Borsa ‘olumlu’ haber sevmiyor!

Güncelleme Tarihi:

Borsa ‘olumlu’ haber sevmiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile ilgili olarak son günlerde peş peşe olumlu mesajlar geliyor. İlk olumlu mesajı geçen hafta sonunda Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı S. Fischer verdi. Ardından önceki gün OECD'den, Türk ekonomisine ilişkin övgüler geldi.

Asya'dan Rusya'ya kadar tüm piyasaların allak bullak olduğu bir dönemde Türkiye'ye ilişkin verilen mesajlar bunlarla da sınırlı kalmadı.

Olumlu sayılabilecek bir mesaj da dün uluslararası derecelendirme şirketi Moody's'den geldi. Türkiye'nin notunu kırararak 1994 krizini alevlendiren Moody's yetkilileri de dün Türkiye ekonomisindeki gelişmelere olumlu baktıklarını ve bu konuda IMF ile paralel düşündüklerini açıkladı. Açıklamayı yapan Moody's'in Türkiye sorumlusu David Larson, ‘‘olumlu gelişmeler doğrultusunda, Türkiye'nin kredi notunu ‘durağan izleme'den, ‘olumlu izleme’’ pozisyonuna değiştirmeyi düşündüklerini söyledi.

Durağan izlemenin, olumlu izlemeye dönüşmesi, bir sonraki aşamada kredi notunun yükseltilebileceği anlamına geliyor. Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinin uluslararası piyasalarda ne anlama geldiği artık çok iyi biliniyor. İç siyasetteki gelişmeler de çok olumsuz sayılmaz. Hükümet ortağı DSP Lideri Bülent Ecevit, Yılmaz ile Baykal arasındaki erken seçim anlaşmasına ‘‘kerhen’’ de olsa destek verdi.

Faizlerde başlayan topyekün düşüş mevduat cephesinde devam etti. Fakat önceki gün yüzde 40 seviyesine kadar gerileyen gecelik oranlar, nakit sıkışıklığı yüzünden dün tekrar yüzde 60'a kadar yükseldi. Bono oranları da gelen satış dalgası ile 3-4 puan arttı. Belki faiz düşüşünü tam algılayamayan borsa, yükselişe takılmış olabilir. Kim bilir.. Başka olumlu gelişme mi isteniyor. Enflasyon inişte. Döviz yerinde sayıyor. Peki borsa cephesinde neler oluyor?

Bu olumlu gelişmeleri beğenmeyen Borsa da düşüyor. Önceki gün yüzde 2 gerileyen borsa dün de yüzde 1.8 oranında geriledi.

Bu olumlu mesajlara rağmen yükselemeyen borsayı, Asya, Çin ve Rusya'daki olumsuz gelişmeler tedirgin ediyor. Daha doğrusu Çin ve Rusya'dan ürken yabancılar, İMKB'ye de şimdilik yaklaşmıyor. Önümüzdeki günlerde siyasetin de netlik kazanması ile borsa, kendi yönünü daha rahat çizeceğini umuyoruz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!