Borsa 80 bin puana çıkar mı

Güncelleme Tarihi:

Borsa 80 bin puana çıkar mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 00:45

Piyasaların yılı olumlu kapatma isteği, iyimserlik havasını sürdürüyor. Borsada çıkışın devamı için 75.500 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 77.500 ve 80.000 seviyelerinden söz etmek mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

PİYASALARDA temkinli iyimserlik korunuyor. ABD Merkez Bankası (FED) toplantısının ardından Türkiye Merkez Bankası toplantısı da geri kaldı. Faiz artışı olmamasına rağmen döviz kurlarındaki yükselişin sınırlı kalması, dış borsalardaki toparlanma çabaları, Rusya ile ilişkiler ve bölgedeki gerilimin azalması, yılı olumlu kapatma isteği piyasalarda kısa dönemli iyimserliğin devamında etkili olan gelişmeler. Ancak piyasaları taşıyacak beklenti ihtiyacının sürüyor olması, hisse ve borçlanma senetlerindeki yabancı satışları, fiyatlamaya konu olmazsa da Güneydoğu’daki yüksek tansiyon gibi gelişmeler de iyimserliği zayıflatan etkenler. Bu aşamada fiyatlamalar daha çok kısa dönemli. Orta ve uzun dönemli bakışta gerek içeride gerekse dışarıda fazlaca bir değişim görülmüyor.

Haberin Devamı

BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI

Borsada tepki çıkışı sürüyor. Çıkışın devamı için 75.500 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 77.500 ve 80.000 seviyelerinden söz etmek mümkün olabilecek. Geri çekilmelerde ise tepki yükselişinin gücünü koruması açısından 73.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Önümüzdeki hafta yön tayini için 73.000-75.500 bandı izlenmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki çıkışının etkisini sürdürmesi beklenebilir. Dolar/TL kurunda, kısa dönem çıkış trend desteği olan 2.90 seviyesinden tepki yükselişi geldi. 2.90 desteğinin korunmasında Merkez Bankasının faiz değişikliğine gitmemesi etkili oldu. Ancak yükselişin sınırlı kalması kısa dönemli satış baskısının devam ettiğini gösteriyor. 2.90 destek noktası olarak gerçerliliğini korumakla birlikte bu seviyenin altında 2.84-2.82 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 2.95-2.98 satışla karşılaşması muhtemel noktalar. Destek noktalarında tepki görülebilir. Ancak satış baskısının devamı olasılığı sürüyor.

Kur da faiz de mali yük

MERKEZ Bankası faiz oranları piyasa için önemli referanslardan. Piyasa gösterge faizi, mevduat ve kredi faizleri önemli ölçüde ona göre şekilleniyor. Döviz kurları da faizdeki değişime tepki veriyor. Faiz oranlarındaki değişimin enflasyon ve dolar/TL kurundaki son on yıllık değişimine baktık. Faiz ile enflasyon arasında daha sıkı bir etkileşim görülürken dolar/TL ile faiz oranları arasındaki etkileşimde bazı dönemler sapma var. Bazı yıllar faiz yükselirken baskı altında kalması gereken kur da yükselmiş. Diğer yandan bankalardaki yabancı para cinsinden kredi ve mevduatlar, Türkiye’nin dış borçları, reel sektörün döviz açıkları gibi makro ekonomiye ait bazı önemli parametreleri dikkate alınca önemli ölçüde Dolarize olmuş bir ekonomiden söz etmek mümkün. Faiz ve döviz degesi bu açıdan önemli. Ancak dövize duyarlılık daha yüksek. Faizi düşük tutup döviz yükselirse kur artışı, faizi yükseltip döviz baskı altına alınırsa bu defa faiz mali yük ve maliyet demek. Finansman giderlerinin içeriğinde kur ve faiz giderleri var. Merkez Bankasında, konjoktürü de dikkate alarak biraz zor bir denge ama döviz kurunda fazlaca bir yükselişe neden olmadan faiz oranlarını makul seviyelerde tutuma çabası hissediliyor.

Haberin Devamı

Sektör hareketli

Finansbank’ın Katar’lı Qatar National Bank’a yüzde 99.81 payının 2.7 milyar Euro’ya satışı bankacılık sektörünün hareketlenmesine neden oldu. Gerçekleşir mi bilemeyiz ama yine Katar’lı Grubun Türkiye’de büyük bir bankadan hisse almak için görüşmeler yaptığı, kulis bilgisi olarak basına yansıdı. Finansbank’ın satış fiyatı, bankanın borsadaki piyasa değerinin oldukça altında görülse de ekte verdiğimiz tablodan da görüleceği üzere, bankacılık sektörünün şimdilerdeki bazı önemli finansal oranlarına yakın bir değer denebilir. Diğer yandan bankanın 2006’da yüzde 46’sının 2.76 milyar dolara (tamamı 6 milyar dolar piyasa değeri üzerinden) satıldığı dikkate alınınca son satış fiyatı düşük görünüyor. Ama şimdilerdeki değerlemeler böyle demek ki. Türkiye’ye bu satıştan para girmeyecek. Para Katar’lıdan Yunan’lı ya gidecek. Türkiye açısından önemi bankacılık sektörüne yabancı ilgisinin sürüyor olması. Finansbank’ın borsada işlem gören payı yüzde 0.19 (binde 19) olduğu için piyasa fiyatlaması hisse sığlığı nedeniyle gerçek değerlemelerden biraz uzaktı. Finansbank satışı, Birim Hissenin Fiyatı 2.86 TL, Fiyat Kazanç Oranı 8.9, Piyasa Değeri/ Defter Değeri ise 0.95 üzerinden gerçekleşmiş görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!