BlackBerry’nin yaratıcısı maaşını 1 dolara düşürdü

Güncelleme Tarihi:

BlackBerry’nin yaratıcısı maaşını 1 dolara düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 00:00

BlackBerry’nin yaratıcısı İstanbul doğumlu Mike Lazaridis, şirketi RIM’in kârının yüzde 70 düşmesi üzerine radikal kararlar aldı. Lazaridis, öncelikle kendi maaşını 1 dolara indirdi.

Haberin Devamı

KANADALI cep telefonu üreticisi Research In Motion (RIM), üçüncü çeyrek kârında yüzde 70’in üzerinde düşüş yaşamasının ardından, gelecek yıl üst düzey yöneticilere 1 dolar maaş veriyeceğini açıkladı. Blackberry cep telefonları üreticisi RIM’in İstanbul doğumlu kurucu eş başkanı Mike Lazaridis’in de 2012 yılında 1 dolar maaş alacağı belirtilirken, tüm üst düzey yönetim kadrosunun 2013 yılında alacağı maaşların da baştan aşağı gözden geçirilerek yatırımcıları tatmin edecek şekilde revize edileceği kaydedildi. RIM’in üst düzey yöneticileri Jim Balsillie ve Mike Lazaridis, yaptıkları ortak açıklamada, “Şirketin mali sorunlarının üstesinden gelmek ve hisse senetlerinin değer kazanması için taş üstünde taş bırakmayacağız” ifadesini kullandı.
Bu yıl yüzde 75 değer kaybetti
RIM’in hisselerinin bu yıl yüzde 75 değer kaybettiği belirtilirken, şirketin net gelirlerinin üçüncü çeyrekte yüzde 71 azaldığı ifade edildi. RIM, net gelirlerdeki bu azalmanın PlayBook tablet bilgisayarlarını indirimli satmasından kaynaklandığını belirtti. 26 Kasım’da sona eren mali çeyrekte 265 milyon dolar gelir sağlayan RIM’in hisseleri 51 sentten işlem gördü. Geçen yıl aynı dönemde ise 911 milyon dolar gelir elde eden şirketin hisseleri 1.74 sent üzerinden işlem görmüştü. Kanada merkezli RIM’in gelirleri ise yüzde 6’lık bir düşüş yaşayarak 5.2 milyar dolara geriledi. Şirket, 3’üncü çeyrekte 14.1 milyon BlackBerry telefon ve 150 bin tablet bilgisayar sevkiyatı yapıldığını açıkladı.
Ürünler 2012’ye yetişemeyecek
Şirket yönetimi ayrıca, Apple ve Google Android sistemini kullanan diğer telefonlara karşı güçlü bir rekabet sergilemesi beklenen yeni nesil telefonları BlackBerry 10’ların, 2012 takvimine yetiştirilemeyeceğini de duyurdu. Yeni nesil telefonların 2012 yılı sonuna kadar yetişemeyebileceğini, fazladan 6 aylık bir süreye daha ihtiyaç duyabileceğinin açıklanmasının ardından şirket hisseleri yüzde 7 oranında değer kaybetti.

Haberin Devamı

Tablet bilgisayar PlayBook hayal kırıklığı yarattı

RESEARCH In Motion (RIM) şirketi tarafından geliştirilen ancak piyasadaki rakipleri Apple iPad ve Samsung Galaxy’nin gölgesinde kalan Playbook, hedeflenen başarıya ulaşamadı. Satış fiyatları ABD’li teknoloji perakendecileri tarafından, 500 dolardan 300 dolara kadar indirilen PlayBook, Nisan-Eylül döneminde sadece 150 bin adet satıldı. Öte yandan dünya genelindeki BlackBerry kullanıcıları Ekim ayında, kanadalı üreticinin sisteminde meydana gelen bir açık nedeniyle BIS olarak adlandırılan mesaj servisini kullanamamıştı. Kullanıcıları tarafından eleştiri oklarının hedefi olan BlackBerry, müşterilerinden özür dileyerek, sistem mağdurlarına 100 dolarlık uygulama hediyesi vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!