Benzinle kilometrede 14 kuruş ÖTV yakıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Benzinle kilometrede 14 kuruş ÖTV yakıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2008 00:00

Geçen yıl Türkiye akaryakıt sektörünün dinamosu olan motorin tüketimi yüzde 8.1 oranında artış gösterirken, sadece motorinden elde edilen vergi geliri ise 18 milyar YTL’yi buldu.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) tarafından hazırlanan bir raporda, motorin tüketimindeki artışın nedenlerinin başında 2006 yılına göre yüzde 70.1 oranında tüketimi artan düşük kükürtlü motorinin toplam pazar üzerindeki etkisi gösterildi. Özellikle yeni nesil dizel otomobiller tarafından kullanılan bu akaryakıtın toplam motorin pazarında aldığı pay da yaklaşık yüzde 18 oldu.

28.3 MİLYAR YTL VERGİ GELİRİ: PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Türker ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı toplantıda, Genel Sekreter Erol Metin tarafından sunumu yapılan sektör raporuna göre, 2007 yılında akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük 47.6 milyar YTL’ye, akaryakıt ürünleri ve oto LPG’den alınan vergilerin toplamı ise 28.3 milyar YTL’ye ulaştı. PETDER üyelerinin faaliyette bulunduğu LPG, madeni yağ, denizcilik ve havacılık yakıtları ile birlikte ilişkili sektörlerin toplam büyüklüğünün 62 milyar YTL’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Sektörde 2007’de akaryakıt ürünleri ve oto LPG’den sağlanan dolaylı vergi geliri, ÖTV oranının yüzde 8-10 aralığında artmasıyla birlikte 28 milyar YTL’yi geçti. Rapora göre, Türkiye’de toplam vergilerin yüzde 20’lik bölümünü akaryakıt ve LPG ürünlerinden elde edilen ÖTV ve KDV gelirleri oluşturuyor.

OTOGAZ TÜKETİMİ YÜZDE 30 ARTTI: Raporda, geçen yıl motorin tüketimi 2006’ya göre yüzde 8.1 oranında artarak 15.3 milyon metreküpe ulaştığı belirtilerken, motorin tüketimdeki artışta, dizel motorlu araçlara yönelik artan talep etkili olduğu kaydedildi. Geçen yıl düşük kükürtlü motorin tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 70.1 oranında artarak 2.7 milyon metreküpe ulaştı. Geçtiğimiz yıl benzin tüketimi ise yüzde 2.9 azalarak 3.28 milyon metreküp oldu. 2007 yılında toplam beyaz ürün tüketimi yüzde 5.9 oranında artarak yaklaşık 18.6 milyon metreküpe ulaşırken, LPG oto gaz tüketimi yüzde 29.4 oranında artarak yaklaşık 2 milyon ton olarak gerçekleşti. Siyah ürün tüketimi ise yüzde 13.3 oranında azalarak yaklaşık 2.6 milyon ton oldu.

BENZİNDE KM BAŞINA ÖTV 14 KURUŞ: Benzin ve motorinlerde dolaylı vergilerin toplam pompa fiyatının yüzde 50-65’ini oluşturduğu belirtilen raporda, litre ve kilometre başına ÖTV rakamları veriliyor. Buna göre 95 oktan benzinin pompa fiyatının 1.47 YTL’si, 98 oktan benzinin 1.59 YTL’si ve düşük kükürtlü motorinin 0.99 YTL’sini ÖTV oluşturuyor. Bu rakamlardan hareketle hesaplanan kilometre başına tüketimde ise dizel veya LPG’li araç kullanmanın benzinliye göre iki kat daha fazla vergi avantajı sağladığı ortaya çıkıyor. Raporda, 95 oktan benzinle çalışan bir otomobil sahibi, 100 kilometrede tükettiği yakıt miktarı üzerinden yaklaşık olarak 14 YTL ÖTV öderken, bu rakam oto LPG’de 6.1 YTL’ye, motorinde ise 6 YTL’ye düşüyor. Böylece, benzinli bir araç sahibi kilometre başına 14 Yeni Kuruş öderken, LPG’li araç sahibi için bu arakam 6.1 Yeni Kuruş’a ve dizel araç sahibi için ise 6 Yeni Kuruş’a iniyor.

500 bin ton yakıt kayda girdi, 700 milyon dolar vergi geldi

PETDER Genel Sekreter Erol Metin, son iki yılda kaçak akaryakıta karşı verilen mücadelede önemli bir gelişme kaydedildiğine dikkat çekerek, "Son yıllardaki trafiğe kaydı yapılan araç sayısı ve akaryakıt tüketimi arasındaki ilişki giderek daha paralel hale geliyor. Bizim hesaplamamıza göre 2007 yılında 500 bin tonluk kaçak akaryakıt kayıt altına alındı. Böylece 700 milyon doları bulan vergi geliri elde edildi. Ancak kaçak akaryakıtın tamamen önüne geçildiğini söylemek için henüz çok erken" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!