Biyodizel standardı 1 Ocak’a kadar devrede

Güncelleme Tarihi:

Biyodizel standardı 1 Ocak’a kadar devrede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2005 00:00

EPDK Başkanı Yusuf Günay, TSE’nin akaryakıt türlerine ilişkin birer ‘Türk Standardı’ hazırladığını bildirdi. Standartları teknik düzenleme haline getireceklerini belirten Günay, biyodizelde 3 standardın bittiğini bildirdi. Biyodizel standartlarının 1 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini kaydeden Günay, biodizelin ilk aşamada otobiodizel ve yakıtbiodizel olarak iki ayrı ürün şeklinde piyasaya sunulmasının mümkün olacağını belirtti.

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) akaryakıt türlerine ilişkin birer ‘Türk Standardı’ hazırladığını bildirdi. Standartları teknik düzenleme haline getireceklerini belirten Günay, biyodizelde 3 standardın bittiğini bildirdi. Biyodizel standartlarının 1 Ocak’a kadar yürürlüğe gireceğini kaydeden Günay, biodizelin ilk aşamada otobiodizel ve yakıtbiodizel olarak iki ayrı ürün şeklinde piyasaya sunulmasının mümkün olacağını belirtti. Kurulun, biodizel ile ilgili olarak TSE Teknik Kurulu tarafından kabul gören üç standart ile ilgili olarak hazırlanan tebliğ taslaklarını bayram sonrası görüşe açacağını belirten Günay, tebliğlerin 1 Ocak 2006’ya kadar yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini anlattı. Günay, tebliğlerin yürürlüğe girmesi ile, Türkiye’de üretilecek, yurtdışı ve yurtiçi kaynaklardan temin edilecek ve piyasaya arz edilecek, ‘motorin’ ve ‘biodizel’ türlerinin sahip olması gereken asgari niteliklerin belirleneceğini ifade etti.

İKİ TÜR BİODİZEL:

Tebliğler kapsamında, biodizelin ilk aşamada otobiodizel ve yakıtbiodizel olarak iki ayrı ürün şeklinde piyasaya sunulmasının mümkün olacağını kaydeden Günay, motorin ile ilgili teknik düzenlemede, AB hedeflerine kademeli olarak uyum sağlanacağını vurguladı. Günay, halen AB’de kullanılan düşük kükürtlü yeni bir motorin türünün daha piyasaya sunulmasının da öngörüldüğünü açıkladı. ‘Amacımız, piyasaya arz edilen tüm akaryakıtlara ilişkin birer teknik düzenleme hazırlanması ve bunun sonucunda ülkemizin çıkar ve beklentilerine uygun ve daha kaliteli akaryakıt türlerinin kullanımının sağlanmasıdır’ diyen Günay, biodizelin satışı için 10 şirketin dağıtıcı lisans tadili talep ettiğini bildirdi.

TALİP ŞİRKETLER:

Biodizel adı altında kaçak akaryakıt satıldığına dair pekçok ihbar aldıklarının altını çizen Günay, biodizelde standardın kesinleşmesi ile kurulacak düzende dağıtıma talip olan şirketleri şöyle sıraladı: Petrol Ofisi, Erk Petrol Yatırımları, Yalçınkaya Petrol Ürünleri, Selahattin Kaleli Petrolcülük, Balpet Petrol Ürünleri, Bölünmez Petrolcülük, Siyam Petrolcülük, Termopet Akaryakıt, Starpet Garzan Akaryakıt, MMG Petrol.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!