Bir günde 3 bin tesis açtı

Güncelleme Tarihi:

Bir günde 3 bin tesis açtı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 17:51

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2006-2010 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında tamamlanan 3 bin 5 tarımsal sanayi tesisinin toplu açılışını yaptı.

Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygulanan KKYDP Programı kapsamında tamamlanan 3 bin 5 tarımsal sanayi tesisinin toplu açılışı için Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kongre Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin kendisini rahatsız eden, kendisine çok dokunan bir hikaye sonucu başladığını söyledi.

Göreve başladığında projeyle ilgili Dünya Bankasından borç alındığını öğrendiğini bildiren Eker, şunları söyledi:

“Tarıma dayalı sanayi tesisleri ile damla sulama yatırımları yapılmasından söz ettim. Bana Fırat ve Dicle sularının sınır aşan sular olduğu dolayısıyla bu paranın burada kullandırılamayacağı söylendi. Türkiye de bunu kabul etmişti. Bu benim canımı sıktı, Üzüldüm. O zaman 16 değil 81 vilayette maliyetini Türkiye'nin kendi bütçesinden karşılamak yolu ile projenin uygulanması yönünde karar verdim. Bu projenin hikayesi bu” dedi.

“ÇİFTÇİNİN YATIRIMCI OLMASININ YOLUNU AÇTIK”

Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesinin çiftçinin aynı zamanda yatırımcı olmasına yol açan bir proje olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çiftçi katma değerini artıracak şekilde tesis sahibi olsun, tarıma dayalı sanayi gelişsin, tarım ile sanayi entegre olsun, Türkiye yeni markalar yaratsın ve yeni ihracat imkanlarına kavuşsun istedik. Bunları yaparken de Türkiye'nin işsizleri azalsın. Türkiye'de vatandaşlarımızın daha çoğu evine aş götürebilecek bir iş sahibi olsun arzusunu taşıdık. Çiftçinin yatırımcı olmasının yolunu açtık. 'Sermayenin yarısına ortağız. Karın tamamı sizin' sloganı ile yola çıktık. Bu kapsamda 3 bin 5 tesisi Türkiye'ye kazandırdık. Bu yılın Ocak ayı itibariyle de projenin 6. etabına başladık. 2011'den 2015'e kadar yeni bir dönem başlattık. Bu kapsamda da 1.5 milyar lira hibe vereceğiz. 3 bin tesis daha tamamlayacağız. Yani Türkiye tarıma dayalı sanayi yatırımlarının 6 binin de bizim emeğimiz olacak. Tamamlanan 3 bin tesisimizde 30 bin kişiye istihdam yarattık. Bu tesislerden 199'u alternatif enerji ile çalışan sera, bin 152'si bitkisel ürün işleme paketleme ambalajlama, 638'i hayvansal ürün işleme ambalajlama paketleme, 231'i modern büyük kapasiteli soğuk hava deposu, 28'i su ürünleri işleme paketleme ambalajlama, 258'i tarımsal ürünlerin depolanması, ve 538'i de modern toplu basınçlı sulama sistemleridir. Bu projeler için ödediğimiz hibe 567 milyon liradır. Bu projeler ile tarımsal üretimi ve verimliliği artırmayı hedefliyoruz.

Köylünün çiftçi olması, çiftçinin yatırımcı olması için bu yatırımlar önemli. Kırsal kalkınma projelerimizin tamamı bundan ibaret değil. 2007 yılında da 'Makine Ekipman Desteği' projesini başlattık. Bu kapsamda 78 bin projeye yüzde 50 hibe desteği verdik. Bunun yanı sıra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alacak düzeyde yoksul vatandaşların iş sahibi olmalarına sağlayacak proje ortaya koyduk. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmaları halinde SYDV fonundan faizsiz kredi desteği vereceğimizi söyledik. Bin 800 tarımsal kalkınma kooperafine 1 milyar 550 milyon lira destek verdik. 178 bin aile bundan istifade etti.”

Eker, kendi dönemlerinde bin 800 tarımsal kalkınma kooperatifi kurdurup 1.5 milyar lira destek verdiklerini, kendilerinden önceki dönemde ise 287 tarımsal kalkınma kooperatifine sadece 87 milyon lira destek verildiğini söyledi.

GAP ve DAP illerine yılların ihmalini gidermek amacıyla öncelik verdiklerini belirten Eker, 3 bin 5 tesisten 711'inin GAP illerinde, 390'ının da DAP illerinde uygulandığını vurguladı.

“Türkiye'de 'tarım sektörü bitmiş, zayıflamış, gerilemiş' gibi gösteriliyor. Bunların aslı astarı yok” diye konuşan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarımla ilgili konuşmalarda, haberlerde haksızlık yapılıyor. Bununla ilgili bir mukayese yapacağım. Bunu ben değil, Dünya Bankası diyor. Dünya Bankası diyor ki, '2002'de Türkiye dünya tarımsal üretim değeri bakımından 11. sıradayken şu anda ise 8. sırada. Türkiye'nin tarımsal üretim değeri 8 yıl önce 23 milyar dolardı, bugün ise 51 milyar dolar. Türkiye'nin tarım ürünü ihracatı 4 milyar dolardı, bugün 11.2 milyar dolar.' Dolayısıyla verimlilik, üretim ve ihracat arttı. Bu projelerle bu çok daha iyi bir noktaya gelecek.”

Konuşmaların ardından KKYDP kapsamında tarımsal sanayi tesislerinin kurulduğu 7 bölgeden Adıyaman, Antalya, Bursa, İzmir, Kars, Konya ve Samsun illeri ile canlı bağlantı sağlandı.Bakan Eker, canlı bağlantı ile görüştüğü illerin valileriyle birlikte tamamlanan tesislerin açılışını gerçekleştirdi. Eker, törenden ayrılırken et ithal edilmesine karşı olduğunu bildiren bazı yetiştiriciler ile görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!