Bilimadamlarına ‘eve dön’ desteği

Güncelleme Tarihi:

Bilimadamlarına ‘eve dön’ desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:21

3’üncü Sanayi Şûrası’nda alınan kararları açıklayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ar-Ge ve inovasyon alanına yönelik olarak, yurtdışındaki araştırmacıların Türkiye’ye getirilmesi için devletin gerekli desteği vereceğini belirtti.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 3. Sanayi Şûrası’nda Türk sanayisini 2023 yılına taşıyacak çok önemli tavsiye kararları alındığını belirterek, “Sanayi üretiminde önümüzdeki 10 yıl içinde yüksek teknolojiye doğru geçişi başarmamız gerekiyor” dedi. Şurâda alınan kararları bir grup gazeteciyle paylaşan Ergün, “Öncelikli olarak Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği ‘Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Üretim Üssü Olması’ hedefini, ‘Tasarım ve Üretim Üssü Olması’ olarak revize edildi” diye konuştu. Bilimsel ve teknolojik gelişim, Ar-Ge ve inovasyon alanına yönelik olarak, yurtdışında doktorasını tamamlamış ve Türkiye’nin belirlediği öncelikli alanlarda sanayi tecrübesi olan araştırmacıların Türkiye’ye getirilmesi için devletin gerekli desteği vereceğini ifade eden Ergün, kamu desteğiyle yurtdışına gönderilecek lisansüstü öğrencilerinin çalışma alanlarının Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirleneceğini vurguladı.

Haberin Devamı

İLKOKULDAN BAŞLANACAK

Mühendislik fakültesi öğrencilerinin 3. sınıftan itibaren Ar-Ge konusunda bilinçlendirileceğine değinen Ergün, akademisyenlere sanayide geçici olarak (danışmanlık, yarı zamanlı) çalışma imkânının verilmesi için gerekli mevzuatın hazırlanacağını açıkladı. Ergün, üniversitelerdeki araştırma merkezleri ile özel sektör Ar-Ge merkezlerinin beraber hareket edebileceği bir mekanizmanın geliştirilmesi kararı aldıklarını söyledi. Ergün’ün verdiği bilgiye göre, girişimciliğin geliştirilmesi için eğitim ilkokuldan başlatılacak, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordinasyon halinde çalışılacak.

TASARIM VE ÜRETİM ÜSSÜ

Kamu destekleri, etkileri, izlenmesi ve değerlendirilmesi alanına yönelik olarak, devlet desteklerinin tek bir platformda izlenmesi için kamu, özel sektör ve STK işbirliğinde bir koordinasyon modeli oluşturulacağını söyleyen Ergün, devlet desteklerinde, istihdam sağlayan veya yüksek katma değerli sektörlere öncelik verileceğini kaydetti. Ergün, yatırım ihtiyaçlarını ve imkanlarını gösteren bir yatırım haritasının oluşturulacağını ve güncel tutulacağını belirterek, yatırım teşviklerindeki alt sınırların KOBİ’ler lehine düşürüleceğini aktardı.

Haberin Devamı

Yeşil’e dönüşen OSB’ye teşvik

BAKAN Ergün, kararları şöyle sıraladı:
· Eko-endüstriyel park, endüstriyel simbiyoz gibi uygulamaların yaygınlaşmasına ve mevcut OSB’lerin yeşil OSB’ye dönüştürülmesine yönelik yeni teşvikler sağlanacak. Belirlenmiş stratejik doğal kaynak ve hammaddelerin işlenmiş ürün olarak ihracatı desteklenecek. Dördüncü nesil otomasyona, hassas makine imalatına, endüstriyel yazılım teknolojilerine alanlara yönelik yeni teşvik sistemlerinin oluşturulacak.
· Kamu alımlarında yeşil satın alma yönünde uygulamalar artırılacak. Ulusal doğal kaynak ve hammadde veri tabanı oluşturulacak. Teknolojik şirketlerin işlem gördüğü bir teknoloji borsası (NASDAQ benzeri) oluşturulacak.
· Sanayide İnsan Kaynakları ve İstihdam alanına yönelik olarak, Türkiye’nin meslek haritaları oluşturulacak ve bu çerçevede istihdam politikaları belirlenecek. Eğitim sistemi bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ileri malzeme, genetik, mekatronik, robotik, yapay zeka, hava, uzay ve savunma teknolojileri, organik tarım, yenilenebilir enerji, yeşil teknolojiler, nükleer teknoloji gibi geleceğin fırsat alanlarına adapte edilecek.
· Sanayi yatırım bölgelerinin kümelenme faaliyetlerinde etkin bir şekilde rol alması için destekleyici ve teşvik edici bir yapı oluşturulacak. Küme kolaylaştırıcıları ve uzmanlarının yetiştirilmesi için kümelenme akademisi kurulacak.
· Türkiye’yi rekabette öne çıkaracak sektörler desteklenecek. Biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi kilit öneme sahip teknolojilerin sanayide kullanımı teşvik edilecek.”

BAKMADAN GEÇME!