Bilişim teknolojileri spagetti makarna halini aldı

Güncelleme Tarihi:

Bilişim teknolojileri spagetti makarna halini aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 14:09

IBM, daha akıllı bir dünya konsepti çerçevesinde Türkiye’deki büyük grupların ve işletmelerin bilgi teknolojisi (BT) altyapılarını dönüştürmek üzere, uluslararası çapta danışmanların hiçbir ücret almadan katkı yapacağı atölye çalışmalarını içeren bir proje başlattı.

IBM Türkiye Sistem ve Teknoloji Grubu Üst Yöneticisi Ercan Bulut, “Akıllı dünyada sistem çökmesine izin yok. Dönüşümünü gerçekleştirilmiş yeni BT dünyasında ‘sistem arızası ya da sorry‘ gibi olumsuzluk ifade eden cümleler olmayacaktır. Belki bir kere, iki kere bu sorunu kaldırabilirsiniz, ancak benzeri sorun devam ederse başka bir tercihe yöneleceğiniz kesindir” dedi.

 IBM, daha akıllı bir dünya konsepti çerçevesinde Türkiye’deki büyük grupların ve işletmelerin bilgi teknolojisi (BT) altyapılarını dönüştürmek üzere, uluslararası çapta danışmanların hiçbir ücret almadan katkı yapacağı atölye çalışmalarını içeren bir proje başlattı.

IBM Türkiye Sistem ve Teknoloji Grubu Üst Yöneticisi Ercan Bulut, bu dönüşümler için Türkiye’de de Mart başından itibaren müşterilerine resmen bu çağrıyı yaptıklarını ve çok olumlu yankılar aldıklarını kaydederek, “Bu işbirliği bu işletmelerin BT yöneticileri ile IBM uzmanlarının yapacağı beyin fırtınaları ve atölye çalışmalarını içeriyor. Türkiye’de de en az iki danışman bu çalışmalara katılarak yerel temsilcilerle birlikte görev yapıyor. Geçen hafta bu büyük kurumlardan biriyle ilk atölye çalışmasını gerçekleştirdik. Bu çalışmalar değişik kurumlarla da devam ediyor” diye konuştu.

BEŞ YILDA 4.5 MİLYAR DOLAR TASARRUF

IBM’in de bu dönüşümleri bizzat kendi içinde gerçekleştirdiğini aktaran Bulut, “IBM işin gelişmekte olduğu yeni boyutları dikkate alarak bu dönüşümleri gündeme getirdi ve 5 yıl önce başlayan dönüştürme projesi sayesinde kendi içinde 4.5 milyar dolara varan tasarruf ve fon yarattı. Sadece IBM gibi bir şirketin kendi altyapısında yaptığı dönüşümlerle sağladığı 4.5 milyar dolarla ne kadar yeni yatırım yapılabileceğini düşünün artık. Bizim dinamik altyapılar projesi şimdi bütün şirketlerin bu yolu başlatmaları için iyi bir fırsat sunuyor” dedi.

“AKILLI DÜNYA AKILLI BT ALTYAPISIYLA MÜMKÜN”

Küresel krizin yaşandığı bir ortamda bu projeler daha da önemli ve anlamlı hale geldiğini vurgulayan Ercan Bulut “Dinamik altyapı projeleri hiç kuşkusuz böyle dönemlerde çok daha anlamlı hale geliyor. Akıllı bir dünyayı inşa ederken akıllıca bir altyapı olmadan bu dönüşümü gerçekleştirmek artık mümkün değil. Yarının çözümleri BT alanında dinamik altyapıdan yoksun olarak artık inşa edilemez” diye konuştu. Mevcut teknoloji altyapısının gelişimini değerlendiren Ercan Bulut, şunları söyledi:

“Bugünü ve son 15-20 yıllık dönemi düşündüğümüzde BT altyapılarının belirgin bir şekilde çok kontrolsüz olarak büyümeye başladığını söyleyebiliriz. Sadece günlük ihtiyaçlar gelişim hızına yön verdi. Ve çok farkında olmadan öyle bir şey yaratıldı ki ortaya çıkan altyapı görümünü tam anlamıyla spagetti makarnaya benzetmek mümkün. Ortaya çıkan karmaşık altyapıları BT’nin yönetemeyeceğini gördüğümüz gün, gerçekten önemli bir badire ile karşı karşıya bulunduğumuz anlaşıldı.”

“ŞİMDİ DURUP DÜŞÜNME VAKTİ”

“Şimdi durup düşünme vakti ” diyen Ercan Bulut sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir an durup soluklanıp neyle karşı karşıya bulunduğumuzu anlamak için şu dönem çok uygun bir dönem. Ayrıca BT altyapısına bakma imkanı bulan kurumlar şunun da farkına vardılar ki yaratılan altyapının işletme giderleri kurum bütçesinde inanılmaz bir boyuta ulaştı. Bu maliyetler hiç kuşkusuz yeni yatırım projeleri üretememek ve devreye sokamamak açısından da riskler üretiyor. Sistemlerin bakımı, arızaların, uygulamaların gerektiği gibi yönetimi mümkün olamadığı için büyük işletme giderleri oluşuyor. Sadece elektrik giderlerini bile düşünseniz bunlar işletmenin sırtına büyük yükler getiriyor. Bu sistemlerde çalışan insanların maliyetleri de ayrı bir konu.”

