Benzin zammı bıktırdı BMW'ye LPG takıldı

Güncelleme Tarihi:

Benzin zammı bıktırdı BMWye LPG takıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2006 12:44

Benzin fiyatlarının yılbaşından bu yana 12 kez zamlanması, bir litre benzinin 3 YTL'den satılması, LPG'ye olan talebi artırdı. Otomobillerde LPG'ye dönüşüm, yılbaşından bu yana yüzde 168 oranında arttı.

Otomatiğe bağlanan benzin zamlarından bıkan sürücüler, çareyi LPG'de buldu. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Ocak'ta bin 393, Şubat'ta bin 573, Mart'ta 2 bin 132, Nisan'da 2 bin 352, Mayıs'ta 3 bin 250, Haziran'da 3 bin 744 otomobile LPG montaj tespit raporu ve sızdırmazlık belgesi verdi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, Mart'tan itibaren LPG'ye dönüşümün arttığını vurgulayarak, resmi kayıtlara giren bu dönüşümlerin yanı sıra kaçak kullananlarla sayının daha fazla olduğunu söyledi. Bu artışa, son aylarda benzine art arda yapılan zamların neden olduğunu belirten Özsakarya, dünyanın en pahallı benzinini tüketmek istemeyen halkın, alternatif olarak LPG'ye yöneldiğini anlattı. Özsakarya, şunları söyledi:

“Yılbaşından bu yana LPG'ye talep yüzde 168 oranında arttı. Vatandaş, 3 YTL'ye satın aldığı bir litre benzinle yaklaşık 11 kilometre gidiyor. Yani kilometrede ortalama 30 Ykr harcıyor. Benzinle 3 YTL'ye gidilen bir yer, LPG ile 1 YTL 80 Ykr'ye gidilebiliyor. Ortalama yüzde yüzde 50 daha ucuza geliyor. Ayrıca LPG çevre dostu bir yakıt. Benzinde oktanı yükseltmek için konan kurşun bileşenleri, çevreye büyük zarar veriyor.”
/images/100/0x0/55eab3f0f018fbb8f8915092


PLAKADAN ÖNCE LPG TAKTIRILIYOR

İzmir 3'üncü Sanayi Sitesi'nde 12 yıldır LPG montajı yapan Osman Kaptan, LPG'ye talebin arttığını belirterek, “Günde sekiz otomobile tüp takıyoruz. Bugün arayan birine 12 gün sonraya randevu veriyoruz” dedi.
Kaptan, özellikle yüksek modelli ve sıfır otomobil sahiplerinin LPG'yi tercih ettiklerine dikkat çekerek, “Mercedes, BMW, Toyota, Opel, Peugeot, Citroen ve Alfa Romeo marka sıfır otomobiller, plaka almadan tüp taktırıyor. Model yükselten taksi şoförlerinden de yoğun talep geliyor ancak en büyük ilgiyi, özel araç sahipleri oluşturuyor. Enjeksiyonlu otomobillere 1500 YTL'ye yabancı, 1100 YTL de yerli tüp takıyoruz” dedi.

BÖYLE GİDERSE LPG DE BENZİNE YETİŞECEK

İzmir'de 2821 taksinin 2300'ü LPG ile hizmet veriyor. Özellikle yaz aylarında boşalan İzmir'de işlerin düşük olmasından yakınan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, iki ay önce litresi 1 YTL 18 Ykr'ye satılan gazın bugün 1 YTL 35 Ykr'den satıldığını belirterek, “Esnafta bıçak kemiğe dayandı. Taksimetreye en son 11 ay önce yaptığımız zamla açılış 1 YTL 40 Ykr oldu. Ancak 11 ayda benzin yedi kez zamlandı. Ona göre taksinin bakım ücretleri ve parçaları da zam gördü. Taksici esnafın durumu içler acısı. Akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi'nin indirilmesi lazım” dedi.

LPG FİYATLARI DA ARTIYOR

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) İzmir Şubesi Başkanı Bengi Baban, LPG'ye talebin arttığını ancak, gaza da benzin kadar zam yapıldığını öne sürdü. Baban, “Devletin akaryakıtta vergiyi yüksek tutması hatta verginin vergisini alması halkı bu hale getirdi. Şu anda benzin depoları ancak kredi kartlarının cazip kampanyaları nedeniyle doluyor. Aksi taktirde kimse otomobilini evinin önünden kımıldatmaz. LPG şu anda fiyat olarak uygun gözükebilir ancak talebin yoğunlaşması gaz fiyatlarını da artıracak. Benim tavsiyem dizel araç” dedi.

FERRAİ'YE LPG

Daha önce de Avrupa'da yaşayan bir Türk vatandaşı, aracına LPG taktırmak istemiş ama şirket bu talep üzerine aracı geri almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!