Beyaz etçiler bayramda 12 milyon YTL’yi ’kurban’ etti

Güncelleme Tarihi:

Beyaz etçiler bayramda 12 milyon YTL’yi ’kurban’ etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2007 00:00

Kurban Bayramı’yla yılbaşının çakışması, beyaz et üreticilerine 12 milyon YTL zarar ettirecek. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESDBİR) Başkanı Zuhal Daştan, her yılbaşında satışlarının yüzde 40 arttığını belirterek, "Bu yıl talepte artma olmadığı gibi düşme var. Bu çakışmanın sektöre zararı 12 milyon YTL olacak. Bayram dışında aralık ayında balığın ucuz olması nedeniyle de 50.4 milyon YTL zarar ettik" dedi.

KUŞ gribi krizinin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından yaralarını sarmaya çalışan beyaz et sektörü, bu yıl Kurban Bayramı’nın yılbaşıyla çakışması nedeniyle satışlarında yüzde 40’a varan azalma yaşadı. Yılbaşında normal dönemdeki satışlarından yüzde 40 daha fazla satış yapan beyaz etcilerinin zararının 12 milyon YTL olacağı tahmin ediliyor. Aralık ayında balığın bol ve ucuz olmasının da sektöre zararının 50 milyon YTL olduğu belirtiliyor.

12 MİLYON YTL ZARAR: Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESDBİR) Zuhal Daştan, Kurban Bayramı’nın sektör üzerindeki etkisinin ocak ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, şu anda tavuğun kilosunun 2.50 YTL olduğunu, balığın ucuzlamaması durumunda şubat ayında normal fiyatlarına döneceklerini söyledi. Normal dönemlerde beyaz et satışlarının yılbaşı döneminde yüzde 40 arttığını aktaran Daştan, "Bu yıl talepte artma olmadığı gibi düşme var. Kurban Bayramı’nın yılbaşıyla çakışmasından dolayı 12 milyon YTL’lik haftalık zararımız olacak. Bayram nedeniyle Anadolu’dan gelen talep tamamen durdu. Bayram dışında aralık ayında balığın ucuz olması nedeniyle de 50.4 milyon YTL zarar ettik" dedi.

ZARARLAR TELAFİ EDİLEMEDİ: Daştan, kuş gribi krizinin üzerinden bir yıl geçtiğini ve sektörün toparlanmaya başladığını kaydederek, krizden üç ay sonra satışların normale dönmeye başladığını, ancak hala kriz döneminde uğradıkları zararları telafi edemediklerini vurguladı. Daştan, sektördeki bütün şirketlerin zarar ettiğini, iki şirketin de kapandığını aktardı. Daştan, her yıl sektör olarak normalda 900 bin ton üretim yaptıklarını dile getirerek, bu yıl bu üretim miktarının 800 bin tona düştüğünü ancak gelecek yıl bu üretim miktarının artacağını belirtti.

Irak ve Azerbaycan’a ihracat yapıldı

BESDBİR Başkanı Zuhal Daştan, beyaz et sektörünün büyüklüğünün 2.5 milyar dolar olduğunu aktararak, kuş gribinin etkilerinin azalmasının ardından dört ay önce ihracata da başlandığını, Irak ve Azerbaycan’a 16 milyon kilo piliç ihraç edildiğini kaydetti. Kuş gribinin diğer hastalıklar gibi yaşanma riskinin her zaman bulunduğunu ancak hijyen kurallarına uyulması durumunda sorun yaşanmayacağını hatırlatan Daştan, 2007’de zararlarını azaltarak toparlanmayı beklediklerini ifade etti.

Kurban, yılbaşı çakıştı satışlarımız yüzde 20 düştü

BANVİT
Genel Müdürü Ömer Görener, kuş gribi krizinin etkisinin yüzde 90 oranında geçtiğini belirterek, şunları söyledi: "Biz çok fazla etkilenmedik. Ama birçok firma bu yılı zararla kapatıyor. Bu yıl Kurban Bayramı’nın yılbaşıyla çakışması hindi ve piliç satışındaki artışı etkiledi. Hindi yılbaşında çok satıyordu. Piliç de hareketli oluyordu. Yüzde 20 oranında satışlarımız etkilendi. Hindi de bu etki yüzde 50. Geçen yıl sektörde geçen yılbaşında 250 bin hindi satılmıştı bu yıl 100 bin adet satış olacağı tahmin ediliyor. 2007’de sektöre pozitif bakıyoruz. Ama hammadde fiyatları ciddi anlamda yükseliyor. Devlet, kuş gribinden sonra gümrük vergileri koydu. Bu sektöre 35 milyon dolar yük getirdi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!