Borsa cep ihalesiyle enflasyonu bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Borsa cep ihalesiyle enflasyonu bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

BORSA dün, cumaya oranla yüzde 0.76 oranında gerileyip, 19 bin 59 puandan kapandı. Bu hafta içinde sonuçları alınacak olan GSM, nisan ayı enflasyon oranları ve cumhurbaşkanlığı seçimi, yatırımcıların genel olarak ‘bekle-gör’ politikasını benimsemesine yol açtı.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftaya düşüşle başladı. Geçen cuma seansını 19 bin 206 puanla kapatan İMKB-100 dünkü kapanışta, cumanın 146 puan altına inerek, yüzde 0.76 oranında değer kaybıyla 19 bin 59 puandan kapandı.

İMKB-100 Endeksi, dünkü ilk seansta cuma kapanışına göre 93 puan yükseliş kaydedip 19 bin 299 puana ulaştı. Bu yükselişi ilk seansın ilk yarısında gerçekleştiren İMKB-100, seansın kalan bölümünde yatay hareket etti. Birinci seans sırasında en yüksek 19 bin 599, en düşük 19 bin 108 seviyelerini gören İMKB-100, ilk saat sonunda 19 bin 329 puan seviyesindeydi. Kalan sürede dar aralıkta yatay seyreden piyasada, ilk seans sonunda işlem hacmi 398 trilyon 914 milyar lirada kaldı.

Günün ikinci seansındaysa, bugün yapılacak olan GSM ihalesine yönelik endişelerle, cumhurbaşkanlığı seçiminin neden olduğu tedirginlik ön palana çıktı. Bu nedenle, yoğunlaşan satışlar sonucunda İMKB-100 Endeksi günü, önceki kapanışına oranla yüzde 0.76'lık değer kaybıyla kapattı. Toplam işlem hacmiyse 706 trilyon 432 milyar lira oldu.

HİSSE BAZINDA HAREKET

Dünkü seans sırasında genel hareketin düşüş yönünde olmasına rağmen, hisse bazındaki hareketler ilgi çekiciydi. Geçen cuma sona eren üç aylık bilanço açıklama döneminde, zarardan kára geçen şirketlerin hisselerinde hareketlilik gözlendi. Bunlar arasında sektör olarak kağıt, otomotiv ve enerji sektörüne dahil şirketlerin hisse senetleri dikkat çekti.

Dünkü seanslar sırasında piyasaya yönelik para girişinin devam ettiği de borsacılar tarafından ifade edildi. Uzmanlarca, Hazine'nin bu yıl başından itibaren giderek daha az borçlandığı, piyasadaki para miktarının arttığı ve İMKB'nin alternatifsiz kalması nedeniyle para girişinin başladığı belirtildi. Ancak, üç aylık bilançosunun kötü olduğu düşünülen şirketlerin hisse senetlerinde yoğun satışlar yapıldığı da dikket çekici gelişmelerdendi. Bu nedenle, İMKB'ye yönelik para girişine ilave olarak, hisse değişimi operasyonlarının başladığı da uzmanlarca ifade edildi.

DİĞER PİYASALAR

Dün, İstanbul Serbest Piyasası'nda ABD Doları 612 bin 800 lira satış fiyatıyla işlem gördü. Altın Piyasası'nda ise Cumhuriyet Lira'nın satış fiyatı 36 milyon liraydı.

Bono piyasasındaysa, en aktif kamu menkul kıymeti konumundaki 21 Haziran 2001 kağıdında nominal işlem hacmi 809 trilyon liraya ulaştı. Bu kağıttaki ortalama faiz oranı yüzde 30.92'de kalarak, cuma seviyesini korudu. Piyasanın en ilginç görüntüsünü, genel olarak artan işlem hacmi oluşturdu. Faiz oranları dar aralıkta seyretti. Bu görüntüden sonra hafta içinde bono faiz oranlarının yüzde 30'un altına inme ihtimalinin belirdiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!