Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2000 00:00

Haberin Devamı


Borsada uzun vadeli düşünmeli

Ne oldu?

Borsa, açılışta birkaç gündür sürdürdüğü çıkışını bugün devam ettirdi. Endeks bir ara 13 bin 666 puanı kadar çıktı. Ama bu seviyelerden gelen kar satışları ile gevşedi. İMKB Ulusal-100 endeksi 110 puanlık kayıpla birinci seansı 13 bin 476 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.81 oranında düşüş gösterdi. 127 trilyon 269 milyar liralık işlem hacmi gerçekleşirken Doğan Holding, Medya Holding, Tofaş Oto Fabrika, Sabah Yayıncılık, Turkcell yoğun işlem gördüler. İkinci seans ise tedirginlikle ve daha da yoğunlaşan satışlarla hareket etti. Özellikle İMKB-30 hisselerinde satışlar ağırlık kazandı. İMKB Ulusal-100 endeksi 596 puanlık kayıpla günü 12 bin 990 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 4.39 oranında düşüş gösterdi.

Neden oldu?

Borsa'da bir yandan kar satışları geldi bir yandan da siyasetin olumsuz etkisi görüldü. Uzmanlar, birkaç gündür görülen alışların zaten kısa vadeli olduğunu endeks yeterli düzeye yükseldiğinde hisselerden çıkış yaşandığını belirtiyorlar. KHK'den dolayı piyasada hükümet krizinin doğup doğmayacağı tartışması yapılıyor. Bu gelişme tabiki moralleri bozuyor. Gün içinde hisse bazlı hareketler yaşandı. Özellikle ikinci seansta lokomotif hisselere yönelik satışlar geldi. Toplam işlem hacmi 316.8 trilyon lira olarak gerçekleşti. Düşüşte işlem hacminin yükselmesi spekülatif hareketler akıllara getirdi.

Ne olacak?

Yarın borsanın hafif satışla açılması bekleniyor. Özellikle 12 bin 700 desteğinden tepki alımlarının gelmesi ve endeksin 13 binin üzerinde tutunup tutunmayacağı önem taşıyor. Uzmanlar, yatırımcılara bir yıl sonrasını düşünerek hisse almalarını öneriyor.

Uzman gözüyle

Serdar Karatepe - Polen Menkul Değerler

Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren devam eden yükseliş bugün bozuldu. Alternatif piyasalarda olduğu gibi borsada da 23 Ağustos günü yapılacak olan itfadan önem taşıyor. Rekor itfadan yaklaşık olarak 2 katrilyon liralık para kalması bekleniyor. Bu para borsada harekete neden olacaktır. Yatırımcılara tavsiyem pozisyonlarını kapamamaları ve iyi balonçolu hisseleri yakından takip etmeleri yönünde olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!