Biyodizelde ÖTV’yi kaldırın, 1 milyar dolara kapıyı açın

Güncelleme Tarihi:

Biyodizelde ÖTV’yi kaldırın, 1 milyar dolara kapıyı açın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2006 00:00

Ezici Yağ Sanayi Biyodizel ve Enerji Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, Başbakan Erdoğan’ın, "Kararname imzaya açıldı, biyodizelin ÖTV’si sıfırlanacak" sözünün uygulamaya geçmesi için umutla beklediklerini söyledi. Ezici, "Biyodizelde ÖTV sıfırlanırsa, yerli yatırımcı fabrikasını kapatmak zorunda kalmaz, 1 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı da gelir" dedi.

YERLİ biyodizel üreticileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’ÖTV muafiyeti’ konusunda verdiği sözün bir an önce icraata dönüşmesini bekliyor. Başbakan Erdoğan’ın 6 Haziran’da yaptığı açıklamada, biyodizelde alınan Özel Tüketim Vergisi’ni sıfırlayacak kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını duyurduğunu hatırlatan Ezici Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, umutla bu kararı beklediklerini ifade etti. Biyodizelde halen 65 YKr ÖTV uygulanıyor.

YABANCI SERMAYE GİDİYOR: Ezici Yağ Sanayi Biyodizel ve Enerji Üretim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, hükümetin biyodizele ÖTV’deki tutumu nedeniyle çiftçinin kanola ekimine sıcak bakmadığını, yabancı sermayenin de Ukrayna, Romanya ve Polonya’ya kaydığını söyledi. Ezici, "Bugün buodizeldeki ÖTV kaldırılsa 1 milyar dolara yakın yabancı yatırımcı Türkiye’ye gelecek. Bunun yanında yerli biyodizel üreticileri de fabrikalarını kapatmak zorunda kalmayacak" dedi.

UKRAYNA BU İŞE ADAY: Biyodizeli Avrupa’da hükümetlerin desteklediği ve yatırım yaptıklarına dikkat çeken Ezici, şöyle konuştu: "Ukrayna biyodizelde Avrupa üssü haline gelmek istiyor. Bunun için devlet ve özel kuruluşlar beraber çalışıyor. Örneğin, Ukrayna hükümeti 100 bin ton üretim kapasiteli biyodizel fabrikaları kuruyor ve her birine 35 milyon Euro yatırım yapıyor. Bu fabrikaların toplam yatırımı 100 milyon Euro’yu geçiyor. Türkiye’de biyobenzin ve biyodizel üreterek Avrupa veya diğer ülkelere ihracat yapma olanağı bulunmasına rağmen bürokratik engeller nedeniyle üretim sürekli engelleniyor."

MITSUBISHI YATIRIM YAPACAK: Mitsubishi gibi dünya çapında markaların Türkiye’deki firmalarla ortak biyodizel üretimi yapmak istediklerine dikkat çeken Ezici, sözlerine şöyle devam etti: "Amerikalı birçok yatırım firması bizimle temas halinde. Bunun yanında Alman firmalarda sürekli Türkiye’de biyodizel üretimi yapmak istiyor. Mitsubishi’nin Türkiye’deki yetkilileri bürokratik engellerin kalkmasını bekliyor. Amerikalıların yapacağı yatırım 100 milyon dolara yaklaşıyor. Gelişmekte olan ülkelere çevreci yatırımlar yapıyorlar. Çünkü Amerika’da 2018 yılına kadar satılan benzinin yüzde 75’i biyobenzine dönecek. Amerika’dan gelip Türkiye’deki ekilebilir alanlara yatırım yaparak hem Amerika’ya, hem de Avrupa ülkelerine ihracat yapmaya çalışıyorlar. Eğer hükümet bizi destekler ve teşvikleri artırırsa Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım bekliyoruz."

Terk edilmiş topraklarda yağ bitkisi üretelim

TÜRKİYE’de çok bölünmüşlük ve terk edilmişlik nedeniyle kullanılmayan topraklarda üretilecek başta kanola olmak üzere yağ bitkilerinden 1 milyon 250 bin ton biyodizel üretiminin mümkün olduğunu hesaplayan Mustafa Ezici, şunları söyledi: "Tarım Bakanlığı verilerine göre, kullanılamayan topraklarımız 1 milyon 900 bin hektar. Sadece bu alanlardan elde edilecek yağ bitkilerinden yılda 1 milyon 250 bin ton biyodizel üretimi mümkün. Sözleşmeli çiftçilik ve dönüşüm yöntemiyle ekili alanlar da ayrıca kullanılabilecektir. Böylece en az 82 bin çiftçiye iş imkanı sağlanabilir."

Atık yağdan bile ÖTV alıyorlar

TÜRKİYE’de atık yağların geri dönüşümünün hiçbir yerde yapılmadığını söyleyen Mustafa Ezici, "Biz atık yağların toplanması ve biyodizele çevrilmesi içinde çalışmalar yapıyoruz. Atık yağ toplamak için TUBİTAK’tan belge alacağız. Daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı’dan bize atık yağı geri kazanım belgesi verecekler. Biz de son olarak EPDK’dan biyodizele çevirme belgesi alacağız. Türkiye’de toplanıp geri dönüşümü mümkün olan 350 bin ton atık yağ bulunuyor ve bu atık yağlara bile ÖTV uygulanıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!