Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ferrari'de debriyaj pedalı tarihe karıştı

1989 yılında ilk kez Ferrari tarafından Formula 1 yarışlarında uygulanan yarı otomatik şanzıman sistemi, Ferrari'nin en çok satan modeli olan F355'lerde uygulanmaya başlandı. Ferrari'nin bu yeni modeli Kasım ayından itibaren Türkiye'ye de gelecek.

355 F1 adı altında ve yine 3 versiyon olarak (Berlinetta, GTS, Spider) piyasaya sunulan modelde direksiyonun sağ ve sol taraflarında bulunan kulakçıkları çekmek suretiyle vites değişikliğini manuel olarak yapılabiliyor. Sürücü isterse otomatik olarak da vitesi değiştirebilir.

355 F1 modelinin manuel vitesli F355'lerden motor ve performans olarak hiçbir farkı yok. Otomobilde sadece vites değiştirirken, sürücünün yerine debriyajı elekro-hidrolik bir sistem kontrol ediyor. Otomobilde debriyaj sistemi mevcut olmasına rağmen artık debriyaj pedalı ortadan kalktı.

Bu sistem, sürücünün tüm dikkatini yola vermesini kolaylaştırırken, vites kolunu atışlarda yaşanan zaman kaybını ortadan kaldırıyor.

Opel'le Audi'nin Vamblem kavgası

Alman otomobil firmaları Opel ile Audi arasında araçlarda kullanılan model işareti yüzünden çıkan ve mahkemeye yansıyan anlaşmazlıkta Audi haklı bulundu. Opel firmasının Omega ve Vectra modeli turbo dizel motorlu araçları için kullandığı TDI (Turbo Dizel Direk Enjeksiyon) işaretini kullanmasına karşı çıkan Audi, bu işaretin kendisine ait tescilli bir işaret olduğunu bildirdi. Bir süreden beri Münih'deki Patent Dairesi nezdinde girişimde bulunan Opel'in böyle bir işaretin tescili olamayacağını öne sürerek Audi'nin bu teklifini reddetti. Düsseldorf Eyalet Mahkemesi'nde dün yapılan duruşmada, mahkeme Audi'yi haklı buldu ve Opel'in TDI işaretini kullanmamasına ve kullandığı takdirde ilk uyarıda 500 bin mark para cezası verileceğine karar verildi.

Oto vergisi yüzde 80 oranında zamlanacak

Otomobile vergi zammı geliyor. Yılbaşından itibaren taşıt alım ve motorlu taşıt vergileri yüzde 80.4 oranında zamlanacak. Taşıt alım vergileri, her takvim yılında bir önceki yıl için belirlenen ‘‘yeniden değerleme oranı’’ kadar artırılıyor. Taşıt alım vergilerinin tutarı, yılbaşından itibaren Maliye'nin yüzde 80.4 olarak ilan edeceği yeniden değerleme oranı ile artacak. Yeniden değerleme ile yapılacak artırımla bir yaşın altında bulunan 950 kilo ve daha düşük ağırlıktaki yerli otomobillerin halen 68 milyon 390 bin lira olan taşıt alım vergisi 123 milyon 370 bin liraya çıkacak. Motorlu taşıt alım vergileri de yılbaşından geçerli olmak üzere, yeniden değerleme oranında artırılacak. 950 kilonun altındaki bir otomobilin motorlu taşıt vergisi, 1-6 yaşında olanlar için 13 milyon 510 bin liraya, 7-15 yaşındakiler için 6 milyon 740 bin liraya, 16 ve daha büyük yaştakiler için 1 milyon 460 bin liraya yükselecek.

<>

Anadolu Grubu ile Japon Honda Motor Co. ortaklığında Gebze Şekerpınar'da kurulan, Honda'nın Avrupa'daki ikinci üretim tesisi Anadolu Honda Otomobil Fabrikası, 15 Kasım'da açılacak. Honda Motor ile Anadolu Grubu'nun eşit ortaklıkla kurduğu fabrikada ilk aşamada, yılda 30 bin adet Honda Civic'in 4 kapılı Sedan modeli 1.4 lt. ve 1.6 lt. seçenekleri üretilecek. Aralık sonunda seri üretimine geçilmesinin ardından ‘‘Türk Malı’’ Civic'ler Ocak ayında satışa sunulacak. Honda'nın üretime başlamasıyla birlikte üretici sayısı 7'ye yükselecek. Bugün 555 bin olan Türk otomobil üretim kapasitesi ise 2000'li yıllarda 1 milyona ulaşacak. Honda fabrikasında yatırım tamamlandığında kapasite yıllık 100 bin adete ulaşacak. Yatırım tutarı ise 320 milyon doları bulacak. Honda'nın Türkiye'ye en yakın üretim merkezleri arasında Hindistan, İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Türkiye bu bölgenin tam ortasında bulunduğundan, başka pazarlara da ihracat şansı var.

Ticari Araç Fuarı’ndan

Ford Otosan, Ticari Araç Fuarı'nda Cargo 2520 SIX, Cargo 2114, Cargo 2621 damperli kamyon, 190 Van, 120 Van, 100 Van serisinin yanı sıra, 190 pikap damperli, 120 pikak ve Transit serisinden T15 minibüs, T12 minibüsü sergiliyor.

Nissan fuara yeni bir ticari vasıta ile katıldı. Nissan'ın Urvan modeli Türkiye'de satışa sunuldu. Dizel, 4 silindirli, 87 beygir gücündeki 2.7 litrelik motoru bulunan Urvan, 1240 kg'lik taşıma kapasitesine sahip.

