Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2000 00:00

Haberin Devamı


Yükseliş Ekim ayına kaldı

Ne oldu?

Borsa dünkü sert düşüşünün ardından bugün açılışla birlikte toparlanmaya çalıştı. Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen ve bir ara 11 bin 910 puanı gördü. Bu seviyeden tepki alımları geldi. İMKB Ulusal-100 endeksi 52 puanlık yükselişle birinci seansı 12 bin 350 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.43 oranında artış gösterdi 255 trilyon 147 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Global Menkul, Yapı Kredi Bankası, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Nurol GMO yoğun işlem gördü.
İkinci seansın açılışında satışlarla tekrar karşılaşan borsada düşüş başladı. Özellikle bankacılık sektörüne yönelik gelen satışlar endeksin gevşemesini sağladı. İMKB Ulusal-100 endeksi 177 puanlık kayıpla günü 12 bin 172 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.02 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 16 bin 606 puan, sınai endeksi 9 bin 465 puan, hizmetler endeksi 9 bin 874 puan oldu. 216 trilyon 758 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Nurol GYO, Yapı Kredi Bankası, Global Menkul, Escort Computer, Tüpraş yoğun işlem gördüler.

Neden oldu?

IMF'nin "ekonomide ince ayar" sözleri piyasanın moralini bozdu. Ayrıca bakanlar arasındaki sürtüşme, Telekom özelleştirilmesinin gecikmesi, Moody's'in bankalara yönelik değerlendirmesi gelişmelere tuz biber ekti. 12 bin 500'deki kuvvetli desteğini kıran endeks 11 bin seviyesini bugün gördü. Toplam işlem hacmi 471.9 trilyon lira oldu.

Ne olacak?

Uzmanlar, gelişmelerin böyle devam ettiği sürece endeksin bu seviyelerini korumasını bekliyorlar. Borsa 12 bin puanın altına geldikten sonra toparlanacağını söyleyen uzmanlar, kısa vadede bu fiyat seviyelerinin alım için mantıklı olduğunu vurguluyorlar. Önümüzdeki günlerde 2001 yılı bütçesi ve Fazilet Partisi davası önem taşıyacak. Tabi öncelikle piyasanın yönünü IMF'den gelecek olan açıklamalar belirleyecek.

Uzman gözüyle

Harun Şener - Toros Menkul Kıymetler

Piyasaya para girişi olmaması sıkıntı yaratıyor. Para girişi olmadıkça da endeksin yükselmesini bekleyemeyiz. Eylül ayı enflasyon rakamları, IMF görüşmeleri, Moody's'in not artırımı ve siyasi riskin giderilmesi gibi olumlu beklentiler gerçekleştiği takdirde bir para girişi yaşanacaktır. Ekim ayı gibi borsaya kaynak gireceğini ve endeksin yükseleceğini bekliyorum. Önümüzdeki dönem için olumlu düşünüyorum. Hisse senetlerinin bu fiyatları normal. Yatırımcılar portföylerinde hisse senedine yüzde 30-40 yer verebilirler. Geri kalan para likit tutulabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!