Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Beklentisizlik borsayı düşürüyor

Ne oldu?

Haftaya 18 bin 86 puandan başlayan endeks gelen satış baskısı ile geriledi. 316 puanlık kayıpla birinci seans 17 bin 770 puandan tamamlarken hisse senetleri yüzde 1.75 değer yitirdi. İşlem hacmi ise 144 trilyon 484 milyar lira olarak gerçekleşti. İş Bankası-C, Yapı Kredi Bankası, Medya Holding, Tüpraş ve Ereğli Demir Çelik birinci seansın yoğun işlem gören hisseleri arasında yer aldılar. İkinci seansta yine satışların ağırlık kazanmasıyla gerileyen İMKB Ulusal-100 endeksi 17 bin 344 puandan kapandı. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; Mali endeks 23 bin 173 puan, Sınai endeksi 12 bin 708 puan, hizmetlr endeksi 16 bin 082 puan oldu. İkinci seansın işlem hacmi 173 trilyon lira olurken Yapı Kredi Bankası, İş Bankası-C, Tüpraş, Vestel ve Sabancı Holding yoğun işlem gördüler.

Neden oldu?

Piyasanın beklentisiz kalması endeksin gerilemesine neden oluyor. Ayrıca halka arzların çok yoğun yaşanıyor olmasından dolayı piyasadan para çıkışı var.

Ne olacak?

Bu hafta endeksin 17 bin ile 18 bin 500 aralığında hareket etmesi bekleniyor.

Uzman Gözüyle

Ebru Çoban - Sınai Yatırım Menkul Değerler Yatırım Uzmanı

Bugünkü düşüşün kar satışından daha çok beklentisizlikten kaynaklandığını söyleyebiliriz. Piyasada bütün beklentiler bitti. Yeni para girişi yaşanmıyor. İşlem hacmi ise dar. Endeksin tekrar yükselişe geçebilmesi için yeni beklentilerin olması gerekiyor. Şu anda halka arzlar çok yoğun yaşanıyor. Bu nedenle piyasadan para çıkışı var. Yabancılar da borsaya girmekte ısrarlı değil. Yakında FED'in faiz artırımına yönelik toplantısı olacak. Ayrıca parite çok oynak. Yabancılar bu iki gelişmeyi takip ediyor. Bütün bunlar endeks üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu hafta endeksin 17 bin ile 18 bin 500 arasında olmasını ve kağıt bazlı hareketliliğin yaşanmasını bekliyorum. Ayrıca faizlerde herhangi bir yükseliş gerçekleşirse endeks daha da gerileyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!