’Bir Dilek Tut’ta buluştular, 1600 hasta çocuğu güldürdüler

Güncelleme Tarihi:

’Bir Dilek Tut’ta buluştular, 1600 hasta çocuğu güldürdüler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 00:00

Son 5 yılda hayati tehlike taşıyan hastalığa yakalanmış 1600 çocuğun dileğini yerine getiren Bir Dilek Tut Derneği, anasponsoru Akbank ile birlikte yılda en az 300 çocuğun hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Bir Dilek Tut Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Carole Hakko ve Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Bugüne kadar gerçekleştiremediğimiz dilek olmadı" diyorlar.

HAYATİ tehlike taşıyan bir hastalığa yakalanmış çocukların dileklerini gerçekleştirmeyi amaçlayan ’Bir Dilek Tut’ Derneği, anasponsoru Akbank sayesinde son 5 yılda 1600 çocuğa hayallerini yaşattı. Bir Dilek Tut Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Carole Hakko ve Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Amacımız 3-18 yaş arası hayati tehlike taşıyan hastalıklara sahip çocukların dileklerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştiremediğimiz dilek olmadı" dediler.

Her dileğin bütçesi 1500 TL

Dilekleri gerçekleştirmek için derneğin genel bir bütçesi olduğunu söyleyen Carole Hakko, "Her dilek için ortalama 1500 lira bir bütçe konuluyor. Ama bazen bunun altında kalan da, üzerine çıkan da oluyor. Burada önemli çocukların dileklerini gerçekleştirmek. Yılda 300 çocuğun dileğini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl bu rakamın da üzerine çıkmak istiyoruz" diye konuştu.

5 yıldır başkan

2003-2005 yıllarında SSK Okmeydanı Hastanesi’nde çocuk onkolojisinde gönüllü olarak çalıştığı dönemde dernekle tanıştığını anlatan Carole Hakko, sözlerini şöyle sürdürdü: "O günlerde bir çocuğumuz popstarlarımızdan biriyle tanışmak istedi. Tanışmak istediği, tanıdığım bir isimdi. Kendisiyle konuşup hastanede çocuğumuzla tanıştırdım. O anı hiç unutmuyorum. Herkes çok mutluydu. Dünyada ’Bir Dilek Tut’ (make a wish) diye bir dernek olduğunu duydum. Türkiye’de de 2000 yılından beri böyle bir dernek olduğunu internetten öğrendim. 5 yıl çalıştım. O dönemde dernek 140 dilek gerçekleştirildi. Sonra başkanlığı benim devralmam istendi. 2005 yılında başkanlığı devraldım."

Akbank 5 yıldır anasponsor

Akbank’ın da 2005 yılından beri derneğin anasponsorluğunu üstlendiğini söyleyen Carole Hakko, "Birlikte son 5 yılda tam 1600 çocuğun hayalini gerçekleştirdik" dedi. Kendilerine bir çocuğun dileğine ilişkin başvurunun gelmesinin hemen ardından harekete geçtiklerini söyleyen Hakko, şöyle konuştu: "3-18 yaş arası hayati tehlike taşıyan hastalıklara sahip çocukların dileklerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Çocuğun kendisinden, ailesinden ya da doktorundan başvuru olabilir. Başvuru yapıldıktan sonra önce çocuğun doktorundan hastalığına ilişkin bilgi ve onay alıyoruz. Yönetim kurulumuzda da bir doktorumuz var o da çocuğu muayene ediyor."

Akbank derneği manevi olarak da sahiplendi

AKBANK
Yönetim Kurulu Başkanı ve Bir Dilek Tut Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Bir Dilek Tut, çok özel bir proje. Sadece maddi sponsor olarak değil, manevi olarak da kurumumuz bunu çok benimsedi. 2005 yılından beri derneği anasponsoruyuz" dedi. Akbank’ın sosyal sorumluluk faaliyetleri için ayrı bir bütçesi olduğunu belirten Suzan Sabancı Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim en büyük bütçemiz kültür ve sanat etkinlikleridir. Akbank Oda Orkestrası, Caz Festivali ve çocuk tiyatrolarımız var. Bunların dışında ayırdığımız en büyük bütçe Bir Dilek Tut için. Bu, herkese dokunan bir proje. Axess kredi kartı kullanan müşterilerimiz de isterlerse biriktirdikleri çiplerden, isterlerse kredi kartından Bir Dilek Tut Derneği’ne bağış yapabiliyor. Diğer iki önemli projemizden biri Düşünce Gücü, diğeri de Düşünce Kulübü."

Üç dilek alıyoruz birini yapıyoruz

CAROLE
Hakko, başvurudan sonraki aşamaları şöyle anlattı: "Çocuğun evine ya da yattığı hastaneye gönüllülerimiz ziyaret yapıyor ve çocuğa hayattaki üç dileğini soruyor. Üç dilek alıyoruz, çünkü çocuğun dileğine bazen doktoru izin vermeyebiliyor. Böyle durumlarda ikinci ya da üçüncü dileğine geçiyoruz. Başvuran çocukların sadece tek bir dileğini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda çok iddialıyız, bugüne kadar gerçekleştiremediğimiz dilek olmadı."

Derneğin yıldız melekleri

BİR
Dilek Tut Derneği’ne başvuran çocukların hayallerini gerçekleştirmeye birçok kurumun yanısıra birçok ünlü isim katkıda bulunuyor. Bu ünlü isimlerden bazıları şöyle: Alişan, Arda Turan, Arthur Zico, Berçim Erdoğan, Bergüzar Korel, Beyazıt Öztürk, Cassio Lincoln, Colin Kazım, Demet Akbağ, Emre Altuğ, Felipe Massa, Gülben Ergen, Güven Kıraç, Hakan Şükür, Haluk Levent, Hasan Şaş, Hepsi Grubu, Hülya Avşar, İsmail Yk, Kenan İmirzalıoğlu, Keremcem, Kimi Raikonnen, Mathias Delgado, Mehmet Ali Birand, Mehmet Ali Erbil, Melek Baykal, Murat Boz, Özcan Deniz, Petek Dinçöz, Roberto Carlos, Seda Sayan, Semih Şentürk, Shabani Christophenonda, Sinem Kobal, Tarkan, Tuncay Şanlı, Tümer Metin, Volkan Demirel.

Çocuklar neler istiyor?

TÜRKİYE
’de yaşayan çocukların yüzde 85’inin bir şeye sahip olmayı istediğini belirten Carole Hakko, "Genelde bilgisayar, bisiklet, akülü araba gibi eşyalara sahip olmak istiyorlar. Çocuklarımızın arasında prenses olmak isteyen de uçan balona binmek isteyen de Savarona’ya kaptan olmak isteyen de çıktı. Tuncay Şanlı ile tanışma hasta bir çocuğumuz için gerçekleştirdiğim ilk dilekti. Bir başka çok ünlü ses sanatçımız da bir çocuğumuzu evinde ağırladı ve bahçesinde çiçeklerini sularken sevdiği şarkıları söyledi. Yine Beyazıt Öztürk (Beyaz) bugüne kadar birden çok çocuğumuzun dileğini gerçekleştirdi. Kendisiyle tanışmak isteyen bir çocuğumuzun aniden ameliyat olma durumu ortaya çıkınca bütün programını iptal edip geldi ve çocuğumuza ameliyata girmeden sürpriz yaptı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!