BOJ, piyasadaki tsunamiye karşı 265 milyar dolarlık ‘nakit set’ çekti

Güncelleme Tarihi:

BOJ, piyasadaki tsunamiye karşı 265 milyar dolarlık ‘nakit set’ çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 00:00

Japonya Merkez Bankası (BOJ), cuma günü yaşadığı deprem ve tsunami acısının piyasalara mümkün olduğunca az yansıması için 265 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bu rakam, Japonya tarihinin en büyük müdahalesi oldu.

Haberin Devamı

İKİNCİ Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük felaketi yaşayan, deprem ve tsunaminin ardından devasa temizlik operasyonu, nükleer tehlike, elektrik kesintileri ve ekonomide bozulmayla boğuşan Japonya’da dün borsa sert düşüş yaşarken Merkez Bankası (BOJ) 265 milyar dolarla müdahalede bulundu. Finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için bankacılık sistemine öncelikle 15 trilyon yen (183 milyar dolar) likidite sağlayacağını açıklayan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) takip eden iki gün içinde gerekirse 6.8 trilyon yen (82 milyar dolar) daha likidite sağlayacağını duyurmasıyla toplam müdahale 21.8 trilyon yene (265 milyar dolar) çıktı.

En büyük operasyon

Geçen hafta cuma günü meydana gelen depremin hemen ardından, “Piyasaların etkilenmemesi için her türlü operasyonu yapmaya hazırız” açıklaması ile dikkat çeken Japonya Merkez Bankası (BOJ), dün ilk sınavını veren piyasalara tek operasyonda en büyük müdahaleyi yapmış oldu. Japon Nikkei 225 Endeksi günü yüzde 6.2 düşüşle kapatırken, daha küçük işletmelerin hisselerinin de işlem gördüğü Topix Endeksi’ndeki kayıp yüzde 7.5 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Üretim düşecek

BOJ dünkü yönetim kurulu toplantısında da para politikasını gevşetmek için yeni adımlar atılmasına karar verdi. BOJ’dan yapılan açıklamada, “Finansal piyasalardaki istikrarı sağlamak için likidite sağlanması da dahil her olası önlemi alacağız. Depremin verdiği zarar coğrafi  olarak yayılıyor ve muhtemelen üretim düşecek” denildi. BOJ yetkilileri bankanın bu kadar kısa sürede müdahale etmesinin pek alışık bir durum olmadığını belirtirken, likidite miktarının gerekirse artırılabileceğini kaydetti.

486 milyar dolar

BOJ, varlık alım programının büyüklüğünü de 5 trilyon yen (60.8 milyar  dolar) artırarak 40 trilyon yene (486.4 milyar dolar) çıkardığını duyurdu. Piyasalara iki gün daha 6.8 trilyon yen (82 milyar dolar) likidite sağlayabileceğini açıklayan BOJ, yüzde 0-0.1 aralığında olan faiz  oranlarının da sabit tutulmasına karar verdi. Banka, küresel ekonomik krizin  etkilerinden kurtulmak için faiz oranlarını son yıllarda rekor seviyede düşük tutuyor.

Haberin Devamı

Bütçe açığı büyüyebilir

JAPONYA Merkez Bankasının ekonomiye likidite sağlaması ve yeniden yapılanmanın tahmini maliyeti nedeniyle ülkenin bütçe açığının büyüyeceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Japonya’nın ‘Aa2’ olan kredi notunun görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirirken, artan borç yüküne dikkati çekmişti. Standard and Poor’s da 27 Ocak’ta  hükümetin kamu borcunu azaltmak için tutarlı bir planının olmadığı gerekçesiyle  Japonya’nın ‘AA’ olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak indirerek ‘AA-’ye çekmiş, görünümünü ise ‘durağan’ olarak belirlemişti. ABD ile birlikte en çok borcu olan sanayileşmiş ülke olan Japonya’da kamu  borcu halihazırda gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 200’ü seviyesinde  bulunuyor.

Haberin Devamı

Japon Hükümeti, ‘Paranızı ülkenize getirin’ diyecek

JAPON hükümetinin depremin yaralarını sarmak için daha önce Kobe depreminde olduğu gibi bu kez de yatırımcılardan yurdışı piyasalardaki birikimlerini Japonya’ya taşımaları çağrısı yapması bekleniyor. 2010 yılında global piyasalarda 166 milyar dolar yatırım yapan Japon yatırımcıların, ülkenin yeniden inşası için paralarını ülkeye geri getirmelerinin doların değer kaybına yol açabileceği ve böylece ABD’nin borçlanma maliyetlerini artırabileceği kaydediliyor. Japonya yönetiminin yenin bu süreçte değer kazanmasına izin vermeyeceği de gelen bilgiler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!