Bono nedir? Finansman bonosu ne demek ve nasıl alınır? İşte bononun unsurları ile ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Bono nedir Finansman bonosu ne demek ve nasıl alınır İşte bononun unsurları ile ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 20:35

Bono nedir, sorusu ekonominin öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor. Kurumsal ve devlet firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen bir süre içinde kredi aldığını gösteren bir belge olan bonoların en önemli özelliği ise, vadeleridir. Bonolar şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak için çıkarılıyor. Peki, bono nedir? Finansman bonosu ne demek? İşte, bono hakkında ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Bono ve finansman bonosu gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle haberlerde ya da gazetelerde geçen bono kelimesi anlamı ile öne çıkıyor. Bono ya da emre muharrer senet, üzerinde yazılı belli bir tutarda paranın, senet lehdarına ya da onun emrine kayıtsız şartsız ödeneceğine dair taahhüdü içeren bir kambiyo senedi olarak bilinmektedir. Bono hukuki niteliği itibarıyla mücerret bir borç ikrarıdır.

BONO NEDİR?

 Bono satış, kira, ödünç ve hizmet sözleşmeleri gibi para borcu içeren tüm hukuki ilişkilerde kullanılabilen bir kıymetli evraktır. Bonoda senedi düzenleyen yani keşideci ve lehine senet düzenlenmiş kimse yani lehtar olmak üzere, iki taraf vardır. Bono kanunen emre yazılıdır. Bir kimsenin adına (namına) düzenlenecek bononun emre yazılı olmadığı (menfi emre kaydı) veya nama yazılı olduğu açıkça belirtilmelidir. Bono hamiline düzenlenemez. Bono hukuki niteliği itibarıyla mücerret bir borç ikrarıdır.

Haberin Devamı

Üzerinde Bono veya emre muharrer senet ibarelerini taşımayan ve açıkça emre yazılı olarak düzenlenen senetler "Emre yazılı ödeme vaadi" sayılır. TTK'nın 776 ila 779 maddelerinde düzenlenmiştir.

FİNANSMAN BONOSU NE DEMEK?

Bonoların en dikkat çeken özelliği ise, vadeleridir. Bononun vadesi ise, 2 aydan az ya da 12 aydan çok olamaz. Finansman bonoları, şirketler ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri sayesinde hisse senetlerine benzerler. Sözleşmede yazan vadenin sonunda ise, bonolar, paranın şirkette ya da devlette olduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı da eklenerek, yatırımcıya geri ödenir.

FİNANSMAN BONOSU NASIL ALINIR? 

Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak için çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda ise, anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile önemli bir benzerlik gösterir. Genellikle de bankalar, büyük firmalar ve finans kuruluşları tarafından basılarak ihraç edilen ve işletmelerin kısa vadeli tüm finansman ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayarak çıkarılan borç senetleridir. Finansman bonolarının geri ödeme süreleri ise, 9 ayı geçemez.

Haberin Devamı

Bononun unsurları

-Zorunlu unsurlar
-Alternatif zorunlu unsurlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!