BES, en iyi tasarruf aracı

Güncelleme Tarihi:

BES, en iyi tasarruf aracı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 02:05

AVIVASA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) devlet katkı sistemi ile artık talep edilen bir ürün haline geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kurdaş, yüzde 25 devlet katkısıyla zenginleştiği BES’in en iyi yatırım ve tasarruf aracı konumunda olduğunu belirterek, “Bugüne kadar 5 milyondan fazla insanın yararlandığı BES’te, toplam fon büyüklüğü ise devlet katkısı dahil 41 milyar TL’yi aşmış durumda. Yine de, özellikle tasarruf oranlarının düşük olduğu ülkemizde kat edecek bir hayli yolumuz var” dedi.
Gelişmiş ülkelerde tasarrufların büyük bir kısmını, bireysel emeklilik yatırım fonlarının oluşturduğunu belirten Kurdaş, “Türkiye’de ise BES fon büyüklüğünün GSYH’ye oranı 2013 sonu itibarıyla yüzde 1.7 olup diğer ülkeler ile kıyaslandığında çok düşük düzeyde. Bu oranın 2023’te GSYH’nin yüzde 6-7’sine ulaşması bekleniyor” dedi. Kurdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde; bireysel katılımların yanı sıra kurumsal katılımlarda yakalanan olumlu ivmelenme, vakıf ve sandık aktarımları ya da pilot projesi devam eden otomatik katılım uygulaması gibi büyümeyi devam getirecek önemli konular da gündemde. En sıcak gündem ise vakıf ve sandıklar. Vakıf, sandık gibi kuruluşların biriken fonlarını herhangi bir vergiye tabi tutulmadan sisteme aktarma hakkı tanındı ve aktarım için süreç Haziran 2015’e kadar uzatıldı.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!