Bizim borsanın 8.8 milyar doları Goldman ve Lehman’la döndü

Güncelleme Tarihi:

Bizim borsanın 8.8 milyar doları Goldman ve Lehman’la döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2008 00:00

Bear Stearns’ün global piyasalarda yarattığı depremin etkisi, dün Goldman Sachs ve Lehman Brothers’dan gelen nispeten olumlu haberlerle silindi.

Global borsalar yükselişe geçti. Yurtdışını takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 22 milyar dolarlık kaybın, 8.8 milyar dolarını telafi etti. Dolar ise 1.23 YTL’ye geriledi.

BEAR Stearns’ün yok pahasına JP Morgan’a satılmasıyla önceki gün piyasalarda tetiklenen panik havası, Goldman Sachs ve Lehman Brothers’ın beklentilerin üzerinde gelen bilançolarıyla dağıldı. AKP’nin kapatılma davasını fiyatlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise yurtdışı eşliğinde önceki gün kaybettiği 22 milyar doların 8.8 milyar dolarını yükselişle geri aldı.

MORAL VEREN İKİ BİLANÇO: ABD’den "faiz indirimi gelecek" beklentisine giren piyasalara ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ve Lehman Brothers, geçen yıla göre verileri düşük olsa da ilk çeyrek bilançolarıyla iyimserlik aşıladı. Önce Goldman Sachs’ın beklentilerden yüksek gelen gelirleri piyasaları rahatlattı. Goldman Sachs’ın net gelirleri 1.51 milyar dolar oldu. Hisse başına kárı ise 2.57 dolar beklenirken, 3.23 dolar olarak gerçekleşti. Bear Stearns’in JP Morgan’a satılacağı haberleri ile hisse senetlerinde sert düşüş yaşanan Lehman Brothers ise açıkladığı ilk çeyrek rakamları ile yüreklere su serpti. Banka 29 Şubat’ta sona eren ilk çeyreğinde 489 milyon dolar kár elde etti. Bu hisse başına 0.81 dolar kára denk geldi. Piyasalarda hisse başına kár beklentisi 0.73 dolar düzeyindeydi. Lehman Brothers CFO’su Erin Callan, bankanın mevcut döngüden çıkacak güçlü sermayesi ve likiditesi olduğunu açıklarken, "Bu olağanüstü zor dönemin yakın gelecekte biteceğini düşünmüyoruz" dedi.

AVRUPA BORSALARI YÜKSELDİ: Bu sonuçlar, en azından bu iki şirkete ilişkin korkuları silerken, piyasaların da tansiyonu düştü. ABD borsalarında vadeli işlemler yüzde 1’in üzerinde prim yaparken, Avrupa borsaları da alımlar eşliğinde yüzde 3’e dayanan değer artışları yakaladı.

İMKB YÜZDE 3.3 PRİM YAPTI: İMKB Endeks’i Avrupa borsalarını eşliğinde güne olumlu bir açılış yaptı. Dışarıdan gelen olumlu haberlerle alımlar hızlandı. Gün içinde 38.216 puana kadar gerilemiş olan borsa, 40 bin puanı üzerine çıktı. Gün içinde yüzde 3’ü aşan değer artışı yaşandı. Kapanış ise 40.720 puandan yüzde 3.3 oranında değer artışı ile gerçekleşti. Önceki gün sarsıntı ile 22 milyar dolar eriyen borsa, dün 203 milyar 804 milyon dolar toplam piyasa değerine yükselerek 8.8 milyar doları yerine geri koydu.

Bear’den sonra en riskli Merrill Lynch

LEHMAN Brothers ve Goldman Sachs’tan gelen rakamlara rağmen, Bear Stearns’ün yarattığı travma da tamamen silinmiş değil. Piyasalarda finansal şirketlere ilişkin endişeler halen devam ediyor. ABD’nin 4’üncü büyük bankası olan Wachovia, likidite sorunları yaşamasının ardından düşük bir bedelle satılan Bear Stearns’den sonra, "en riskli" görünen benzer kuruluşun Merrill Lynch olduğunu belirtti.

Dolar 1.23 YTL’ye indi

GLOBAL piyasalarda yaşanan iyimser tablo döviz piyasasında da kurun aşağı yönlü hareketini sağladı. Bankalararası piyasada güne 1.26 YTL seviyesinden başlayan dolar, gelen satışlar eşliğinde aşağı yönlü hareket etti. Yurtdışı borsaların hızlı yükselişi, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer artışı ve carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) işlemlerindeki artış doları 1.2360 YTL’ye kadar gerilemesini sağladı. Önceki gün 2 YTL’yi aşan Euro 1.96 YTL’ye geriledi. Dolar bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.2356 YTL’den işlem gördü ve serbest piyasada 1.2380 YTL’den kapandı. Bono piyasasında da iyimser tablonun etkisi faizin düşüşün sağladı. Güne yüzde 18.33 seviyesinden açılışla başlayan gösterge bono bileşik faizi yüzde 18.11 seviyesine kadar geriledi.

Çin dolardan ve global ekonomik durumdan endişeli

ÇİN Başbakanı Wen Jiabao, hükümetin büyümeyi dengeleme ve enflasyonla mücadele görevlerini daha zor hale getirebileceği için ABD’deki mortgage krizinin, global ekonomiye sıçraması ihtimalinden büyük kaygı duyduğunu söyledi. Wen, bu yıl enflasyonu belirlenen yüzde 4.8 hedefi içinde tutmanın zor olacağını söyleyerek, "Global ekonominin durumunu, özellikle ABD ekonomisini yakında izliyorum ve derin bir kaygı duyuyorum. Beni şu anda kaygılandıran Amerikan dolarının sürekli değer kaybetmesi ve doların ne zaman dibe vuracağı" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!