Belçikalı bankacı: Türkiye'de yatırım zamanı

Güncelleme Tarihi:

Belçikalı bankacı: Türkiyede yatırım zamanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2001 00:00


Belçika'nın en büyük bankalarından "Fortis Banque"ın İstanbul Genel Müdürü Jacques Laloux, Belçikalı işadamlarına bir çağrıda bulunarak, "Türkiye'de yatırım yapmanın tam zamanı" dedi.
Haberin Devamı

Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Le Soir"a bir demeç veren Laloux, üç yıldır görev yaptığı Türkiye hakkında gözlem ve değerlendirmelerini yansıtırken, Türkiye'de temel değişikliklerin söz konusu olduğunu, krizin de bu bağlantıda yaşandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yolsuzluklara ve sistem aksaklıklarına karşı mücadele başlattığını, Türklerin artık yolsuzluklardan bıktıklarını, yöneticilere güvenlerini yitirdiklerini, Kemal Derviş'in işinin kolay olmadığını kaydetti.

Başbakan Ecevit ile Cumhurbaşkanı Sezer arasında yaşanan olayın ekonomiye zarar verdiğini anlatan Laloux, "Bu olay, IMF ile birlikte hazırlanan ekonomik programın verimli olmaya başladığı bir dönemde yaşandı. Enflasyon yüzde 100'den yüzde 37'ye düşmüştü. Faiz oranları yüzde 40'a düşmüştü" dedi.

Türk Lirası'nın bugün en düşük değere indiğini, nakit para ile yaşayan ekonominin durduğunu belirten Belçikalı bankacı, modern Türkiye'de sanayinin özel servetler üzerine kurulduğunu, Türk endüstrisinin bankacılık sistemi dışında geliştiğini, bu nedenle bankacılık sistemindeki krizin çok abartılmaması gerektiğini ifade etti.

Laloux, "Türkiye'de yatırım yapmayı düşünen bir sanayiciye ne tavsiye edersiniz ?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye'ye gelmenin tam zamanıdır. Türk Lirası düşük değerli ve çok ilginç. Kriz herkes için kötü değil.

İhracat büyük artışta. Tekstil ve turizm sektöründe eller ovuşturuluyor. Burada hayat pahalı değil. Ekonomi özünde kötü değil, bir pazar ekonomisi. İnsanlar güvenilir, çalışkan. Ülke istikrarlı. Türkiye'nin çok kozları var ama bunlar Belçika'da iyi bilinmiyor."

Öte yandan, Türkiye'de bulunan Valonya Ekonomi Bakanı Serge Kubla'nın bir değerlendirmesine de yer veren "Le Soir", söz konusu bakanın şu ifadelerini yansıttı:

"Türkiye'de her tartışma AB üyeliğine odaklanmış durumda. Türkiye, 37 yıldır üyeliği bekliyor. Türkiye, bugüne kadar biraz ihmal ettiğimiz dev gibi bir ülke. Bugün başkalarına kapılarını açarken biz AB olarak tereddütlü kalmamalıyız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!