Beyanname erteleniyor

Güncelleme Tarihi:

Beyanname erteleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mart sonundaki vergi beyanname verme süresinin 2 ay uzatılması gündemde. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in bankalara daha önce uzatma sözü vermişti. Bankalar Birliği, bankalara beyanname için bulunan teknik zorlukları kendilerine bildirilmesini istedi. Birliğin şubat başında Maliye'den resmi olarak uzatma süresi istemesi ve bunun kabul edilmesi bekleniyor.

Vergi reformunun önemli ayaklarından birini oluşturan ve bu yıl Mart ayı sonunda verilmesi gereken vergi beyannamelerinin veriliş süresinin büyük ihtimalle 2 ay kadar uzatılacağı öğrenildi.

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, daha önce kendisini ziyaret edip, beyanname konusunda teknik zorluklarından sözeden Bankalar Birliği yönetim kuruluna ‘‘Sürenin bir-kaç ay uzatılabileceği’’ sözünü vermişti.

Bunun üzerine Bankalar Birliği'nin bütün bankalara birer yazı yazarak, beyanname konusundaki teknik zorlukların kendilerine bildirilmesini istediği öğrenildi. Bu yanıtların bu ay sonuna kadar toplanması beklenirken, Bankalar Birliği'nin Temizel'in daha önce kendilerine verdiği söz doğrultusunda Maliye Bakanlığı'ndan, Şubat ayı başlarında resmi olarak uzatma süresi isteyeceği öğrenildi.

Bankacılar, kişilerin banka hesapları nedeniyle elde ettikleri karların beyannamede ilk kez yeralacağını hatırlatarak, şu bilgiyi verdiler:

‘‘Özellikle büyük bankalarda büyük sorun var. Örneğin Ziraat Bankası'nın 1264 şubesi var ve bir kişiye ait tüm şubelerinde açılmış hesaplarını kontrol edip tek bir kalem olarak toparlayıp o kişiye vermesi gerekiyor. Yani bunun gerçekleşmesi epeyce zor. Bu nedenle bilgisayar programlarının değişmesi gerekiyor. Asıl zorluk da buradan kaynaklanıyor’’

TASARI TBMM'DE

Temizel, vergi reformunun TBMM'ye sunulacak hale getirildiğini, ‘‘Tasarının ilk haliyle TBMM'ye gönderileceğini’’ söyledi.

Pazartesi gecesi, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Temizel, bugün TBMM'ye verilmesi beklenen tasarı ile birlikte ‘‘Elinde 1 yıldan uzun süreyle hisse senedi tutup da bundan kâr elde eden tasarrufçuların bu gelirlerinin vergiden muaf olacağını’’, böylece sermaye piyasasının asıl unsuru olan uzun süreli elde tutmak için hisse senedi alımlarının özendirilmesine çalışılacağını söyledi.

1 yıldan kısa sürede hisse senedi alım satımı yapan ve bundan kâr elde edenlerin ise bu kazançlarını beyannamede göstereceklerini kaydeden Temizel, bir yıl içinde elde edilen kar ve zararın birlikte ele alınacağını, sonuçta net olarak bir kar ortaya çıkıyorsa ve bu belirlenen bildirim rakamının üzerine çıkıyorsa, o zaman beyannameye yazılacağını söyledi. Beyannameye yazılacak kârın da enflasyondan arındırıldıktan sonra vergiye tabi olacağını kaydeden Temizel, vergi reformu yetişmediği için hisse senedi alım satımlarındaki karın ancak önümüzdeki yılbaşından itibaren beyannameye girip vergilendirileceğini söyledi.

REPOYA STOPAJ

Bu arada repoya getirilen yüzde 6'lık stopajın uygulamada yarattığı sıkıntılar ve İMKB'nin bu düzenlemeye ikinci piyasada uyum için sıkıntı çektiği hatırlatıldığında ise Temizel, ‘‘Bilgisayar sisteminde yapılmayacak bir düzenleme değil. Uygulamada sorun yok. Eğer yine de uyum için ek bir süre istenirse, onu da verebiliriz’’ dedi.

Bugün TBMM'ye gelmesi beklenen vergi reformu tasarısı, gelirin tanımının kökten değiştirilip, ‘‘Vergi oranlarını ödenebilir düzeye indirip, ödemeyene hapis cezasına varan ağır müeyyide getirme’’ prensibine dayandırıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!