Borç yenileyen Türk bankalarına güvenoyu

Güncelleme Tarihi:

Borç yenileyen Türk bankalarına güvenoyu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2008 00:00

Küresel krizle birlikte, yenilenmelerinin sorun olacağı konuşulan sendikasyon kredilerine ilişkin olumlu haberler geliyor. Uluslararası piyasalarda rüştünü ispatlayan Türk bankaları, yeni anlaşmalara imza atıyor.

Garanti’ye 575 milyon dolar

Bu bankalardan biri Garanti Bankası oldu. Garanti, ihracatın finansmanında kullanılmak üzere uluslararası piyasalardan toplam 575 milyon dolar karşılığı bir yıl vadeli sendikasyon kredisi aldı. 10 ülkeden 20 bankanın katıldığı sendikasyon kredisi, 215 milyon dolar ve 282 milyon Euro tutarında iki dilimden oluştu. Garanti, son iki sendikasyonunda olduğu gibi bu işlemi de kendi koordine ettiği kredinin imza törenini İngiltere Londra’da yaptı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, uluslararası finansal piyasalarda güçlüklerin yaşandığı bir dönemde 2006’daki kredilerini 20 bankanın katılımıyla yenileyerek, bir başarıya imza attıklarını söyledi.

İhracatçılara verilecek

Özen, "Garanti’nin güçlü ilişki ağı ve dış ticaretteki konumu sayesinde sağladığımız bu kaynağı, ihracat yapan müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Koşullar ne olursa olsun, Garanti’nin ve Türk bankacılığının uluslararası piyasalardaki güvenilirliği son derece yüksek" dedi. Garanti, 2008 yılı içinde 600 milyon Euro sendikasyon, 200 milyon Euro seküritizasyon kredisi aldı. Banka, 29 Kasım 2006’da da 700 milyon dolar tutarında iki yıl vadeli sendikasyon kredisi almıştı.

TEB’e, 245 milyon

Bu arada Türk Ekonomi Bankası da (TEB), uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın ardından önceki gün sendikasyon kredisi sağlayan ilk Türk bankası oldu. TEB, uluslararası 17 bankadan, 245 milyon dolarlık kredi aldı. Kredi, bir yıl vadeli ve toplam maliyeti yıllık libor+yüzde 2 ile temin edildi. TEB, sağladığı bu sendikasyon kredisini dış ticaretin finansmanında kullanacak. TEB Genel Müdürü Varol Civil, uluslararası piyasalarda son beş yıldır görülen para bolluğunun kalmadığını, kredi bulmanın maliyetinin arttığını belirterek, "Bu ortamda başarılı bir sendikasyona imza atmaktan TEB olarak gurur duyuyorum" dedi. Varol Civil, bu kredinin, küresel dalgalanmanın ardından Türkiye’ye verilen ilk sendikasyon kredisi olduğunu hatırlatarak, "Bu sendikasyon kredisini en iyi şekilde değerlendireceğiz ve reel sektöre destek olarak ekonomiye kazandıracağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!