’Bor’la Çin’e yerleştik 1 milyar dolara çıkarız

Güncelleme Tarihi:

’Bor’la Çin’e yerleştik 1 milyar dolara çıkarız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 00:00

Türkiye, dünya rezervlerinin çok büyük kısmını barındırdığı borda, ticaretin de en güçlü oyuncusu haline geliyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, "2002 yılında 186 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl 600 milyon doları aşacak. 2012 yılına kadar ihracat hedefimiz 1 milyar dolar" dedi.

ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, Türkiye’nin borda üretim, satış ve kalitede dünya birincisi olduğunu belirterek, ürettikleri bor kimyasallarının yüzde 95’ini 68 ülkeye sattıklarını bildirdi. Yılmaz, "Dünyada ciddi pazar avantajı sağladık. İhracatımızın yüzde 50’sini Çin, Japonya, Malezya gibi Uzakdoğu ülkelerine yapıyoruz. 2002 yılında 186 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl 600 milyon doları aşacak. 2012 yılına kadar ihracat hedefimiz 1 milyar dolar" dedi.

Üç yılın ürünlerini sattık

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’nca Kütahya Emet’teki Borik Asit Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Orhan Yılmaz, borda Türkiye’nin dünya pazarını tek başına belirleyen ülke konumuna geldiğini belirterek, şunları söyledi: "Önümüzdeki üç yılın ürünlerini sattık. Tam kapasiteyle çalışıyoruz. Hem bor üreten, hem de en fazla tüketen ülke olan Çin bile Türkiye’ye kota koymaya kalktı. Tüm ülkeler Çin ürünlerine kota uygularken, Çin bizle baş edemiyor, çekiniyor. Çünkü Çin pazarının yüzde 77’sine hakim olduk. Bu ülkeye olan 9 milyon dolarlık satışımızı 180 milyon dolara çıkardık. 2002 yılına göre Çin’e satışımız 14 kat arttı. 4 yıla kadar hedefimiz 500 milyon dolar. 2012 yılında 1 milyar dolar ihracata ulaştığımızda firma karımız 600 milyon dolar olur. 2008 yılı kárımız 300 milyon doları aşar."
/images/100/0x0/55ea87f5f018fbb8f8860dca

4 milyar ton rezervimiz var

Yılmaz, Emet’teki borik asit fabrikasında üretilen bor kimyasallarının cam, seramik ve deterjan üretimi gibi alanlarda kullanıldığını belirterek, şunları söyledi: "Dünyadaki yıllık bor tüketimi 400 milyon ton. Türkiye’nin elinde yaklaşık 4 milyar ton bor cevheri bulunuyor. Dünya bor rezervinin yüzde 72’sine sahip olan Türkiye, dünyaya 1000 yıl yetecek bor madenine sahip."

Yeni ürünlere yöneliyoruz

Eti Madencilik bünyesinde oluşturulan Araştırma Dairesi’nin yaptığı çalışmalarla borda bir çok katma değerli ürün geliştirdiklerini söyleyen Yılmaz, katma değerli ürünlerin üretimine hız verileceğini belirterek şöyle konuştu: "2007 yılında bor kimyasalları ve eşdeğer ürünleri üretiminde 2002’ye göre yüzde 153 artış sağladık. Yeni ürünlere yöneliyoruz. Boroksit, Kalsine tinkal, Zirai Bor, Çinko Boraks ve susuz Boraks üretimlerimiz için çalışmalarımız sürüyor." Eti Maden İşletmelerinin yatırım ağını genişletmeye devam ettiklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Emet Borik Asit Fabrikası’nın kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Bor kimyasallarında 2002’de 800 bin ton olan üretimimiz bu yıl 1 milyon 500 bin ton, önümüzdeki 4 yılda 3 milyon 500 bin tona çıkacak."

Ucuz ve kaliteli çimento üretir sektörde pazarı biz düzenleriz

ETİ Madencilik İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, bor atıklarından çimento üretiminde kullanılacak madde üzerinde çalıştıklarını belirterek şirketin çimento üretimine de girebileceğini söyledi. Bordan elde edilecek çimentonun daha dayanıklı ve izolasyon açısından daha başarılı sonuçlar vereceğini söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Bölgedeki çimento fabrikaları tam kapasiteye yakın çalışıyor. İnşaat sektörü sürekli gelişiyor. Çimentoda 4 milyon tondan daha az olmayan bir üretim hedefliyoruz. Daha düşük fiyatlı ama kaliteli çimentoyla pazarı düzenler hale gelebiliriz. Bor maden ocakları işletmesinin devletin tekelinde. Üzerimizde özelleştirme baskısı hissetmiyoruz. 2013’e kadar 750 milyon dolarlık yatırım yapacağız ve bu yatırımlarımız onaylandı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!