Birsen’le uyuşamadı, borsayı bıraktı 288 milyar dolarlık koltuk onun oldu

Güncelleme Tarihi:

Birsen’le uyuşamadı, borsayı bıraktı 288 milyar dolarlık koltuk onun oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 00:00

İMKB’de Başkanlık görevi dün sona eren Osman Birsen’in yedine, bir yıl öncesine kadar Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Hüseyin Erkan atandı. Bir yıl önce Osman Birsen’le "yönetim anlayışı farkı" yüzünden İMKB’yi bırakan Erkan, 288 milyar dolarlık hisse senedi piyasasını yöneten koltuğun yeni sahibi oldu.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) Başkanlık görevini dün tamamlayan Osman Birsen’in yerine, başkan yardımcısı iken bir yıl önce kurumdan ayrılan Hüseyin Erkan getirildi. Erkan, dün saat 17.00’de borsadaki işlemler tamamlanınca, görevini Osman Birsen’den devraldı. Hüseyin Erkan, böyleve bir yıl önce Birsen’le yönetim anlayışı farklılığı yüzünden koptuğu ve toplam değeri 288 milyar dolar olan hisse senetlerinin işlem gördüğü İMKB’ye başkanlık koltuğuna oturarak döndü.

1994’TE İMKB’YE GİRDİ: Hüseyin Erkan’ın İMKB Başkanlığı’na atandığına ilişkin karar dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. İMKB’de ilk görevini 1994’de üstlenen Erkan, o yıl İMKB’de dış ilişkiler, araştırma ve uluslararası pazar birimleri müdürü olarak işe başladı. 1996’ya kadar bu görevi yürüten Erkan, Tuncay Artun’un kararıyla başkan yardımcılığı görevine getirildi. Erkan, 2006 yılına kadar olan 10 yıllık dönemde başkan yardımcısı ve Takasbank yönetim kurulu üyesi olarak devam etti. Ancak 2006’da İMKB’de tasarruf tedbirleriyle ilgili sorunlar yaşanmaya başladı.

BİRSEN’LE ANLAŞMAZLIĞA DÜŞTÜ: Hüseyin Erkan, 2006 Şubat’ında İMKB’den ayrılmaya karar verdi. Erkan’ın ayrılığı için İMKB’ye uygulanan 45 ve 39 Sayılı Başbakanlık Tasarruf Tedbirleri Genelgeleri ve 631 Sayılı Ücretleri Düzenleyen Bakanlar Kurulu Kararı’nın etkili olduğu o günlerde gündeme geldi. Erkan’ın görevi bırakmasında en önemli etkenlerden birinin Osman Birsen’le yönetim konusundaki anlaşmazlığı olduğu belirtildi.

1 YIL KONYA ŞEKER’DE: İMKB’den ayrıldıktan sonra 2006 yılının Şubat ayında Ticaret Menkul Değerler’den aldığı teklifi değerlendiren Erkan, Genel müdür ve yönetim kurulu başkanı olarak ağustos ayına kadar burada çalıştı. Erkan, bu tarihten sonra 2007 yılı Şubat ayına kadar ise Konya Şeker Sanayi’de Yönetim Kurulu Baş Danışmanı ve Uluslararası Sermaye Piyasaları Danışmanı olarak görev yaptı.

LİSEDEN SONRA YURTDIŞI: Konya doğumlu Hüseyin Erkan, Konya’da Hastaş Lisesin’deki eğitimin ardından yurtdışına açıldı. 1975’te İngiltere’de English Language Center’da Cambridge Sertifikası alan Erkan, 1979’da ise New Yok Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi’nde İktisat ve Uluslararası İşletme eğitimini tamamladı. Erkan Yüksek lisansını da New York Ünviversitesi’nde Uluslarası İşletme ve Finans alanında yaptı. New York’ta 1983 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Fonu Kur Riski Yönetimi MBE Tez çalışması gerçekleştirdi. Erkan, iş yaşamına ise 1984’te Konya Endüstrisi, Burak İnşaat ve Madencilik şirketinde başladı.

