Borsa tekrar 80 binin üzerinde

Güncelleme Tarihi:

Borsa tekrar 80 binin üzerinde
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2013 09:53

Piyasalar yurtdışındaki olumlu hava ve hükümetin Gezi Parkı konusunda mahkeme kararını beklemesi üzerine olumlu bir atmosferde açılıyor. Borsada artış yüzde 4'ü geçti. Dolar 1.85 TL sınırında.

Haberin Devamı

Piyasalar güne yurtdışında ABD'de Çarşamba günü yapılacak FED toplantısı beklentileri ve yurtiçinde Gezi Parkı gelişmeleri ışığında giriyor. Başbakan Erdoğan'ın Taksim Platformu ve sanatçılarla olan görüşmesinden sonra mahkeme kararının beklenmesi adımı atması çıkması piyasaları olumlu etkiledi.

Borsa dün gün içinde uluslararası borsalarda olumlu ayrışmasına rağmen seans sonu gelen satış dalgasıyla günü ekside kapamıştı. Borsa dünkü kapanışında 76 bin 489 puandan kapamıştı. Borsa güne başlangıcında yüzde 2,01 artışla 78 bin puanın üstüne çıktı ve 78 bin 028 puandan günü açtı. Borsa ilk seansı yüzde 2,68 oranında yükselişle 78 bin 541 puandan kapadı. Borsa gün sonunda ise yüzde 4,61 artışla 80 bin 11 puandan kapandı. Borsa en son 5 Haziran'da 80 bin seviyesinin üzerindeydi.

Haberin Devamı

POZİTİF TREND İÇİN HAFTASONU MİTİNGLERİ ÖNEMLİ

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, azalan gerilime paralel pozitif trendin oluşabileceğini söylüyor. Salar "Hem bono tarafında yüzde 6,30'lara kadar geriledik. Kur sepetinde 2,17'nin altındayız. Endekste sıçrama var. Gerilimin yumuşatılacağına dair açıklamalar etkili oldu. Ben tamamıyla içeride verilen pozitif mesajın etkili olduğunu düşünüyorum. Haftasonu iktidar partisinin mitingleri var. Bu mitingler sonucu piyasalar tansiyonun düştüğüne dair kanaat getirirse pozitif trend oluşabilir. Zirve seviyeler görülmeyebilir ama azalan riskler fiyatlara yansıtacaktır. Haftasonu ilave bir gerilim olmaz ise, bu konunun gündemdeki ağırlığı azalacaktır. Piyasalar uluslararası piyasalardan negatif ayrıştığımız kısmı kapatacaktır." diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Erhan Aslanoğlu olumlu tablonun etkilerinin görüldüğünü bunun devamında güçlü toparlanmanın olacağını belirtti. Aslanoğlu "İçeride ortamın yumuşaması ve uzlaşının artması durumunda ki bunun sinyallerini alıyoruz güçlü bir toparlanma olacaktır. Fed'in önünüzdeki hafta piyasadaki kötü gidişatı durduracak açıklamalar yapacağını düşünüyorum. Bu da bizim hisse senedi piyasasını destekler." dedi

Haberin Devamı

Yurtdışında ise gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları trendi piyasaları olumsuz etkileyebilir. Ancak ABD perakende verilerinin olumlu çıkması ve FED toplantısından piyasaya yöelik olumlu açıklama beklentileri yurtdışından bugün için olumlu bir hava yaratacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan ABD'nin Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığını teyit etmesi de yine piyasaların gözlerini Ortadoğu'ya çevirmesini sağladı.


DOLAR 1,86'NIN ALTINDA

Öte yandan dolar Merkez Bankası'nın müdahale dalgasının ardından 1.87 TL'nin altına kadar gerilemişti. Şu dakikalarda dolar 1.86 TL'nin de altını zorluyor ve 1.8515 TL civarında seyrediyor.

Prof. Erhan Aslanoğlu'na göre ülkeye döviz arzı talebin üstünde kalacak. Aslanoğlu "İç siyasi gündem çok olumsuz olmadıkça döviz de yukarı yönlü hareketin sınırlı kalma olasılığı yüksek. Fed'e ilişkin gelişmelerin kur üzerindeki etkisi sınırlı olur. Biz zaten cari açığın çok üzerinde finansman sağlıyoruz. Fed'in likiditeyi kısması bu finasmanı biraz azaltır. Ülkeye döviz arzının talebin üzerinde kalacağını düşünüyorum. Yine iç siyasi gelişmelere bağlı olarak  gerginlik değil de uzlaşı yönündeki her hareket faizdeki baskıyı azaltır. Olumlu senaryoda gösterge faizin yüzde 6 civarında olacağını düşünüyorum."diye konuştu.

Logos Portföy Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berrin Önder, yukarı yönlü çıkış için biraz daha bekleneceğini belirtti. Önder "Dün geceki görüşmelerin bugünkü yükselişte çok etkisi var. Bugüne kadar Türkiye yurtdışından pozitif ayrışıyordu. Yurtiçi ve yurtdışı olumsuz gelişmelerden sonra negatif ayrışmaya başladı. Faiz oranları değişecek mi en büyük soru işareti oradaydı. Piyasa yatırımcıları pozitif haberlere daha fazla tepki gösteriyor. Merkez Bankalarının bir süre sonra piyasalardan çekilip normalizasyon sürecine geçeceği beklentisi var. Ancak ben FED'in kısa sürede piyasalardan çıkacağını düşünmüyorum. Dış konjönktürdeki dalgalanma yine de azalacak. Ortadoğu gelişmeler önemli. Suriye süreci önemli olacak." dedi.

Haberin Devamı

BONO FAİZLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Piyasalardaki olumlu atmosfer gösterge tahvil faizlerine de etkide bulundu. Gösterge tahvil faiz güne yüzde 8,75 düşüşle yüzde 6,15'e geriledi.

Gösterge tahvilin bileşik faizi güne yaklaşık 40 baz puanlık düşüşle yüzde 6,30 seviyesinden başlamıştı.
    Â
Tahvil bono piyasasında dün "Gezi parkı odaklı gelişmeler"e yönelik tedirginliklerin azalmasıyla piyasada yatay bir seyir hakim oldu ve gösterge tahvilin bileşik faizi günü sınırlı bir gerileme ile yüzde 6,74'ten kapattı.

Analistler, bugün küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle güne alıcılı başlandığını belirterek, yurt içinde Merkez Bankası'nın haziran ayı beklenti anketi ve yurt dışında ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!