Beyin göçünü tersine çeviren koridor

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçünü tersine çeviren koridor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2023 07:00

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, teknolojide hayal ettikleri mega koridorun en önemli ayaklarını tamamladıklarını; İzmir’den Kocaeli, İstanbul ve Bakü’ye uzanan bir hat oluşturduklarını belirtti. Şimdi sırada Üsküp, Almanya ve Singapur olduğunu söyleyen A. Serdar İbrahimcioğlu, “Beyin göçünün duygusal taraflarını bilemem ama bu koridorla biz mühendislik çözümü getiriyoruz. Bunun meyvelerini alıyoruz. Yurtdışına giden genç mühendislere burada umut veriyoruz. Mercedes’i, Harvard’ı bırakarak kendi projesini gerçekleştirmek üzere vadiye gelen gençler var. Bu örnekleri çoğaltarak diğerlerine de aynı umudu taşımak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin teknoloji girişimi ekosistemini oluşturmak hedefiyle kurulan Bilişim Vadisi’nde bugün 502 firma faaliyet gösteriyor. İstihdamı ise 7 bini aşmış durumda. Yerli ve milli otomobil projesi TOGG ile adı daha çok öne çıksa da dört teknoloji geliştirme bölgesine yayılan Bilişim Vadisi şirketleri 100 milyon doları aşan ihracat performansına ulaştı. Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, hangi hayalle yola çıkıldığı sorusuna net bir yanıt veriyor: “Beyin göçüne mühendislik bakış açısıyla çözüm bulmak, tersine beyin göçünün üssü olmak.”

400 MİLYONLUK FON

A. Serdar İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi projesinin 2019’dan bu yana katettiği yolu, teknoloji ekosistemi yaratma hayalinin bundan sonra nerelere ulaşacağını Hürriyet’e anlattı. Vadi’nin ilk andan itibaren bir mega koridor programının parçası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu koridorun şu anda dört ayağı var. Batı ucunda İzmir yer alıyor. Doğuya doğru Kocaeli ve İstanbul ile devam eden hat Bakü’de son buluyor. “Bu ağa yeni hatlar eklenecek” diyen A. Serdar İbrahimcioğlu, şu bilgileri verdi: “Bu aslında bir ağ yönetimi modeli. Enerji verimliliği, oyun ve çip teknolojileri, mobilite ve elektronik komponent gibi alanlara odaklanıldı. Biz teknoloji girişimcilerine üç imkân sunuyoruz; fiziksel ortam, finansal destek ve entelektüel kaynak. Toplamda 300 bin metrekarelik yapılaşma alanına ulaştık. Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 400 milyon TL’lik destek sunacağız. Bu yıl kaynağı bitiriyoruz. 25 şirkete yatırım yaptık. Sene sonuna kadar 50 şirkete ulaşacağız. Entelektüel tarafta da Fransa merkezli teknoloji eğitimi veren Ekol 42 ile anlaşma yaptık. 740 aktif öğrencisi var. Burada staj programları var. Buradaki şirketlerin yetenek ihtiyacı da karşılanıyor.”

SIRADA MAKEDONYA VE ALMANYA VAR

Mega Teknoloji Koridoru’nun yeni ayakları olacağını söyleyen A. Serdar İbrahimcioğlu’nun planı kısa sürede bu ayakları da devreye almak. Bunu da şöyle özetledi: “Azerbaycan koridorun Orta Asya’ya açılan kapısı. Oraya 10 Türk firması götürdük, 2025 sonuna kadar 50 olacak. Teşvikler verilecek. Şimdi koridora bir kapı da Makedonya’nın başkenti Üsküp’te açacağız. Ardından Almanya gelecek. Şu anda görüşmelerimiz var. Orada mobilite entegrasyonuna yoğunlaşacağız. Özellikle otomobil yan sanayi şirketlerinin çağı yakalaması için teknoloji girişimlerini oraya götüreceğiz. Elektrikli araçların geleceğine parça üretecek şirketler burada yer alacak. Arkasından da Singapur gelecek. Singapur’da da fintek teknolojilerine odaklanacağız. Singapur Yatırım Ortaklığı ile anlaşma yaptık.”

Haberin Devamı

İŞTE TERSİNE GÖÇTE UMUT VEREN ÜÇ ÖRNEK

A. Serdar İbrahimcioğlu’nun Bilişim Vadisi’yle ilgili beklentisi sadece yüksek ticaret hacmiyle sınırlı değil. “Biz beyin göçünün duygusal değil mekanik kısmını çözmek için çalışmalar yürütüyoruz. Tersine beyin göçünü önemsiyoruz. Güzel örnekler var. Bunları artıracağız” diyen A. Serdar İbrahimcioğlu’na göre Bilişim Vadisi ile kurulan teknoloji ekosistemi, genç yeteneklere aradıkları gelişim yolunu da gösteriyor.

MERCEDES’İ BIRAKIP VADİ’YE GELDİ

Bilişim Vadisi girişimcilerinden biri olan Taha Uluhan, Almanya’da doğdu. Makine mühendisliğinin ardından Stuttgart’da Teknoloji ve İnovasyon Yönetmenliği konusunda yüksek lisansını bitirdi. 23 yaşındayken Mercedes’in Ar-Ge Direktör Yardımcılığı pozisyonuna getirildi. Sonra projesini Bilişim Vadisi’ne taşıdı. Kurduğu Niocycle; elektrikli araçlardaki kritik maddelerin geri kazanılması için çalışmalar yürüyor. Lityum-iyon bataryalarının hammaddeleri üretilme noktasında Türkiye’nin ihracat oranını artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Beyin göçünü tersine çeviren koridor

MOBİLİTEDE FARK YARATIYOR

Ayhan Önal Almanya’da kurduğu beeNeo adındaki şirketini Bilişim Vadisi’ne taşıdı. 2003’ten beri otomotiv ve havacılık endüstrilerinde mühendislik çözümleri geliştiren beeNeo, Ar-Ge faaliyetlerini Bilişim Vadisi’nde yapıyor.

Kurucusu Ayhan Önal, Almanya’da mühendislik eğitimi aldı. beeNeo, özellikle mobilite alanında yenilikçi çözümler geliştiren, gömülü sistemler ve donanım düzeyinde programlamalar yapan bir girişim.

Beyin göçünü tersine çeviren koridor

HARVARD’DAN GELİP UÇAN ARABA YAPTI

Lisans eğitimini Amerika’da State Üniversitesi’nde yapan Eray Altunbozar Harvard’da yüksek lisans yaparken AirCar projesini hayata geçirmek için Bilişim Vadisi’ne geldi. Burada Ar-Ge çalışmalarını sürdüren girişimci dünyada uçan araç kullanıma dair regülasyonlar tamamlandığında AirCar’ı ihraç ederek Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığına katkı sağlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Beyin göçünü tersine çeviren koridor

2023 SIÇRAMA YILI

A. Serdar İbrahimcioğlu’nun verdiği bilgilere göre proje kapsamında yer alan 502 şirketin 100 milyon doları ihracat olmak üzere 150 milyon dolarlık satışı söz konusu. “Buna TOGG vs dahil değil” diyen A. Serdar İbrahimcioğlu, “Bu yıl büyük şirketler de devreye girecek. 2023 sıçrama yılı olacak. 2025’te 10 kat büyüme hedefliyoruz. 1.5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacağız” sözleriyle hedeflerini özetledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!