Birlik Başkanı Nomer:‘‘Vergi adaletine aykırı’’

Güncelleme Tarihi:

Birlik Başkanı Nomer:‘‘Vergi adaletine aykırı’’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı ve Milli Reasürans Genel Müdürü Cahit Nomer, yeni vergi tasarasının vergi adaletine aykırı olduğunu söyledi. Birlik Başkanı Nomer, Vergi Reform tasarısında hayat sigortacılığı ile ilgili olarak yer alan hükümlerin, Hayat Sigorta birikimlerinin ‘‘ücret’’ gibi vergilendirilmesini öngördüğünü belirtti. Nomer, şöyle konuştu: ‘‘Bu yaklaşım Hayat Sigortası alanların cezalandırılmasıdır. Hayat Sigorta primleri, kişilerin vergilenmiş tasarrufundan ödendiğine göre, 10-30 yıllık devre sonunda, birikimlerin yeniden vergi matrahına konu teşkil etmesi, mükerrer vergi alınması demektir. Bu hiçbir vergilendirme sisteminde yoktur. Bu haksız yaklaşım, Hayat Sigortası yaptıran kişilerin cezalandırılmasıdır.

Tasarının, sanki devletin Hayat Sigortası yapılmasını istemiyor şeklinde sanki vatandaşa ‘‘sakın sigorta yaptırmayın’’ der gibi olduğunu söyleyen Nomer, tasarıyı eleştirdi. Nomer, şöyle devam etti: ‘‘Çünkü aynı kişi, birikimini bankaya veya devlet kağıtlarına yatırırsa, bu birikimler vergilendirilmemekte ancak, gelirleri enflasyondan arındırılarak vergilendirilmektedir.

Tasarı, bilerek ya da bilmeyerek ülkede, yüksek enflasyon nedeniyle zaten zor gelişen Hayat Sigortacılığı'nı tamamen öldürecektir. Oysa ki, Hayat Sigortaları, bütün dünyada ekonomiye uzun vadeli fon sağlayan temel kaynaklardan birisi ve enflasyonla mücadelede başarı ile kullanılan bir enstrümandır. Sosyal Güvenlik sistemlerinin ülkemiz gibi sağlıksız olduğu bünyelerde, yetersizliği kısmen bertaraf içi Hayat Sigortalarının öne çıkarılması şarttır. Tasarı mevcut hali ile yasalaşırsa Hayat Sigortaları tamamen ölecektir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!