Toyotasa bu yıl ilk kez katıldığı Ticari Araçlar'97 Fuarı'nda Hiace kapalı kasa kamyonet, Hiace yandan camlı van, Hiace minibüs, Hilux çift kabin ekstra ve Corolla EcoWagon'u sergiliyor.

Temsa Otomotiv ise fuara ilginç bir showla katılıyor. Yıllardır karikatürlere de konu olan; sürat yapan, hatalı sollayan, trafik kurallarına uymayan sürücü tiplemesinde gerçekleşen değişiklik mizahi bir tavırla sergileniyor.

Mistrall Siloveicoli firması Fuar'da dikilen yarırömork silobasları tanıttı. Araçlarda, pünematik süspansiyon, arka denge destek ayakları, aluminyum servis merdiveni, tutanaklı yürüme platformu, basınç göstergesi, 4 metrelik boşaltma hortumu, geri dönüşsüz boşaltma vanası, emniyet vanası ve avadanlık kutusu standart olarak bulunuyor.

HUMMER

Herkes onu Körfez Savaşı'nda tanıdı. Amerikan ordusunun kullandığı ‘‘Çöl Aslanı’’ denilen Hummer, savaşın kazanılmasında büyük rol oynadı. Daha sonra sivil amaçlı olarak üretilmeye başlanan Hummer kısa sürede Amerika ve Avrupa sosyetesinin gözdesi haline geldi. Kırktan fazla ülkede kamu görevlerinde hizmet aracı olarak kullanılan Hummer, Türkiye'de Rute Grup tarafından ithal ediliyor. Hummer dört karoser 8 renk seçeneğiyle Türkiye'de satılıyor.

ARTISI: Askeri amaçlı kullanımının dışında, sivil amaçlarla da kullanılan Hummer, avcılıkta, ambulans, itfaiye, petrol ve inşaat alanlarında da kullanılıyor. Sürücüye sınırsız kullanım olanağı veriyor. Dağa taşa bana mısın demiyor. Araçta kullanılan yeni bir teknoloji sayesinde lastiklerin hava basıncı sürücü tarafından dışarı çıkmadan otomatik olarak değiştirilebiliyor.

EKSİSİ: Büyük lastikler ve karoser, Hummer'ı yolda görünleri şaşkınlığa uğratıyor, diğer araçların yoldan çekilmesine yol açıyor. Eğer ilgi görmekten şikayetiniz varsa, bu araç size göre değil.

GÜVENLİK: 60 derece yokuşa tırmanan, 40 derece yana yatabilen, yarım metre yükseklikteki engelleri rahatlıkla atlayan Hummer, bir metre yükseklikteki kar ve sulardan geçebiliyor. Sürücü direksiyona geçtiğinde kendisini her yönüyle güvende hissediyor.

TEKNİK KARNE: General Motors'un V8 silindirli 6.5 litrelik turbo dizel motoru kullanılıyor. 195 beygir güç üretiyor. 0'dan 100 km'e hıza 18.4 saniyede çıkan Hummer fabrika verilerine göre 134 kilometre son sürate sahip.

FİYAT: Anahtar teslimi 14 milyar 960 milyon liradan başlayan Hummer'ın aksesuarlı versiyonlarının fiyatları 28 milyar liraya kadar yükselebiliyor.

EDİTÖR GÖZÜYLE: Hummer, sanki İstanbul'un bozuk yolları için düşünülmüş. Her türlü arazi koşuluna uygun olan Hummer, su birikintilerinden de geçebiliyor. Direksiyonda insan kendisini bir sinema filminde baş artist olarak hayal ediyor.

OTO KISALAR

KİA Motors Corp.'ın her yıl değişik ülkelerde yapılan bölge teknik eğitim kursu İstanbul'da yapıldı. Kia'nın Türkiye Distribütörü İhlas Motor'un İstanbul'daki tesislerinde yapılan kursa Ortadoğu ülkeleri Kia distribütörlerinin servis müdürleri katıldı.

MAZDA Motor Türkiye A.Ş. Temmuz ayında gerçekleştirdiği servis ve yedekparça kampanyasından sonra şimdi de kış kampanyasına başladı. Periyodik bakım dahilinde olan parçalar için yüzde 25, servis işçiliği için yüzde 25 indirim uygulandığı servis günleri kampanyası 15 Kasım tarihine kadar sürecek.

CASTROL ile Efsane Motor A.Ş. arasında imzalanan anlaşma ile tüm Harley Davidson motosikletlerinde Castrol ürünleri kullanılmasına karar verildi. Bu anlaşmadan sonra Harley Davidson'ın Türkiye'deki yetkili servisleri madeni yağ, gres ve bazı özel ürün ihtiyaçları Castrol tarafından karşılanacak.

TOFAŞ Türkiye'nin ilk ve tek marka kupası olan Uno Cup'tan sonra, şimdi de Uno Slalom yarışmalarının sponsorluğunu üstlendi. Türkiye Uno Slalom şampiyonası İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illerindeki otomobil kulüpleri ile birlikte düzenleniyor.

PEUGEOT'nun 50'inci üyesi olan Sözoto Otomotiv A.Ş. Denizli'de açıldı. 1600 metrekarelik alana kurulan olan showroom'da satış sonrası hizmet ünitesi, aksesuar reyonu ve Peugeot Butik bulunuyor.

BORONKAY yeni geliştirdiği 2300 seri şehirlerarası lüks yolcu otobüsünü piyasaya sürdü. 3 ayrı modeli bulunan otobüsler Hollanda DAF Bus firmasından ithal ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!