Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2000 00:00

Haberin Devamı


Endeks dar alanda seyredecek

Ne oldu?

Borsa sabah beklenildiği gibi tepki alımları ile açıldı. Bir ara endeks 11 bin 500 puanın üzerine çıktı ama burata tutunamadı. Seans boyunca borsa yatay bir seyir hakimdi. İşlem hacmindeki daralma ve satış baskısının azalması dikkat çekti. İMKB Ulusal-100 endeksi 64 puanlık kayıpla birinci seansı 11 bin 434 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.56 oranında düşüş gösterdi. 120 trilyon 116 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Favori Dinlenme Yerleri, Koç Holding, Ak Enerji, Ayan Enerji, Yapı Kredi Bankası yoğun işlem gördü.
Borsa ikinci seansta yatay bir seyir izlemesine karşın satışlar daha baskındı. 11 bin 400 puandaki desteğin kırılmasına çalışıldı. Özellikle son dakikalarda gelen satışlarla borsa günü ekside kapattı. İMKB Ulusal-100 endeksi 32 puanlık kayıpla günü 11 bin 466 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.28 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 15 bin 420 puan, sınai endeksi 9 bin 612 puan, hizmetler endeksi 9 bin 101 puan oldu. 143 trilyon 190 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Favori Dinlenme Yerleri, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Sabancı Holding, Tüpraş yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

İşlem hacmi oldukça daraldı ve günün tamamında 263.3 trilyon lira oldu. Tepki alımlarının yeterli kuvvette olmaması düşüşü hızlandırdı. Beklentisizlik içinde bulunan piyasada endeksi canlandıracak bir gelişme yoktu. Borsada, cari işlemler açığının beklenenden yüksek çıkması ve Türk Telekom'un özelleştirilmesinden dolayı tedirginlik vardı. Endeks dolar bazında 1.73 sentten kapandı.

Ne olacak?

Uzmanlar, haftaya endeksin 1.83 senti aşamaması durumunda satışlarla karşılaşacağını ve 11 bin puanın altına gerileyeceğini söylüyorlar. Haftaya önemli bir beklentinin bulunmaması nedeniyle sürpriz bir gelişme olmayacağı düşünülüyor.

Uzman gözüyle

İsmet Palanlı - Gedik Menkul Değerler

Borsanın düşüşünde IMF'nin "ince ayar yapılmalı, yeni reformlar gelmeli, ekonomi daha şeffaf olmalı" gibi açıklamalarla Türkiye'den daha fazla fedarlık istenmesi etkili oldu. Bu sözler piyasa üzerinde sıkıntı yarattı. Yeterince düşük çıkmayan Ağustos enflasyonu beraberinde Eylül ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı beklentisi yarattı. Böylece hükümetin enflasyon hedefinden sapma olacağı düşüncesi kuvvetlendi. Moody's'in bankacılık sektörü ile ilgili açıklamaları da moralleri bozdu. Ayrıca euro/dolar paritesi geriliyor. Türkiye gibi ticaretinin büyük çoğunluğunu euro ile yapan bir ülke için olumsuz bir gelişme. Borsanın iç dinamikleriyle satış baskısı arttı. Düşüşün sonunu yaklaşıyoruz. Ama kısa vadede teknik olarak 10 bin 500 kuvvetli bir destek olarak gözüküyor. Eğer petrol fiyatları düşer, Dünya Bankası kredisi gelir, IMF olumlu açıklamalar yaparsa alımlar gelebilir. Yatırımcıların İMKB-30 hisselerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!