Borsa (BİST) ne zaman açılıyor? BİST saat kaçta işleme başlıyor?

Güncelleme Tarihi:

Borsa (BİST) ne zaman açılıyor BİST saat kaçta işleme başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2018 10:09

Borsa ne zaman açılıyor sorusu, sarraf, tüccar ve bu alanla ilgili birçok vatandaşın araştırdığı konu oldu. Borsa İstanbul (BİST) işlem saatlerine göre hareket edecek olan yatırımcılar, alım-satım ve diğer işlemlerini bu saat bilgisine göre sürdürebilecek. Peki, Borsa İstanbul (BİST) ne zaman açılıyor? İşte, piyasaları yakından takip eden birçok kişinin araştırdığı sorunun cevabı

Haberin Devamı

Borsa İstanbul ne zaman başlıyor sorusu, piyasalarda işlemlerini gerçekleştirmek isteyen binlerce kişinin merakla araştırdığı husus oldu. Borsa İstanbul üzerinden piyasalardaki alım satım işlemlerini gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar, konuyla ilgili detayları sorgulamaya başladı. Peki, BİST ne zaman ve saat kaçta açılıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

I. Sürekli İşlem Gören Paylar
09:40 - 09:55Gün başı Açılış Seansı için Emir Toplama(*)
09:55 - 10:00Eşleştirme/Fiyat Belirleme 
10:00 - 13:00Sürekli İşlem
13:00 - 13:55Gün Ortası Tek Fiyat Seansı (Emir Toplama) (*)
13:55 - 14:00Eşleştirme/Fiyat Belirleme
14:00 - 18:00Sürekli İşlem
18:01 - 18:05Kapanış Seansı
18:05 - 18:08Eşleştirme/Fiyat Belirleme
18:08 - 18:10Kapanış Fiyatlı İşlemler

 


Borsa (BİST) ne zaman açılıyor BİST saat kaçta işleme başlıyor

Borsa (BİST) ne zaman açılıyor BİST saat kaçta işleme başlıyor

Açılış Seansı Nedir?

BIST Pay Piyasasında, Pay Senedi alış ve satış emirlerinin, bir zaman dilimi boyunca BIST Alım Satım Sistemi'ne iletildiği ve bu sürenin sonunda iletilen bu emirlerin en fazla işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek bir fiyat seviyesinden (açılış fiyatı) işleme dönüştüğü tek fiyat yöntemi ile çalışan özel bir seans şeklidir.

Haberin Devamı

Açılış Fiyatı
 
Açılış Seansı emir toplama aşamasının sonunda en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyattır.
 
Açılış Fiyatlı Emir (AFE):
 
Açılış seansına iletilmek üzere girilebilen fiyat bilgisi olmadan sadece miktar bilgisi içeren alış ya da satış emirleridir.
"Açılış Seansı" Özellikleri
*Açılış seansı iki aşamalı olarak yapılmaktadır.
 *İlk aşamada sadece emirler toplanır. (Emir toplama aşaması)
 
*İkinci aşamada en çok arz ve talebin olduğu fiyattan tek bir açılış fiyatı hesaplanarak emirler gerçekleştirilir. (Açılış fiyatlarının belirlenmesi ve işlemlerin gerçekleşme aşaması)
 
Emir Toplama Aşaması
 
Bu süre içinde talimatlar iptal edilebilir, değiştirilebilir, yani fiyat iyileştirme ve kötüleştirme yapılabilir. (Emir Kötüleştirme: Verilen bir satış emrinin satış fiyatının yükseltilmesi ya da verilen bir alış emrinin alış fiyatının daha düşük bir fiyata çekilmesidir.) BIST tarafından fiyat kademeleri yayımlanmaz. Bu aşamada emirler gerçekleşmez.
 
Fiyatların Belirlenmesi ve Açılış İşlemleri Aşaması
 
BIST açılış seansına iletilen emirler için emir iyileştirme, kötüleştirme ve iptal kabul edilmez. BIST tarafından en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyat Açılış Fiyatı olarak belirlenir. Bu zaman aralığında verilen emir sürekli müzayede seansına iletilmek üzere kabul edilir ve söz konusu emirler için iptal talimatı verilebilir. Açılış Fiyatına uygun olan emirler yeterli miktarda alıcı ve satıcı olma durumuna göre eşleşir, işlemler gerçekleşir ve gerçekleşme teyitleri yatırım hesaplarına yansır. Gerçekleşmeyen limit fiyatlı emirler fiyat ve zaman önceliği korunarak sürekli müzayede seansına aktarılır, açılış fiyatlı emirler ise iptal edilir.

BAKMADAN GEÇME!