“SUNUCU SAYISI BİNLERDEN ONLARA KADAR İNEBİLİR”

IBM geçen sürede 3 bin 500’e varan sunucu sayısını şimdi 30 sunucuya düşürmüş durumda olduğunu kaydeden Bulut, “Bu küçülmeler sayesinde işletme giderlerinde inanılmaz tasarruflar olacaktır. Finans sektöründe BT altyapıları binlerce sunucu ile hizmet veriyor ve bu dönüşüm projeleri her gün devam ediyor. Bir anlamda 2-3 bin sunucu ile üretilen hizmetler gelecek birkaç yıl içinde 20-30 gibi çok az sayıdaki sunucuyla verilebilir hale gelecek. Altını özellikle çizmeliyim ki BT dünyasında sunucu sayıları kesin olarak fazladır. Bu fazlalık da bize geçen 20 yılın faturasıdır. Ayrıca mevcut BT teknolojilerinde kapasitenin de ancak yüzde 2-3’si kullanılabilmektedir” dedi.

“KOCA BİNALARA GEREK YOK, BT İÇİN KÜÇÜK BİR KÖŞE YETER”

“BT altyapıları bir anlamda görüntü olmaktan hissedilir hale mi geliyor” sorusuna Bulut, büyük şirketlerin genelde gelişmiş iş merkezlerinde yer aldığını belirterek şu karşılığı verdi:

“BT altyapısı için bırakın koca bir binayı, bir oda bile lüks olabilir bugün. Hatta büyük bazı şirketlerin sadece BT için ayırdıkları bağımsız kocaman binaları vardır. Bu görüntü artık tamamen değişiyor. BT dönüşümlerini gerçekleştirmiş bir şirkette ilk baktığınızda BT altyapısı yok mu diye sorabilirsiniz şaşkınlıkla. Dünün spagetti görünümlü BT altyapılarını 10 bin metrekarelik bir binanın küçük bir köşesinde basitleştirilmiş ve çok daha etkin bir şekilde hizmet sunarken görebilirsiniz. Nerdeyse 1000 metrekarelere yayılmış BT altyapılarını en fazla 50 metre kare içinde aynı işlevleri yerine getirecek şekilde görmek tabi ki herkesi heyecanlandıracaktır.”

“BİR DAKİKA DEĞİL BİR SANİYE ÖNEMLİ OLACAK”

Kullanıcı cephesindeki durumu Ercan Bulut şu sözlerle özetledi:

“Kullanıcı servis kalitesi bekliyor. Arzuladığı işlevleri önündeki uygulama içinde bulmak istiyor. Klavyede enter tuşuna bastığında hemen sonuç alabiliyor musunuz, bir saniye yerine bir dakika mı ya da bir dakika yerine 5 dakika mı bekliyorsunuz? İşte tüm bunlar yeni dönemde rekabetin belirleyici unsurları olacaktır. Bir saniye yerine bir dakika bekletildiğinizde, belki de hizmeti satın aldığınız şirketi, bankayı değiştireceksiniz. Bir diğer önemli konu da ne yaparsanız yapın sunduğunuz hizmetlerin sürekliliğini sağlamak zorundasınız. İkide bir çöken, ikide bir ulaşılamayan uygulama ortamında kullanıcıların en sert tepkileri ile karşılaşmak söz konusu olacaktır.”



“YENİ DÜNYADA SORRY KELİMESİNE YER YOK”

Yeni BT dünyasında sistem çökmesi vb olumsuzluklara yer var mı” yönündeki bir soruya Bulut’un yanıtı şöyle oldu:

“ Aslında çok duyduğunuz sistem çökmesinin birçok nedeni vardır. Tek kelimeyle söylemek gerekirse çökmenin nedeni olarak yanlış tasarım derim. İster uygulamada, ister kapasitede, ister altyapının diğer network elementlerinde yapılan yanlış tasarımlardır. Yani 100 bin kullanıcının sisteme aynı anda ulaşmasını istiyorsunuz, ama 1 megabitlik bir hat almışsınız. Böyle bir yanlış kapasitede sistemin çökmesi kaçınılmazdır. Akıllı dünyada sistem çökmesine izin yok. Dönüşümünü gerçekleştirilmiş yeni BT dünyasında ‘ sistem arızası ya da sorry ‘gibi olumsuzluk ifade eden cümleler olmayacaktır. Belki bir kere, iki kere bu sorunu kaldırabilirsiniz, ancak benzeri sorun devam ederse başka bir tercihe yöneleceğiniz kesindir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!