Bor karayolu yapımında kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Bor karayolu yapımında kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 13:07

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Burdur ile Isparta arasını 52 kilometreden 23 kilometreye indiren Gelincik Yolu'nun bir bölümünün asfalt yerine bor katkılı betondan yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

 Uzun,  yapımına 15 Ekimde başlanacak bor katkılı beton yolun 1200 metre uzunluğunda olacağını bildirdi.
Projenin Isparta ve Burdur Valiliklerince ortaklaşa yürütüldüğünü belirten Uzun, benzer bir projenin daha önce Ordu'da gerçekleştirildiğini, Isparta-Burdur arasındaki bor katkılı beton yolun Türkiye'de ikinci örnek olacağını söyledi.

Projenin Türkiye'de gelecek yıllarda yapılacak yollar için “örnek” teşkil edeceğini ifade eden Vali Uzun, “Atmosfere sera gazı salınımı yapmayan bor içerikli beton yol, bu yönüyle küresel iklim değişikliğiyle mücadele ediyor” dedi.

Asfaltın ömrünün kısa olduğunu dile getiren Vali Uzun, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:
“İlk defa Isparta'da bor katkılı betondan bir yol yapacağız. Uygulama pahalı ama daha sağlam. Asfaltın ömrü kısa oluyor. Yolu sürekli yenilemek gerekiyor. Ama bor katkılı beton yolda sık sık bakım ve yenileme yapılmayacak. İlk uygulama Ordu'da yapıldı. Şimdi Isparta'da deneyeceğiz. Bor katkılı beton yolu 1200 metrelik bölümde uygulayacağız.”

Çalışmayı Bor Enstitüsü ile ortak yürüttüklerini söyleyen Şemsettin Uzun, enstitünün yolun yapımı için 200 bin YTL destek sağlayacağını bildirdi.

21'İNCİ YÜZYILIN MADENİ

Haberin Devamı

21'inci yüzyılın en önemli madenleri arasında yer alan Bor rezervinin yarısından fazlası Türkiye’de bulunuyor. Bor, nükleer sanayiden uzay araçlarına, gübre sanayiinden ilaç sanayine, kimya sanayinden otomobil sanayine kadar 400'ü aşkın alanda kullanılıyor.

Türkiye, dünyada Bor rezervlerinin yüzde 65'ine sahip bulunurken, dünya üretiminin  yüzde 32’sini gerçekleştiriyor. Türkiye dışındaki ülkelerde Bor rezervlerinin ömrü son 50 yıllık iken ülkemiz tüm dünyanın 450 -500 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek Bor rezervlerine sahip konumdadır.

BOR NEDİR ?

Periyodik tabloda B simgesiyle gösterilen, atom numarası 5, atom ağırlığı 10,81, yoğunluğu 2,84 gr/cm3, ergime noktası 2300 oC ve kaynama noktası 2550 oC olan, metalle ametal arası yarı iletken özelliklere sahip bir elementtir. Genellikle doğada tek başına değil, başka elementlerle bileşikler halinde bulunur. Tabiatta yaklaşık 230 çeşit bor minerali vardır. Oksijenle bağ yapmaya yatkın olması sebebiyle pek çok değişik Bor-oksijen bileşimi bulunmaktadır. Bor-oksijen bileşimlerinin genel adı borattır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!