Bireysel emeklilik şirketleri tasarruf paketinden vergi teşviki çıkmasını bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emeklilik şirketleri tasarruf paketinden vergi teşviki çıkmasını bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00

Hükümetin tasarrufları teşvik etmek için hazırladığı paket, bireysel emeklilik sistemi için de umut oldu. Emeklilik şirketleri paketten, sisteme yönelik vergi teşviki çıkmasını bekliyor.

HÜKÜMETİN tasarrufları teşvik etmek için yaptığı hazırlıklar ve hem Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bu hazırlıklar kapsamında bireysel emeklilik sistemine yeni teşviklerin getirileceğini açıklaması, bireysel emeklilik şirketlerini umutlandırdı. Bir süredir başta Hazine olmak üzere ilgili kurumlarla sistemin desteklenmesine yönelik çalışmalar yürüten bireysel emeklilik şirketleri, tasarrufların teşvik edilmesine yönelik paketi bekliyorlar.

Yapısal düzenlemeler

AvivaSa Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, bireysel emeklilik yasasına ilişkin taslakta hem katılımcılar hem de şirketlerin avantajına olacak birçok yapısal düzenleme bulunduğunu ve bu konularda da kamu çevreleri ile sürekli görüşme halinde olduklarını söyledi. Meral Eredenk, “Bu düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmakla birlikte, son dönemde gündeme gelen tasarruf miktarlarını artıracak, içinde ‘süper emekliliğin’ yer aldığı paket hazırlığını ise basından takip ediyoruz. Kamu yönetimi ile herhangi bir görüşme olmadı” dedi. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, düzenlemelerin önümüzdeki günlerde hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

Teşvik yayılmalı

Adalı, “Vergi teşviğinin tabana yayılması amacıyla doğrudan vergi teşviği uygulaması başta olmak üzere, fonlarımıza yeni yatırım enstrümanlarının eklenmesine kadar bir dizi çalışmadan bahsedebilirim” dedi. Erhan Adalı, mevcut vergi uygulamasında katkı payı ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilerek avantaj sağlandığını hatırlatarak, doğrudan teşvik ile beyannameye tabi olmayanlar ve beyanname sınırının altında geliri olanların da tasarruf etmeye yönlendirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Adalı, vergi limitlerinin yükseltilmesi ile ilgili bir çalışmanın da gündemde olduğunu vurguladı.

Vergi avantajı iki katına çıkmalı

AVİVASA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, bireysel emekliliğe yönelik yapılacak düzenlemeler hakkında şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu’nun yetkisi dahilinde bulunan vergi avantajının iki katına çıkartılması öncelikli konularımızdan. İkinci önerimiz ise sağlanan vergi avantajının kişinin bireysel emeklilik hesabına direkt yansıtılması. Ayrıca kıymetli maden fonlarının veya farklı portföy yapılarına sahip fonların kurulumuna imkan tanınması da sektör açısından önem kazanmaktadır.”

Doğrudan vergi teşviki sağlanmalı

YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, düzenleyici otorite ile sektörün, sürekli görüş alış verişinde bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Doğrudan vergi teşviki, kıdem tazminatında bireysel emekliliğin rolü, işveren katkılı emeklilik hesaplarının artırılmasına ilişkin birçok düşünce geliştirildi. Bu düşüncelerin kamu otoritesi tarafından fayda maliyet çalışmalarının yapılması ve önceliklendirilmesi hedeflenmektedir. Öneriler arasında etkisi en fazla olacak önerilerin başında doğrudan vergi teşviki ve katılımın kısmen zorunlu hale getirilmesi gelmektedir.”

Mesleki emeklilik tasarrufu artırır

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, bireysel emekliliğin desteklenmesi yönündeki beklentilerini şöyle anlattı: “Çalışanların işe başladıklarında zorunlu olarak dahil olacakları mesleki emeklilik sistemi de, bireysel tasarrufların hızla artmasını sağlayacak bir proje olarak çok yararlı sonuçlar getirir.”

Yapı Kredi’nin yeni kampanyası ‘2012’de 12’den’

YAPI Kredi Sigorta, 2009 ve 2010 yıllarında ‘Değişim Rüzgarları’, 2011 yılında ‘Gökkuşağı?Haydi Renkleri Seç’ ismiyle açıklanan acente ve brokerlere yönelik kampanya paketlerinin sonuncusunu açıkladı. ‘2012’de 12’den’ isimli yeni acente kampanya paketi Türkiye genelinde 6 ilde aynı anda düzenlenen toplantılarda binin üzerindeki acenteye ayrıntılarıyla aktarıldı.
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Doç. Dr. S. Giray Velioğlu İstanbul’daki toplantının açılışında yaptığı konuşmada son yıllarda gerçekleştirilen kampanyalarla Yapı Kredi Sigorta’nın sektördeki öncü şirket rolünü pekiştirdiğini söyledi. Yapı Kredi Sigorta’nın Acenteler ve Bölgelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım Türe ise 2011 yılı sonuçlarını değerlendirirken, “Sektörde bir ezber vardır. Büyüyünce zarar edersin, küçüksen karlısın denir. Yapı Kredi Sigorta son 2 yıldır bu ezberi bozdu. 2011 yılının 9 aylık rakamlarına baktığımızda sektörde büyüklük olarak beşinci, karlılıkta ise birinci sıradayız. 2012 yılında da karlılık hedefimiz büyüyerek devam edecek” diye konuştu.

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ

SORU: Birikimli hayat sigortam vardı. 14 yıl 12 bin TL prim, 2007 yılında 40 bin TL ek kapital yatırdım. 2011’de sigorta bitiminde yaklaşık 105 bin TL brüt iştira değerinden, 81.4 bin TL’lik vergi sınırını aşan kısmından 4.2 bin TL vergi kesildi. Dava açabilir miyim? Tülin Filiz

CEVAP: Gerek hayat sigortasında gerekse de bireysel emeklilikte erken çıkışlarda yüksek oranda stopaj kesintisi yapılıyor. Emeklilik hakkı geldiğinde yapılan çıkışlardaki kesinti ise düşüktür. Bu kesintinin tüm birikim üzerinden değil, getirisi üzerinden yapılabileceğine yönelik mahkeme kararı var. İsterseniz mahkemeye başvurabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!