“Boat Antalya" fuarı yarın açılıyor

Güncelleme Tarihi:

“Boat Antalya fuarı yarın açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2006 13:32

Boat Antalya Yatçılık ve Su Sporları Etkinliği Fuarı “Boat Antalya” yarın açılıyor. Fuarın tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Başkanı Hüsnü Çöllü, denizcilik sektörü ve fuarla ilgili bilgi verdi.

Çöllü, Manavgat bölgesinde saç tekne yapımı, Antalya Serbest Bölge'de lüks yat üretimi, dalış ve deniz turizmi olmasına rağmen, Antalya'da denizciliğin geri kaldığını kaydetti. Çöllü, “Türk turizminde oldukça hızlı gelişme gösteren Antalya, denizcilikte sorun yaşıyor. 640 kilometrelik sahili bulunan Antalya denizcilikte geri kaldı. Sadece Antalya değil, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu sektörün büyük sorunları var” dedi.

“DÜNYA LÜKS YAT ÜRETİMİNDE EN ÖNDE”

Antalya Serbest Bölge A.Ş. Genel Müdürü Fikri Bayhan da Antalya'nın son yıllarda ultra lüks yat üretiminde dünyanın en önde gelen bölgelerden biri haline geldiğini bildirdi.
Bayhan, Antalya Serbest Bölgesi'nde 25'den fazla yat ve tekne üretimi, bakım ve onarımı yapan yerli ve yabancı sermayeli firmaların bulunduğunu bildirdi. Serbest Bölge'de medikal ve lüks yat üretimi sektörüne ağırlık verdiklerini dile getiren Bayhan, şunları kaydetti:
“Son 4-5 yıldır Antalya lüks yat üretiminde dünyada çekim merkezi oldu. Antalya, lüks yat üretiminde en önde geliyor. Yat üretimi önümüzdeki 30 yılda çok önemli sektör haline gelecek. Ancak bu sektörde de bazı sorunlar var. Bun sorunlar çözümlenmeli. Tekne alım satımında finansman desteği sağlanmalı. Uluslararası denizlerde yatlarda Türk bayrağı dalgalanmalı.”

SEKTÖRÜN İŞLEM HACMİ 600 MİLYON DOLAR

NTSR Fuarcılık Reklam ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Özlem Canik ise Türkiye'nin yükselen değerinin yatçılık sektörü olduğunu kaydetti.
Türkiye'de yılda ortalama 80 motoryat, 300 yelkenli tekne, 350'nin üstünde orta boy motorlu tekne satışı yapıldığını anlatan Canik, şöyle devam etti:
“Türkiye, dünya mega yat üretiminde dördüncü sıradadır ve ortalama 250 milyon dolar cirosu vardır. İkinci el tekne piyasası ise 55 milyon dolar. Charter, yat aksesuarları ve ekipmanları ve su sporları toplamı cirosu da 250 milyon doları bulmaktadır. Bu sektörde toplam yıllık işlem hacmi 600 milyon doların üzerindedir.”
Antalya Expo Center'da yarın açılacak fuarda, “Denizde Can ve Mal Güvenliği ile Deniz Çevre Kirliliği'ne Karşı Alınacak Önlemler” konulu toplantı da yapılacak.
Fuar, 12 Mart tarihine kadar açık kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!