Şimdilik bir planım yok

İMKB
Başkanlığı görevini dün tamamlayan Osman Birsen, önümüzdeki döneme ilişkin planları konusunda henüz karar vermediğini söyledi. İMKB’ye 2 Kasım 1997’de atanarak, iki dönem başkanlık yapan Birsen, "Eğer bir görevlendirme söz konusu olursa çalışırım" dedi.

Borsa yabancıya yüzde 76 kazandırdı

YABANCI
yatırımcı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) son bir yılda dolar bazında yüzde 76 ile sınır ötesi operasyon olasılığında bile sıcak para kaçışını frenleyecek rekor bir getiri elde etti. Bir yıl önce yurt dışından döviz getirerek İMKB’ye giren "carry trade"ciler ve yabancı fonların her 1.000 doları, ekim sonunda 1.762 dolara ulaştığı belirlendi. ANKA’nın belirlemelerine göre İMKB Endeksi, ekim sonu itibariyle son bir yılda yüzde 42 artış gösterdi. Geçen yıl ekim sonunda 40 bin 582 olan endeks, bu yıl aynı tarih itibariyle 57 bin 616 düzeyine ulaştı. Son bir yılda dolar kurundaki gerileme ise yüzde 20’ye yaklaştı. Geçen yıl ekim sonunda 1000 dolar bozdurarak elde ettiği 1454 YTL ile İMKB’ye giren bir yatırımcı, bu yıl aynı tarih itibariyle bu birikimini 2 bin 64 YTL’ye çıkardı. Bu birikim, aynı tarihte 1.1716 YTL’ye inen kurdan yeniden dolara çevrildiğinde 1.762 dolar etti. Buna göre bir yıl öne getirilerek Borsa’ya yatırılan sıcak paranın her 1.000 doları, 762 dolar kazandı.

Döndüğüm için gururluyum piyasayı birlikte büyütürüz

İstanbul
Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yeni Başkanı Hüseyin Erkan, görevi devralırken, borsa çalışanları ve aracı kurum temsilcileri tarafından alkışlarla karşılandı. Erkan, "Tekrar İMKB’de olduğum için gurur duyuyorum. SPK, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcısına teşekkür ediyorum. Bu güvene layık olacağım. Piyasanın eksiklerini gidereceğiz. Piyasayı büyüterek halka arzları ve halka açıklık oranlarını genişletmeye çalışacağız. İstanbul’un, finans merkezi olması yönünde atılacak adımlara da destek vereceğiz" dedi.

Erol: Et ve tırnak gibiyiz İMKB’ye belki rakip gelir

HÜSEYİN
Erkan’ın İMKB Başkanlığını devralma törenine katılan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, şunları söyledi: "Brezilya Borsası’nda yıllık 20 milyar dolarlık halka arz yapılıyor. Bunu İMKB’nin tek başına yapması zor. Hep beraber yapacağız. SPK ile İMKB, et ve tırnak gibi beraber. Siyasi ve ekonomik istikrarın olduğu yeni dönemde daha başarılı işler, halka arzlar yapılacak. Belki Borsamıza yeni bir rakip gelme durumu olabilir. 2008’de belki farklı bir rakip ortaya çıkacaktır. Piyasa için güzelliklerin başlangıcı olmasını diliyorum."

Hüseyin Bey piyasayı biliyor, biz memnunuz

TÜRKİYE
Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, Hüseyin Erkan’ın İMKB Başkanlığını şöyle değerlendirdi: "Hüseyin Erkan’ın başkanlığı aracı kurumlar arasında çok olumlu karşılandı. Çünkü Hüseyin Bey, piyasaların içinden gelen bir isim. Piyasaların problemlerini yakından bilen ve sektörle iyi ilişkileri olan birisi. Hem yurtiçinde borsanın geliştirilmesi hem de yutdışındaki temaslarda çok faydalı olacağını düşünüyorum. Hükümetin bu şekilde takdiri piyasalar açısından çok iyi oldu. Hüseyin Bey’i tebrik için aradığımda ’Birlik olarak her türlü desteğe hazırız" dedim. O da ’En kısa zamanda birlikte çalışmaya başlayacağız’ dedi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!