Bireysel emeklilikte fon getirisi yerine vergi avantajından doğan kayıplara bakın

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilikte fon getirisi yerine vergi avantajından doğan kayıplara bakın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, bireysel emeklilik sistemine girenlerin yüzde 70’inin sistemin vergi avantajından yararlanmadığını belirterek, “Kişiler ağırlıklı fonların yüzde 1-2 getirisi ile uğraşıyor. Oysa vergi avantajından yararlanmayarak neredeyse yüzde 35 kayba uğruyorlar, farkında değiller” dedi.

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, bireysel emekliliğe katılanların büyük bir bölümünün, sistemin en önemli avantajı olan vergi teşvikinden yararlanmadığını, dolayısıyla da ciddi bir kayba uğradıklarını söyledi. Erhan Adalı, bugün hiçbir yatırım enstrümanında olmayan vergi avantajının bireysel emekliliğe tanındığını belirterek, ancak sisteme giren 2 milyondan fazla katılımcının yüzde 70’inin bu haktan yararlanmadığını açıkladı.

Bu nedenle de katılımcıların çok büyük bir avantajı kaybettiklerini ifade eden Adalı, şunları söyledi: “Her ay sisteme 100 lira yatırıyorsunuz. Vergi diliminiz de yüzde 35 diyelim. Ödediğiniz paranın yüzde 35’ini bu sayede geri alıyorsunuz. 100 lira ödediyseniz, 35 lira sizin hesabınıza geri yatırılıyor. Bu sayede cebinizden 65 lira çıkarken, birikiminiz ise 100 lira oluyor. Yani, vergi avantajı sayesinde 100 lira birikiminize yüzde 54 getiri elde ediyorsunuz. Bugün bankaya 100 lira yatırsanız, yıllık faiz yüzde 9. Bir yıl sonra paranız 109 lira olur. Bireysel emeklilikte ise sırf vergi avantajından dolayı, bir ay sonra 100 liranız, 135 lira oluyor. Böyle bir getiriden vazgeçmek için bonkör olmak lazım.”

Katılımcı, fonun getirisine odaklı

Sisteme giren katılımcıların çoğunluğunun öncelikle fon getirilerine önem verdiğini belirterek, asıl getirinin ise vergi avantajında olduğunu vurgulayan Adalı, şöyle konuştu: “Aynı örnekten yola çıkarsak, vergi avantajı sayesinde bir ayda yüzde 54 getiri sağlanıyor. 65 lira ödeyerek, 35 lira kazanılıyor. Oysa, fonun getirisine bakacak olursak, kamu borçlanma araçlarındaki faizlere göre, yüzde 8-9’lar seviyesinde bir getiriden sözediyoruz. Katılımcılar burada yüzde 1-2 puan faize bakarak ya mutlu ya da mutsuz oluyorlar ama vergi avantajından sağlayacakları büyük getiriyi umursamıyorlar. Vergi avantajının kullanılmamasının birinci nedeni uygulama zorlukları, ikincisini ise, kişilerin önemsememesi.”

Üçte bir daha az para ödeniyor

Adalı, katılımcıya rakamlarla avantajın faydaları anlatıldığında, işin ciddiyetinin farkına vardığını da ifade ederek, şöyle devam etti: “Şirket olarak bu konuda bir örnek çıkardık. Bugün 25 yaşında bireysel emekliliğe üye olan bir kişi düşünün. Sistemden emekli olmak için önünde 31 yıl var. Her ay da 200 lira katkı payı ödediğini ve bu kişinin de yüzde 27’lik vergi diliminde olduğunu hesaba katalım. 56 yaşına geldiğinde, elde edeceği fon büyüklüğü 260 bin TL civarında. 31 yılda ödeyeceği toplam katkı payı ise, 75 bin lira. Eğer bu kişi vergi avantajını kullanırsa cebinden çıkacak rakam 40 bin TL’ye düşüyor. Birikimi ise, yine 260 bin TL oluyor. Sistemin kendisi fon getirileri üzerine kurulu olduğu için zaten avantajlı. Bir de üzerine vergi avantajını eklediğinizde üçte bir cebinizden daha az para çıkarak, birikime ulaşıyorsunuz.”

