BES nedir? Otomatik sistemde yaş sınırı

Güncelleme Tarihi:

BES nedir Otomatik sistemde yaş sınırı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 15:29

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, BES'te (Bireysel Emeklilik Sistemi) 18 yaş düzenlemesiyle ilgili açıklamada bulundu. Otomatik BES’in tanımı ve kapsamı merak konusu oldu. Peki BES nedir? Otomatik BES kimleri kapsıyor?

Haberin Devamı

Bireysel Emeklilik Sistemi, kısaca BES, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak görülmektedir. Aktif çalışanların, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunmasının amaçlandığı BES, aynı zamanda uzun vadeli finansal kaynak yaratmakta ve istihdamın arttırılmasında rol oynamaktadır. Gönüllü katılım esasına dayanan bir sistem olmakla birlikte, Türkiye'de yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi.

Otomatik BES'te yaş sınırı

T.C. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulama, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır.

Otomatik katılım zorunlu bir uygulama mı?

Otomatik sisteme tüm çalışanlar dahil edilecek ama çıkış serbest olacak. Bu açıdan bakıldığında tam zorunluluktan bahsedilemez.

Haberin Devamı

Çalışanın otomatik katılıma girmek istememe hakkı var mı?

Uygulama başladığında, işveren otomatik olarak 45 yaş altı her çalışanı sisteme dahil etmek, çalışan da sisteme girmek zorunda. Yani, başta, ‘ben istemiyorum’ deme hakkınız yok. Ancak 2 ay sonra çalışan kendi isteği ile sistemden ayrılabilir. Buna da cayma hakkı deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!