Borsa İstanbul'dan tarihi rekor

Güncelleme Tarihi:

Borsa İstanbuldan tarihi rekor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2022 11:54

Borsa İstanbul, 2 bin 447 puana kadar yükselerek tarihi rekorunu yeniledi. Bankacılık endeksi şu dakikalarda yüzde 3'ün üzerinde yükselişle hareket ederken; holding endeksi ise yüzde 2,89 değer kazancında bulunuyor. Yeni haftada gündem yoğun... ABD'den gelecek enflasyon verisi, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı öne çıkan maddeler arasında yer alıyor. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Eda Karadağ, borsada yaşanan yükselişi hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,42’lik yükselişle başlarken; sonrasında da yükselişini sürdürerek tüm zamanların rekorunu kırdı. BIST 100 endeksi böylelikle tarihi rekor seviyesini 2 bin 447 puan seviyesine taşırken; saat 15:54 itibarıyla yüzde 1,65 oranında yükselişle 2 bin 432 puanda bulunuyor. Endeks bir önceki tarihi rekorunu 17 Aralık 2021 tarihinde 2 bin 406 puana yükselerek görmüştü.

Küresel borsalardan pozitif ayrışmayı sürdüren Borsa İstanbul, geçtiğimiz cuma günü 2 bin 393 puandan günü tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanış rakamını gerçekleştirdi.

Borsa İstanbuldan tarihi rekor

Haberin Devamı

HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ

Dünya borsa endeksleri hareketli bir haftayı geride bırakırken; yeni haftaya ılımlı pozitif başladı. Yeni haftada ise  piyasaları oldukça yoğun bir hafta bekliyor.

Salı günü ABD’den gelecek enflasyon rakamları kritik olacak. Fed, 40 yılın zirvesinde olan enflasyon rakamları sonrası faiz artırım takvimini hızlandırmıştı. Bu tablo dünyada doları güçlendirirken; ters korelasyon etkisiyle altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmasındaki detaylar piyasalar tarafından takip edilecek. Ayrıca önümüzdeki hafta İngiltere, Almanya ve Fransa’dan enflasyon rakamları gelecek.

Yurt içinde ise, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı önemli olacak. Piyasa beklentisi bankanın politika faizinde değişikliğe gitmemesi yönünde…

BORSADA YENİ ZİRVELER BEKLENİYOR
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Borsa İstanbuldan tarihi rekor

Borsa İstanbul, yeni haftaya alımlarla başladı. Son dönemde, özellikle enflasyondan korunma amaçlı yatırımcıların hisse senedine doğru yöneldiği görülüyordu. Bu nedenle borsadaki yükseliş hız kazandı. Yabancının çok güçlü olmadığı yerlinin daha baskın olduğu bir piyasa izleniyor. Hacimde de son günlerde artış var ve yükselişe eşlik ediyor. Birkaç sektör dışında kalan sektörlerde alımlar var.

Haberin Devamı

BANKACILIK ENDEKSİ YÜKSELİŞİ DESTEKLİYOR

Bugün için endeksi en çok destekleyenler arasında bankaların olduğunu söyleyebiliriz. Bankacılık endeksi yüzde 3’ün üzerinde primli seyrediyor. Bankalar dışında holdingler, finansal kiralama ve faktoring, GYO’lar bugünkü yükselişe en çok katkı sağlayan sektörler arasında sıralanabilir. BIST 100 endeksinin en son zirvesi aralık ayında 2406 puandaydı. Bugün zirvesini aştı ve yeni zirveler test ediyor. En son zirvesi 2429 puanda bulunuyor. Haftanın kalanında da endeksteki bu yükselişin devam etmesi beklenebilir.

2400 puan bugünkü en düşük seviyesi ve destek noktası olarak izlenebilir. Bu desteğin üzerinde hareketini koruduğu sürece geri çekilmelerde sınırlı kalabilir ve yükselişini koruyabilir. Yeni zirveler sonrası kar satışları görülebilir. Bunlar panik satışı yaratmasın. Kısa vadade göstergeler pozitif dolayısıyla borsa için çok güçlü bir satış beklentisi bulunmuyor. Endeksin olası 2400 puanın altına doğru düşüş kaydetmesi durumunda 2350 ve 2320 destek alanları olarak takip edilebilir. Bu desteklerden yeniden tepki alımlarının gelmesi beklenebilir. Kurlarda yatay seyir korunuyor. Dışarıda risk iştahı çok güçlü olmasa bile içeride pozitif ayrışmanın devam etmesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME!