Belirsizlik kalkar ama satış azalır

Güncelleme Tarihi:

Belirsizlik kalkar ama satış azalır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 00:00

MALİYE Bakanlığı’nın konutta yeni KDV düzenlemesi, ‘metrekare’ esasını ortadan kaldırdı ve fiyata göre KDV alınması esasını getirdi. Sektör, belirsizliğin ortadan kalmasından memnun. Yeni düzenlemenin sosyal konut arzını arttıracağı, yükselen maliyetleri, konut üreticisinin alacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanlığı’nın konuttaki metrekare büyüklüğüne göre alınan KDV’yi değiştirecek düzenlemesi çıktı. Yeni KDV sistemi ‘konut fiyatını’ esas alacak. Belirlenen sınırı aşan konutlarda yüzde 18 KDV, sınırın altındaki konutlarda ise kademeli KDV uygulanacak. Yeni sistemin, daha önce 1 Haziran 2012’ye kadar ruhsat alan projeleri kapsayacağı belirtilirken, bu tarih 31 Aralık 2012’ye kadar uzatılarak, yeni düzenlemeye yılbaşından itibaren yapı ruhsatı alan konutlar tabi olacak. Maliye Bakanlığı’nın KDV düzenlemesini uzun zamandır bekleyen inşaat sektörü, bazı eleştiriler getirse de, belirsizliğin ortadan kalkmasına sevindi. Ancak yüzde 18 KDV yükü ile TOKi benzeri sosyal konut arzının artacağı, yüksek KDV nedeniyle diğer konutlarda satışların azalacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KARARNAME BEKLENİYOR

Bakanlar Kurulu’na inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etme yetkisi verildi. Mevcut sistemde 150 metrekare altı konutların tesliminde yüzde 1, 150 metrekare üzeri konutlarda yüzde 18 KDV uygulaması bulunuyor.

HAKSIZ REKABET OLUR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düzenlemenin 31 Aralık’a kadar ruhsat alan projeleri kapsayacak şekilde yapıldığını belirterek, “Bu iş şans oyununa döndü. 1 Haziran son tarihti, şimdi 31 Aralık oldu. O tarihe kadar ruhsat almayanlar yine mağdur olacak. Ruhsat almış olanlar avantajlı. Haksız rekabet çıkıyor ortaya. Tarihin uzatılması da yine bir ek süre verilir beklentisi yaratacak. Bizim belimizi belirsizlik büküyordu. Şimdi bir an evvel çıksın da ne çıkacaksa çıksın diyoruz” değerlendirmesini yaptı.

SOSYAL KONUT ARTAR

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, hükümetin bir senedir KDV’yi değiştirmek istediğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Olabilecek en kötü sonuç ortaya çıkmış diyoruz. Ancak bu konut alıcısını ilgilendiriyor. KDV’yi ödüyordu, ödeyecek de. Ancak, üreticiler açısından müşteri sayısı azalacak. Konut talebinde Birkaç yıldır 400 binlere takılmıştık. Bu yeni gelişme satışları daha da aşağı çekecek. Düzenlemenin etkisini de hemen 2013’te göremeyeceğiz. Çünkü 2012’de ruhsatını aldığımız projeler eski düzenlemeye tabi. Gerilim 1-2 yıl ötelenmiş oldu. Tüketici KDV’nin değişme ihtimaline karşın da garanti isteyecek. Devletin vergi gelirleri artacak ancak KDV’yi yönetme riski inşaatçıda kalacak. Bu durumun, sosyal konutları çoğaltacağını, lüks prestijli projeleri azaltacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Yeni KDV oranları neye göre belirlenecek, nasıl alınacak

RESMİ Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, bazı vergi kanunlarında yer alan tevkifat nispetleri, Damga Vergisi ve harç oranları ile bazı mal ve hizmetlere uygulanan çeşitli vergi, fon ve kesintilere ilişkin oran ve tutarları yeniden belirlendi. Buna göre, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararın 1’inci maddesine yeni bir fıkra ekledi. Net alan 150 metrekareye kadar konutlardaki 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16.05.2012 tarihli ve 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve risk alanı olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatı sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’na istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri; 500 lira ile bin lira (bin lira hariç) arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, bin lira ve üzerinde konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

Haberin Devamı

Lüks konut pazarın yüzde 5’ini geçmiyor

GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya, belirsizlik ortadan kalktığı için mutlu olduklarını belirterek, “Sektör dernekleri olarak, belli bir limitin üzerindeki konutlarda yüzde 18 KDV’nin uygulanması sunduğumuz teklifte de vardı. Kademelendirme getirmek, lüks konutta yüzde 18 alınması uygun oldu. Lüks konut dediğimiz Türkiye’deki konut üretiminin yüzde 5’ini geçmez. Adaletli vergi alma konusunda bir başlangıç olacak ve ‘pahalı konuttan
yüzde 1 vergi alınıyor’ algısı ortadan kalkacak. Tüketici de bilinçlenecek. Satış ofisine geldiğinde yüzde 18 mi 8 mi KDV ödeyeceğim diye soruyorlardı. Şimdi ne oranda KDV ödeyeceğini bilecek”  diye konuştu.

Haberin Devamı

Satışlar düşerse gelir azalır

İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, düzenlemenin özünü ‘Van’daki bir evle İstanbul’daki bir evin değeri aynı değil’ düşüncesinin oluşturduğunu ifade ederek, “Ancak bahsedilen yerlerdeki konut fiyatlarına göre elde edilen vergi geliri aynı değil. Satışlara vereceği zararı düşünmüyorlar. Satışlar azalırsa vergi geliri de azalır. 500 bin liralık evin KDV’si 90 bin lira tutacaksa, bir stüdyo daire parası daha verilecek. Bunun sektörü kayıtdışına yönlendireceği aşikar. Firmalar sattıkları evleri daha düşük fiyattan gösterir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!