Sistemin değişmesi için Hazine ve SPK ile görüşüyoruz

ERHAN Adalı, bireysel emeklilik sistemine giren herkesin vergi avantajından yararlanması için emeklilik şirketleri olarak devletle ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, şu açıklamaları yaptı: “Dünyada doğrudan vergi avantajını kullandıran sistemler var. Bizim de bu konuda çalışmamız oldu. Herhangi bir gelir vergisine tabi olma şartı aranmaksızın, bireysel emekliliğe girdiğiniz andan itibaren devlet, belli oranda vergi avantajını fon hesabınıza aktarmaya başlayacak. 56 yaşında emekli olduğunuz anda da devletin vermiş olduğu bu avantajı kullanabileceksiniz. Bu konuda Hazine, SPK ve Gelir İdaresi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla görüştük ve bu önerimizi paylaştık. Sistemin gelişmesi ve herkesin bu avantajdan yararlanması açısından önemli bir gündem maddesi.”

Vergi ödemek kadar almak da vatandaşlık görevi

ERHAN Adalı, vergi kelimesinin sadece bireysel emeklilik sisteminde en sempatik kelime olduğunu; çünkü sadece bu sistemde devletin para verdiğini belirterek, “Vergi, devlete ödenecek paradır. Oysa bireysel emeklilikte devlet kişiye para veriyor. Bunun için de yapılması gereken, bireysel emeklilik için ödenen para dekontlarını kişilerin, çalıştıkları kurumlara vermesi. Bu dekontları alan kurumun da gerekli işlemi yapması gerekir. Çünkü, bu devletin, kanunla bireysel emeklilik sistemine girenlere tanıdığı bir haktır. Meşhur bir laf vardır. Kimse devletten zengin değildir. Dolayısıyla devletin vermiş olduğu hakkı kullanmak da vatandaşlık görevidir. Nasıl vergi ödemek vatandaşlık görevi ise, almak da vatandaşlık görevidir” diye konuştu.

Mapfre Genel’den 66.2 milyon TL kâr

MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, 2009 yılında 66.2 milyon lira kâr elde ederek, hayat dışı sigorta pazarında faaliyet gösteren, 37 şirket arasında net kâr/prim oranı sıralamasında sektör lideri olduklarını açıkladı. Serdar Gül, hayat dışı sigorta branşlarında prim üretiminde 10’ncu sırada, net kârda da ikinci sırada yer aldıklarını kaydetti. Serdar Gül, “Şirket olarak, 2009 yılında 361 milyon liralık prim üretimiyle hayat dışı sigorta sektöründe pazar payımızı yüzde 3.6’ya çıkardık. Şirketimizin hayat dışı sektördeki özkaynak payı yüzde 7, net kâr payı ise yüzde 36 olarak gerçekleşti. 2010 yılında yüzde 15 oranında prim artışı hedefliyoruz. Kârlılıkta da 2009 yılı oranını korumaya çalışacağız” diye konuştu. 2008 yılında yüzde 6 olan kârlılık oranının, 2009’da yüzde 1’e düştüğünü ifade eden Serdar Gül, 2009 yılında kasko zararının çok büyüdüğüne ve kesilen poliçelerin zararlarının bu yılın ilk yarısına dek süreceğine dikkat çekti.

Axa Hayat emeklilik şirketi oluyor

AXA Hayat Sigorta, Hazine’den emeklilik şirketi için kuruluş izni aldı. Axa Sigorta İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, iki aylık bir süre içinde Axa Hayat Sigorta’nın emeklilik şirketine dönüşeceğini açıkladı. Faaliyet ruhsatı ve emeklilik fonları kuruluş ve kayda alma süreçlerini takiben yılbaşında piyasaya giriş yapılacağını ifade eden Küntay, “Axa Sigorta acenteleri ile tüm sigortacılık ve emeklilik ürünlerinin kapsanacağı bir yapılanmaya gideceğiz ve bu şekilde bireylerin korunma, sağlık ve tasarruf ihtiyaçlarını birlikte analiz ederek, tek kanaldan hizmet sağlayacağız. Böylelikle tüketiciler, işlemlerini tek bir noktadan yürütme kolaylığından yararlanabilecekler” diye konuştu.

TSRŞB, reklam kampanyası için Warner Bros’la anlaştı

TÜRKİYE Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), hazırladığı yeni reklam kampanyası için dünyaca ünlü film yapımcısı Warner Bros ile anlaştı. Sigorta hakkında bilinçlendirmeyi amaçlayan TSRŞB’nin reklam kampanyasında, telif hakları Warner Bros’a ait kahramanlar kullanılacak. TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, hazırlanan reklam kampanyasının eğlenceli görsellerinin yanında, çarpıcı bir söyleme sahip olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!