Biçerdöverler hasada erken başladı

Güncelleme Tarihi:

Biçerdöverler hasada erken başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 11:41

Türkiye'de en fazla biçerdöverin bulunduğu yörelerden biri olan Yozgat'ın Yerköy, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde, yurdun önemli bir kesiminde hububat hasadı çalışmalarını tamamlayıp dönen biçerdöverler, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl yeni sezon hazırlıkları için Küçük Sanayi Sitelerine erken çekilip, bakıma alındı.

Yozgat'ın Yerköy, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi sınırında bulunan Küçük Sanayi Sitesindeki atölyede biçerdöver tamiri yapan Ali Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her iki ilçede bin 500'ün üzerinde biçerdöverin bulunduğunu belirterek, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle biçerdöverlerin de yeni sezon bakımlarına erken başladıklarını bildirdi.

Altun, “Normalde mart ayından itibaren biçerdöverler bakıma alınır, yeni sezon için hazırlanırdı. Bu yıl hava sıcaklığının bahar dönemini aratmaması nedeniyle hasattan dönen biçerdöverler doğrudan atölyelere çekilip, bakıma alındı, bakım sonrasında depolara çekilecek ve mayıs ayından itibaren de hasat için yurdun değişik bölgelerine dağılacak” dedi.

Bakım ustası Mustafa Biçer ise bölgede bulunan biçerdöverlerin Çukurova'dan başlayıp, Güneydoğu, Doğu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi ile Rusya'ya giderek hububat hasadı yaptıklarını, biçerdöverlerin hasat öncesinde bakımlarının çok önemli olduğuna dikkat çekti, eski ve yeterli bakımı yapılmayan biçerdöverlerin hububatta dane kaybına neden olduğunu ileri sürdü. Biçer, “Biçerdöver bakımı yönünden Yerköy ve Çiçekdağı çok geniş imkanlara sahiptir. Dolayısıyla bölgede bulunan tüm biçerdöverlerin bakımı buradaki her iki ilçeye ait sanayide yapılmaktadır” diye konuştu.

“BİÇERDÖVER SAYISI ARTTI”

Yerköy'de biçerdöver işletmeciliği yapan Mehmet Tunç, her iki ilçedeki biçerdöver sayısının arttığını, dane kaybına neden olan eski biçerdöverlerin tarım alanlarına sokulmamasının engellenmesi gerektiğini bildirdi. Tunç, biçerdöver sayısının artmasına karşılık, hasat için Rusya'ya giden biçerdöverlerin de artık gidemeyecek olmasının biçerdöver işletmecilerini zora sokacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Biçerdöver işletmeciliği Rusya kapısı açıkken çok iyiydi, parada kazanıyordu, Türk biçerdöverleri. Rus devleti ülkelerine biçer girmesini yasakladı. Rusya'ya biçerdöver girmeyince Türkiye'de biçerdöverin işi çok kötü duruma geldi. Para kazanacak hiçbir biçerdöver göremiyorum. Devlet tarafından, bakanlık tarafından bu duruma bir çare bulunursa çok iyi olur. Biçerdöverin şuanda Türkiye'deki durumu çok kötü. 140 bin avroya makine aldım, şuanda benim makinem 70 bin avro. 3 yılda bu kadar değer kaybetti, 3 yılda bu kadar para kazanmıyoruz. Eski makineleri bakanlık kaldırması lazım. Eskileri hurdaya veya başka ülkelere gönderirse Türkiye'de yeniden bu sektör canlanır, yoksa temelli kötüye gider, çok kötüye gider.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!