Bob Marley markası 2012’de, 1 milyar dolar getirecek

Güncelleme Tarihi:

Bob Marley markası 2012’de, 1 milyar dolar getirecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2009 00:00

Hayata veda eden ünlülerin marka haline getirilmesinin son 10 yılda hızla büyüyen bir pazar yarattığı ve Bob Marley’in de bu yolla 2012’de ulaşacağı 1 milyar dolarlık yıllık kazançla hayata veda etmiş ünlüler arasında en çok kazanç sağlayan isim olacağı belirlendi.

Haberin Devamı

RAGGEA müziğin dünyadaki öncüsü olarak kabul edilen Jamaikalı şarkıcı Bob Marley’in 2012 yılında 1 milyar dolarlık yıllık gelirle, Elvis Presley ve Michael Jackson gibi isimleri geride bırakacağı ortaya çıktı. 28 yıl önce hayata veda eden ünlü şarkıcının 2012 yılında 1 milyar dolarlık kazanca ulaşacağını ön gören ABD’li girişim sermayesi şirketi Hilco Consumer, marka haline gelen Marley isminin hali hazırda yıllık 600 milyon dolarlık gelir sağladığını belirtti.                                     
Bob Marley isminin uluslararası bir marka haline geldiğini söyleyen New York Üniversitesi Profesörlerinden Mickey Goodman ise,
“Yapılan araştırmalarda halk arasındaki bilinirliği halen en üst seviyede. İnsanlar onun müziğini dinlerken oldukça mutlu hissediyorlar” açıklamasında bulundu.
Yeni lisans anlaşmaları
Marley ismiyle pek çok yeni ürünün satışa çıkarılması için lisans anlaşmaları imzalandığı belirtilirken, bunların arasında müzik kulaklığından cilt koruma ürünlerine kadar pek çok kalemin bulunduğu ifade edildi. Hilco’nun yaptığı araştırmaya göre, tamamen ünlü sanatçının şarkılarından oluşan ‘Guitar Hero’ tarzında bir bilgisayar oyununun da geliştirildiği kaydedildi.
Marley restoran zinciri
Ayrıca Marley adında bir restoran zincirinin de kurulmak üzere olduğu açıklandı. Bu ticarişleşmenin Bob Marley’in uzun yıllar öncülük ettiği, sosyal barış, umut ve pozitif düşünceyi temel alan Rastafari dinine inananları etkilemeyeceğini savunan Hilco CEO’su Jamie Salter, tüm bu iş birliklerinin ve yardım kuruluşlarının Marley markasının yükselmesine katkıda bulunacağını ifade etti.
Hayata veda eden ünlülerin marka haline getirilmesinin son 10 yılda hızla büyüyen bir pazar yarattığı belirtilirken, sayıları sürekli artan internet hayran sitelerinin böyle bir sektörün doğmasına büyük bir ilham kaynağı olduğu ortaya çıktı. Satışa çıkarılacak olan lisanslı ürünlerden elde edilecek gelirin yüzde 10 ila 15’inin Marley ailesi ve Hilco tarafından paylaşılacağı belirtildi.
Evlilik dışı 13 çocuğu var
‘One Love’, ‘No Woman No Cry’ ve ‘I Shot the Sheriff’ gibi unutulmaz şarkılara imza atan Marley’in, çoğu evlilik dışı olmak üzere 13 çocuğu bulunduğu ancak hangisinin mirasa dahil edildiğinin bilinmediği söylendi. Marley, yılda 55 milyon dolar kazanan Elvis Presley, 15 milyon dolar kazanan John Lenon ve 8 milyon dolar kazanan Jimi Hendrix gibi isimleri geride bırakacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!