetleri borsacıların deyimi ile "kelepir" fiyatlarda. Ayrıca "takas avantajı" da yatırımcıyı cezbetmek için kullanılan bir argüman haline geldi. Küçük yatırımcının haftanın son iki gününde repoya yöneleceğini tahmin eden al-satçılar gün içindeki bu sert hisse senedi hareketleriyle yatırımcıyı bu hisse senetlerine çekmeyi planlıyor.

Borsada son üç gün…

Yatırımcı artık çarşambadan sonrasını beklemeye başladı. Genel kanı emisyon çıkışı nedeniyle repo faizlerinin önemli oranda yükseleceği yönünde. Borsada takas avantajı nedeniyle yükseliş yaşanıp yaşanmayacağı ise ancak Perşembe ve Cuma günleri belli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!