BMD: Perakendeci faiz ve maliyet kıskacında

Güncelleme Tarihi:

BMD: Perakendeci faiz ve maliyet kıskacında
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2024 07:00

Enflasyonun neredeyse iki katına ulaşan maliyetler ve yüzde 60-65’i bulan kredi faizleri arasında sıkışan perakende sektörü çıkış yolu arıyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendecilerin yüksek maliyet ve faiz kıskacında sıkıştığını ve önümüzdeki ayların sıkıntılara gebe olduğunu söyledi.

BMD’nin üyeleriyle yaptığı şubat ayı anket sonuçlarına göre, BMD üyelerinin yüzde 43’ü şubatta yaptığı adet bazındaki satışlarının ocak ayına göre gerilediğini; yüzde 33’ü de şubat ayındaki cirosunun ocak ayına göre azaldığını belirtti.

SEKTÖR DARALDI

Öncel, “Yüksek maliyetin yanı sıra ilk iki ayın adet satışlarına baktığımızda perakendenin reel olarak daraldığını söyleyebiliriz” dedi. Ayrıca, BDDK verilerine göre perakende sektörünün Ocak 2023’te 328 milyar lira olan toplam borcunun bir yılda 491 milyar liranın üzerine çıktığını söyleyen Öncel, “Daralma devam ederse zaten borçlu olan firmanın, çarkı döndürebilmesi için yeni kredi bulması gerekiyor. Yüzde 60-65’e varan kredi faiziyle borçlanmak sürdürülebilir bir durum gibi görünmüyor. Özetle bahar aylarına girerken yüksek maliyet ve yüksek faiz kıskacında sıkışıp kalan perakende sektörü çıkış yolu arıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

BAKMADAN GEÇME!